Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Zeimuļs-Priževoits: Mani darbam Saeimā rekomendē Jānis Streičs

Ekspertu, politiķu un lasītāju kopīgi izstrādāto politiķa standartu Dienas diskusiju vadītājs Atis Rozentāls «piemēra» Saeimas deputāta kandidātam Aleksandram Zeimuļam-Priževoitam (KDS).

:: Noskaties video! Dienas deputāta tests: Aleksandrs Zeimuļs–Priževoits

1. Motivācija
Kāpēc jūs gribat būt Saeimas deputāts? | Manā skatījumā gan Latvijas sabiedrībā, gan politikā nepieciešams atjaunot kristīgās vērtības, kuras atbalsta Kristīgi demokrātiskā savienība. Tāpēc man noteikti gribētos būt Saeimā un darīt šīs lietas kristīgā gaisotnē.

2. Mērķi
Nosauciet divus konkrētus mērķus, kurus vēlaties sasniegt, esot deputāts. | Ražošanas - tajā skaitā amatniecības - attīstība. Jāatbalsta mājražotāji, arī amatnieki, arī tas, ko pašlaik ir iesācis Dūklava kungs, Eiropas maksājumu izlīdzināšana dalībvalstīm. Galvenais, lai būtu ražošana, uz kuras pamata cilvēki varētu izdzīvot no Rīgas tālos reģionos. Otrais mērķis - mazo skolu un slimnīcu likvidācijas pārtraukšana.

3. Kompetence
Kuras jūsu kompetences ļauj būt Saeimas deputātam? | Mana dzīves pieredze un visi darbi, ko esmu darījis gan kultūras jomā, gan Izglītības ministrijas Saimniecības lietu pārvaldē, gan Dabas muzejā, gan vairāk nekā 10 gadu Latgales priekšpilsētas Mūzikas skolā, saimniecisko darbu veicot, dod man cerības, ka varētu būt deputāts.

4. Pieejamība
Kādā veidā jūs atskaitīsities par Saeimā padarīto? | Es ceru, ka šāds mehānisms būs pašā Saeimā - iespēja cilvēkiem kontaktēties ar deputātiem. Ceru izveidot arī savu mājaslapu, arī Kristīgi demokrātiskās savienības mājaslapā [radīt] iespēju ar deputāta kandidātiem runāt.

5. Rekomendācijas
Kuri trīs cilvēki, kas nav jūsu partijas biedri un radinieki, jūs varētu rekomendēt darbam Saeimā? | Andrejs Mūrnieks, kultūrvēsturnieks; Jānis Streičs, kinorežisors, Miervaldis Jenčs, operdziedātājs (Diena sazinājās ar M. Jenču, un viņš to apliecināja); arī mūzikas skolas direktore Karmena Ziemele.

6. Valoda
Kā vērtējat savas latviešu valodas zināšanas? | Tā ir mana dzimtā valoda.

7. Skaidrība par pagātni
Cik liela ir jūsu alga, un kā jūs spējat ar to iztikt? | Alga mūzikas skolā ir ap 300 latiem, un ar to arī jāizdzīvo.
Vai haltūru jums nav? | Kādreiz es gāju par Ziemassvētku vecīti, bija arī iespēja ko nodziedāt, bet labie gadi ir pagājuši.

8. Patriotisms
Kā esat pierādījis, ka esat Latvijas patriots? | Patriotismu var pierādīt, mīlot savu zemi, gan to mazo zemīti, kur tu esi dzimis, es, piemēram, Latgali, gan valsti kopumā. Par spīti grūtībām, ir jāpieņem šī valsts, kāda tā ir, un jāmēģina veidot labāku.

9. Zināt Satversmi
Kas Satversmē ir teikts par reliģisko pārliecību un iespēju to paust? | Brīvi paužama reliģiskā pārliecība, tas ir 99. pants. Tur ir arī teikts, ka baznīca ir atdalīta no valsts. Ir arī 114., ja nemaldos, pats pēdējais pants, ka var ierobežot vairākas lietas, arī reliģiskās pārliecības paušanu. (Atbilde ir faktiski pareiza, tas gan ir 116. pants - red.)

10. Sabiedrība pirmajā vietā
Ko saprotat ar jēdzienu «strādāt sabiedrības labā»? | Tas nozīmē rīkoties tā, lai no tavas darbības būtu labums sabiedrībai, kas tevi ir izvirzījusi un uzticējusi šo vietu vai amatu. Svētdien bija raidījums par 1991. gada augusta notikumiem. Domāju, ka tā laika deputāti tiešām strādāja sabiedrības labā, pēdējā brīdī, kad viņi pieņēma likumu par Latvijas neatkarību, viņiem draudēja ja ne nāve, tad kaut kas ļoti nopietns, bet viņi nenobijās. Tādai vajadzētu būt strādāšanai sabiedrības labā.

Politiķa standartam testētie deputāta kandidāti (kopā 19) tika izlozēti 19. augustā.

Top komentāri

no malas
n
Var redzēt, ka cilvēks runā godīgi un savas varbūt naivās idejas skaidri pasaka, nevis stostās kā dažs labs pieredzējis politiķis un kā mokās daži jaunie superreformatori no jaunajām partijām
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas