Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Raganu medības neuzsāks

"Raganu medības" nesāks un speciālas pārbaudes neveiks, tā Dienai uzsver Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD), kam ir jāvērtē pedagogu un skolas direktoru lojalitāte Latvijas valstij. Lai gan likuma izmaiņas stājušās spēkā ar janvāri, trīs sūdzības jau saņemtas pērn. Nevienu skolotāju gan neatlaidīs, jo nav bijis pietiekamu iemeslu. Vienlaikus pašiem pedagogiem un direktoriem nav skaidrs, kas notiks, ja kāda sūdzība tomēr būs pamatota – neviens par to, kā jārīkojas, nav informējis.

Nomelno un neciena

Līdz ar skaļo diskusiju ap tā sauktajiem lojalitātes grozījumiem IKVD jau 2016. gada nogalē saņēma trīs iesniegumus par, iespējams, nelojāliem skolotājiem.

Vienā no iesniegumiem vecāki sūdzējušies, ka skolotājs mācību stundas laikā paudis negatīvu, nomelnojošu attieksmi pret Saeimas deputātiem, valdību un valsti. Dienests lūdzis paskaidrojumus un aptaujājis attiecīgās 8. un 9. klases skolēnus. Lai arī viņi norādījuši, ka skolā ir viens pedagogs, kas "neizturas ar cieņu pret mūsu valsti, Saeimu un valdību", dienests nav guvis apstiprinājumu par pedagoga nelojalitāti. Vienlaikus pedagoga rīcība var tikt vērtēta kā ētikas normu pārkāpums. IKVD pārstāve Jana Veinberga skaidro, ka Izglītības likums ne agrāk, ne tagad nav vērsts pret vārda brīvību, bet viens no likumā minētajiem pienākumiem ir ievērot pedagoga profesionālās ētikas normas. Šobrīd IKVD lūdzis vēl skolas direktorei sniegt skaidrojumu par pedagoga izturēšanos un skolā notikušajiem patriotiskās audzināšanas pasākumiem.

Otra sūdzība saņemta par skolas direktori, kas slavinājusi Padomju Savienību un ar necieņu izturējusies pret Latvijas simboliem un latviešu valodu. Arī te dienests nav guvis apstiprinājumu, bet pārbaudē konstatējis, ka atsevišķiem skolēniem grūtības sagādā izteikšanās latviešu valodā un uzdevuma izpilde, jo atvēlētajā laikā skolēni bija uzrakstījuši tikai darba nosaukumu. Skolai uzdots rast risinājumus skolēnu latviešu valodas prasmju uzlabošanai, piemēram, organizēt fakultatīvās nodarbības.

Savukārt trešā sūdzība saistīta ar pedagoga mācību stundās izmantoto papildu literatūru. Vērojot vēstures stundas konkrētajā skolā, secināts, ka tās notiek krievu valodā, kas ir pretrunā ar licencēto izglītības programmu, un tiek izmantota arī Krievijā izdota papildu literatūra. Tajā likts uzsvars uz vienas atsevišķas valsts – Krievijas – vēsturi, kas nesaskan ar Latvijas izglītības standartiem. Skolas metodiskā komisija jau aizliegusi šo materiālu izmantot, bet dienests gala lēmumu vēl nav pieņēmis. IKVD lūgs skolas vadību izvērtēt pedagoga rīcību un nepieciešamības gadījumā piemērot disciplinārsodu. Tāpat skolā noteikti tikšot veikta arī pēcpārbaude.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 3.janvāra, numurā!

Top komentāri

Hūgo Vācietis no barikādēm
H
Ir tiešām nožēlojami vērot varas turētāju locīšanos krievu priekšā !!! ŠEIT IR LATVIJA!!! UN MAN IR KAUNS PAR NOŽĒLOJAMIEM VARTURIEM !!!
Hūgo Vācietis no barikādēm
H
>Raganu medības neuzsāks< Kurš idiots ir uzlicis šādu virsrakstu ??? Šeit NAV runa par ''raganu''medībām ,šeit ir runa par to lai par mūsu Latviju nevienam pat prātā nevarētu ienākt paņirgāties ! Un ja kāds to dara ,lai tūlīt arī tiktu sodīts ar visu likuma bardzību !
Rita
R
Latvijas Satversme, kas ir sis valsts pamatdokuments - konstitucija, ir ierakstits, ka Latvijas valsti valsts valoda ir latviesu valoda. Tad kapec Latvijas idiotiskie prezidenti, ministri, deputati, ieredni parkapj Latvijas valsts konstituciju un nespej nodrosinat Latvijas valsts teritorija bernu izglitosanu un apmacibas Latvijas valsts valoda - latviesu valoda 100% apmera???? Vai sie politiskie ieidoti, kretini nav saucami pie kriminalatbildibas par draudiem Latvijas valstij un apdraudejumu tas pastavesanai??? Kur skatas SABS, KNABS, Drosibas policijja, Generalprokuratura, ES un NATO vadiba???
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas