Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Zatlers: tiesībsarga amata kandidātu izvēli vajadzētu uzticēt Valsts prezidentam

Lai novērstu partiju interešu izpausmes un neviennozīmīgi vērtējamu kandidātu izvirzīšanu, tiesībsarga izvēli vajadzētu uzticēt Valsts prezidentam.

Tā trešdien, lūgts komentēt to, ka uz tiesībsarga amatu pašlaik ir tikai viens konkrēts kandidāts, kurš nav guvis plašu atpazīstamību sabiedrībā, žurnālistiem sacīja Valsts prezidents Valdis Zatlers.

V.Zatlers norādīja, ka tādām iestādēm kā Tiesībsarga birojs, Valsts kontrole ir nepieciešams profesionāls vadītājs, tāpēc šo amatu kandidāti būtu jāizvēlas Valsts prezidentam - "neitrālai personai, kurai nepieliek nevienas partijas birku, kurš netiek piesaukts iespējamos partiju interešu sabalansēšanas tirgos". Partijām tikai pēc tam pirms balsojuma Saeimā tiktu dota iespēja izteikt savu viedokli.

"Es domāju, ka šāds mehānisms būtu jāievieš, jo tas noņemtu šaubas... lai tiesībsarga institūcija taptu par tādu, kādu to sagaida sabiedrība," klāstīja V.Zatlers.

Prezidents arī norādīja, ka kopš Tiesībsarga biroja izveides ir pagājuši tikai četri gadi un jāatzīst, ka pirmā pieredze nav bijusi tā labākā un gaidītais Tiesībsarga biroja darba efekts, vērtējums sabiedrībā nav sasniedzis cerētos rezultātus. Savukārt šīs institūcijas nākotne turpmākajos piecos gados atkarīga no nākamā vadītāja.

Nākamajam tiesībsargam, pēc prezidenta domām, vajadzētu būt nozares profesionālim un pacietīgam sava darba darītājam, bet vienlaikus - arī līderim un sabiedrībā zināmam cilvēkam.

Jau ziņots, ka līdz šim Saeimas deputātiem oficiāli nav izdevies izvirzīt kandidātu Tiesībsarga biroja vadītāja amatam, jo uzrunātie cilvēki no šīs iespējas atteicās. Termiņš kandidāta izvirzīšanai tika pagarināts līdz 17.februārim. Patlaban vienīgais publiski nosauktais kandidāts, kurš arī ir piekritis pretendēt uz šo amatu, ir jurists Juris Jansons, kurš gan iepriekš nav darbojies cilvēktiesību jomā. Viņu tiesībsarga amatam izvirzījis opozīcijā esošais Saskaņas centrs, bet pozitīvi par viņa kandidatūru izteikušies arī koalīcijas pārstāvji no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), un arī premjera pārstāvētā Vienotība J.Jansona kandidatūru nav noraidījusi.

Gan ZZS, gan Vienotība trešdien vēl plānojusi tikties ar J.Jansonu. Ja partijām iebildumu nebūs, oficiāli tiesībsarga amatam viņu varētu izvirzīt ceturtdien, bet balsojums par jauno tiesībsargu Saeimā varētu notikt 24.februārī, iepriekš apstiprināja Vienotības Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Esošajam tiesībsargam Romānam Apsītim pilnvaras beidzas 28.februārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas