Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Audžuģimenēm, aizbildņiem un adoptētājiem Rīgā nākamgad nodrošinās psihologa pakalpojumus

Rīgas domes Labklājības departaments nākamgad īstenos jaunu sociālā atbalsta programmu audžuģimenēm, aizbildņiem un adoptētājiem, kas paredz nodrošināt psiholoģisko atbalstu ikdienā, kā arī krīzes situācijās gan atbalsta grupās, gan individuālās konsultācijās, gan arī sniedzot tūlītēju atbalstu telefoniski.

Kā ziņots, atbalsta sistēmas trūkums līdz šim tiek minēts kā viens no būtiskākajiem faktoriem, kas kavē audžuģimeņu kustības attīstību un lielāku ārpusģimenes aprūpē esošu bērnu skaita nonākšanu ģimeniskā aprūpē.

Kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā publicētā informācija, sociālo atbalstu un konsultatīvās programmas audžuģimenēm, aizbildņiem un adoptētājiem 2013.gadā nodrošinās nodibinājums "Sociālo pakalpojumu aģentūra", ar kuru departaments slēgs līgumu par 56 000 latu, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Audžuģimenēm nākamgad būs pieejamas sociālā pedagoga, psihologa, kā arī sociālā darbinieka konsultācijas, tai skaitā sociālā gadījuma vadīšana - klienta problēmu izvērtēšana un identificēšana, individuālā resursu vai rehabilitācijas plāna sastādīšana, speciālistu un resursu piesaiste konkrēta gadījuma risināšanai, individuālas konsultācijas pieaugušajiem un bērniem, ģimenes situācijas atkārtota izvērtēšana noteiktā laikā.

Programmas gaitā tiks organizētas atbalsta grupas gan audžuģimenēm, gan atsevišķi bērniem un pusaudžiem; notiks izglītojoši semināri ar mērķi padziļināt audžuģimeņu kapacitāti un zināšanas darbam ar konkrētām audžuģimeņu grūtībām. Tāpat tiks organizētas terapeitiski radošās darbnīcas bērniem, liecina departamenta sagatavotā informācija.

Labklājības departamenta speciālisti uzskata, ka sociālā atbalsta un konsultatīvās programmas ieviešana būs nozīmīgs ieguldījums audžuģimeņu, aizbildņu un adoptētāju atbalstam, kā arī veicinās jaunu audžuģimeņu veidošanos.

Audžuģimenēm ikdienas darba praksē tiks piedāvātas atbalsta grupas, konsultācijas ar sociālo darbinieku, bet tūlītējas nepieciešamības gadījumā paredzēts nodrošināt palīdzību pa informatīvo telefonu. Audžuģimenēs tiks nodrošināta patronāža - apsekošana dzīvesvietā, audžuģimenes profesionālās kapacitātes izvērtēšana, prasmju un riska novērtēšanas audits, kā arī problēmsituāciju izpēte. Bērna problemātiskas uzvedības gadījumā audžuģimenēm tiktu nodrošināts sociālā pedagoga pakalpojums un citi.

Jaunām audžuģimenēm tiks nodrošināti papildu pakalpojumi - psihologa konsultācijas bērna vajadzību izvērtēšanai un uzdevumu definēšanai audžuvecākiem, konsultācijas ar sociālo darbinieku par saskarsmes veidošanu attiecībās ar pārējiem ģimenes locekļiem un uzvedības grūtībām. Jaunie audžuvecāki varēs saņemt mentoru ģimeņu padomu - pieredzējušās audžuģimenes sniegs iedrošinājumu, dalīsies pieredzē un sniegs praktisku palīdzību jaunajām audžuģimenēm.

Krīzes situācijās audžuģimenēm būtu pieejams neatliekams emocionāls atbalsts gan telefoniski, gan tiekoties ar sociālo darbinieku klātienē, gan arī konsultācija dzīvesvietā, kā arī psihologa pakalpojumi.

Līdzīga atbalsta programma izstrādāta arī aizbildņiem - grupu nodarbības, atbalsta un informatīvais telefons, konsultācijas ar sociālo darbinieku, psihologa pakalpojumi aizbildnim un bērnam, patronāža, krīžu intervence aizbildņa dzīvesvietā, kā arī psihoterapijas pakalpojumi krīzes situācijās.

Pakalpojums tiks sniegts Rīgas audžuģimenēm un audžuģimenēm reģionos, kurās ir ievietoti Rīgas pašvaldības bērni. Rīgā šobrīd ir 44 audžuģimees, kurās ir ievietoti 67 bērni, ārpus Rīgas 43 audžuģimenēs ir ievietoti 106 bērni.

Audžuģimeņu skaitam pēdējos gados ir tendence palielināties - 2011.gadā salīdzinājumā ar 2010.gadu ir divkāršojies jauno audžuģimeņu skaits Rīgā. 2010.gadā statuss ir piešķirts 11 ģimenēm, 2011.gadā audžuģimenes statuss ir piešķirts 21 ģimenei. Tāpat programmā šogad plānots iesaistīt 100 aizbildņus, kuri ir Rīgas Sociālā dienesta klienti, un 25 adoptētājus.

Saskaņā ar Labklājības departamenta informāciju uz 2012.gada 1.februāri bez vecāku gādības bija palikuši 1738 bērni - institūcijā bija ievietoti 409 bērni, aizbildnībā - 1156 bērni, bet audžuģimenēs 173 bērni. Savukārt 2011.gadā Rīgas pašvaldībā bija 45 adoptētāju ģimenes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas