Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Studiju programmas izvērtēs divu gadu laikā

Divu gadu laikā par Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzekļiem plānots veikt detalizētu studiju programmu izvērtējumu augstākās izglītības iestādēs visā Latvijā, lai uzlabotu izglītības kvalitāti, efektivitāti, starptautisko konkurētspēju un veicinātu studiju programmu atbilstību tautsaimniecības vajadzībām, portālu_ Diena.lv _informēja Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) pārstāve Ruta Mihalovska.

Pirmdien Izglītības un zinātnes ministrijā starp VIAA un Augstākās izglītības padomi (AIP) tiks parakstīta vienošanās par finansējuma piešķiršanu ESF aktivitātē „Studiju programmu satura un īstenošanas uzlabošana un akadēmiskā personāla kompetences pilnveidošana”.

Plānots, ka augstākās izglītības programmu vērtēšana notiks pēc vienotiem kritērijiem. Apvienojot pieejamo statistisko informāciju ar dažādiem ekspertu vērtējumiem un izveidojot pārskatu par augstākās izglītības programmu kvalitāti, savstarpējo pārklāšanos, resursu pietiekamību un ilgtspēju, plānots noteikt kvalitatīvākās studiju programmas, sniegt ieteikumus par studiju programmu uzlabošanu, sagatavot priekšlikumus studiju programmu turpmākai attīstībai, nepieciešamības gadījumā – arī slēgšanai, skaidroja R.Mihalovska.

Plānots, ka studiju programmu vērtēšanā tiks piesaistīti ap 200 ekspertu, tajā skaitā akadēmiskais personāls, ārvalstu eksperti, pārstāvji no Latvijas Studentu apvienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas. Plānots, ka ekspertu grupās darbosies arī speciālisti no Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Zinātņu akadēmijas, profesionālajām organizācijām u.c.

R.Mihalovska minēja, ka vairākas augstākās izglītības iestādes patlaban īsteno saturiski vienādas studiju programmas, turklāt arī akadēmiskais personāls vienlaikus ir piesaistīts vairākām augstākās izglītības iestādēm.

“Latvija darbojas vienotā Eiropas tirgū un tāpēc mūsu studentu, maģistru un doktorantu iegūtai kvalifikācijai ir jābūt ne tikai atbilstošai tirgus prasībām, bet arī salīdzināmai ar citu Eiropas valstu analogiem izglītības līmeņiem. Studiju galvenajam ieguvumam jābūt šī procesa rezultātam, kas ir izglītojamā zināšanu, prasmju un kompetences kopums,” novērtējuma nepieciešamību pamatoja izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks.

“Iespēja saņemt ESF līdzekļus sniedz nozīmīgu atbalstu augstākās izglītības studiju programmu kvalitatīvā, objektīvā un vispusīgā izvērtēšanā. Iegūtā informācija faktiski kļūs par Latvijas augstākās izglītības sistēmas turpmākās stratēģijas vadlīnijām,” uzskata VIAA direktore Dita Traidās.

2010. gada nogalē Latvijā kopumā tika īstenotas vairāk kā 950 studiju programmas, tajā skaitā 178 pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas, 225 profesionālās pamatstudiju programmas, 59 otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas, 136 profesionālās maģistra studiju programmas, 125 bakalaura studiju programmas, 137 maģistra studiju programmas un 94 doktora studiju programmas.

Pasākumā piedalīsies izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks, savukārt vienošanos parakstīs VIAA direktore Dita Traidās un AIP priekšsēdētājs prof.Jānis Vētra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas