Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Tieslietu ministrija plāno simtiem miljonu vērtu cietumu pārbūvi

Tieslietu ministrija vēlas sākt simtiem miljonu latu vērtu cietumu reformu, būvējot piecas jaunas ieslodzījumu vietas, bet vecās nojaucot un realizējot nekustamo īpašumu tirgū, ziņo Latvijas televīzijas raidījums De facto.

Piecu jaunu cietumu uzcelšana varētu izmaksāt aptuveni ceturtdaļmiljardu latu, vēsta raidījums.
Pēc De facto ziņotā, ieceres īstenošanas ekonomiskā puse Tieslietu ministrijā uzticēta ministra Aigara Štokenberga pārstāvētās partijas Sabiedrība citai politikai biedram, finansistam un ekonomistam Gatim Kokinam.

„Principā es uzraugu, lai tie ar saimniecisko darbību saistītie lēmumi, kas notiek Tieslietu ministrijā, ir pietiekoši efektīvi un sabiedrības interesēm atbilstoši,” savus darba pienākumus apraksta G.Kokins.

Viņš pieņemts darbā par tieslietu ministra padomnieku, un saskaņā ar amatpersonas deklarāciju, pērn divos mēnešos par šo darbu saņēmis 1800 latu lielu atalgojumu. Paralēli šim darbam G.Kokins ir arī Lattelecom padomes priekšsēdētājs, par ko pērn saņēmis 40 000 latu lielu atalgojumu.

A. Štokenbergs neslēpj, ka cietumu projekts ir viņa prioritāšu augšgalā un atgādina par to, cik svarīgi, lai cietums būtu kā iestāde, kurā cilvēks labojas, nevis apgūst noziedzības skolu.  Ļoti aptuvenas aplēses liecina, ka viens jauns cietums valstij var izmaksāt ap 50 miljoniem latu, nerēķinot pievienotās vērtības nodokli.
„Mums ir plāns pārdot kaut vai esošās teritorijas. Tā mēs varētu iegūt sēklas naudu, ar kuru uzsākt finansējuma piesaisti. Piemēram, Jelgavā – mums cietums ir pašā pilsētas centrā, kur es pieņemu, ka kādam investoram būtu interese, ko darīt pašā pilsētas centrā,” raidījumam atklāja A.Štokenbergs. Tieslietu ministrs gan minēja, ka „tas nesegs visus izdevumus”.

Ministrs un viņa padomnieks domā, ka cietumi jābūvē tāpat kā Igaunijā – piesaistot privātu partneri, kas būtu finansiāli izdevīgi. Un viņuprāt - ar pamatotiem un racionāliem argumentiem ir ļoti cerīgi šim milzu projektam iegūt akceptu arī no starptautiskajiem aizdevējiem. Saskaņā ar šī brīža aprēķiniem, aizslēdzot ciet divus vecos cietumus, ietaupītos četri miljoni latu, bet par jauno privātajam ik gadu maksātu sešus.

Vaicājot, kuri būs pirmie divi cietumi, kurus varētu slēgt un kur taps pirmais no jauna būvētais, G.Kokins De facto atbildēja, ka lēmumi vēl jāpieņem, bet „visdrīzāk tas varētu būt Kurzemes cietums Liepājas tuvumā, un slēgs to, kas ir Liepājas centrā un arī traucē pilsētai tālāk attīstīties, visdrīzāk, ka mēs slēgtu vēl kādu cietumu un pārvietotu ieslodzītos uz jaunajām telpām.”

Savukārt aprīļa beigās plānots parakstīt līgumu ar Norvēģiju par tās finansiālu atbalstu jauna, aptuveni desmit miljonu latu vērta cietuma korpusa būvniecībai Olainē.

Patlaban kopumā Latvijas cietumos ir ap 7 000 ieslodzīto, no kuriem mazliet vairāk nekā puse ir notiesāti, bet pārējie savu spriedumu vēl gaida.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas