Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Saeimas komisijās vērtēs žurnālistu rosinātās izmaiņas pēc Naglas kratīšanas

Saeimas deputāti ceturtdien nolēma nodot izvērtēšanai komisijās žurnālistu rosinātās izmaiņas likumos, ar kurām viņi nāca klajā pēc LTV žurnālistes Ilzes Naglas dzīvesvietas kratīšanas. Par grozījumiem likumos būs atbildīga Saeimas Juridiskā komisija, tos skatīs arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

Žurnālisti aicināja likumā paredzēt, ka žurnālistiem ir pienākums aizsargāt savus avotus, izņemot smagu noziegumu gadījumos, kā arī noteikt, ka prasība ir ceļama pret redakciju, nevis žurnālistu. Tāpat mediju pārstāvji aicināja svītrot no Krimināllikuma 157.pantu, kas ļauj sākt individuālu krimināltiesvedību pret žurnālistu par neslavas celšanu, uzskatot, ka šādus gadījumus var izskatīt civiltiesiskā kārtībā.

Izmaiņas likumos nodot komisijām rosināja PCTVL deputāti. Tās pārstāvis Jakovs Pliners kolēģiem pauda viedokli, ka dzīvojam informācijas sabiedrībā un masu mediju loma demokrātijas uzturēšanā un pilsoniskās sabiedrības veidošanā un nostiprināšanā ir ļoti liela un svarīga. Varot gan piekrist, ka šajā situācijā atbildība jāuzņemas abām pusēm - gan masu mediju pārstāvjiem, gan politiķiem.

Patlaban likums, pēc viņa teiktā, paredz, ka žurnālista informācijas avots ir izpaužams pēc tiesas pieprasījuma, kurai katrā konkrētā gadījumā jāizvērtē samērīgums starp gūto labumu un nodarīto kaitējumu. Ar grozījumiem tiek piedāvāts šo latiņu pacelt augstāk un dot tiesības tiesai pieprasīt avotu atklāšanu, tikai izskatot lietas par smagiem un sevišķi smagiem noziegumiem. Tāpat tiek rosināts likumu papildināt ar normu, ka ar prasību par masu informācijas līdzekļa  nodarītā kaitējuma atlīdzināšanu var vērsties tikai pret izdevēju kā juridisko personu.

Deputātiem balsojot par grozījumu Krimināllikumā nodošanu komisijām, par balsoja 63 deputāti, pret bija divi, bet atturējās septiņi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas