Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Mežaparka Lielajā estrādē izbūvēta Sidraba birzs dziesmu kalnā

Trešdien, 10. jūnijā, Rīgas pašvaldības pagaidu administrācijas pārstāvji kopā ar valdības ministriem, būvniekiem, arhitektiem, Dziesmu un deju svētku rīkotājiem, virsdiriģentiem un projektā iesaistīto institūciju un mediju pārstāvjiem klātienē iepazinās ar Mežaparka Lielās estrādes būvniecības B posma pirmajā kārtā paveiktajiem darbiem.

“Mežaparkā vienmēr noris grandiozi svētki. Pārbūvētā estrāde ļaus tiem būt vēl varenākiem un dižākiem. Šis arhitektoniskais risinājums nav tikai Rīgas un Latvijas lepnums, tas ir pasaules mēroga objekts. Ceru, ka 2021. gada Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieki patiesi izbaudīs estrādes jaunās akustiskās un infrastruktūras priekšrocības, gūstot vienreizīgu pieredzi,” pasākumā norādīja Rīgas pilsētas pašvaldības pagaidu administrācijas vadītājs Edvīns Balševics.

Būvniecības valsts kontroles birojs 21.maijā pieņēma ekspluatācijā Mežaparka Lielās estrādes B posma pirmās kārtas būvniecības darbus, kuru rezultātā ir izbūvēta jaunā estrādes ēka un kupols, kā arī tai pieguļošā infrastruktūra – apsardzes objekts,  inženiertehniskās sistēmas, apkārtesošo ceļu izbūve un veikti teritorijas labiekārtošanas darbi. 

“Mežaparka Lielā estrāde top par valsts radošās ekonomikas vienu no redzamākajiem simboliem, kuras centrā ir neatsverams ieguldījums Dziesmusvētku tradīcijas attīstībā. Bet jau šodien tālredzīgi jādomā par to, lai pēc estrādes pabeigšanas tā taptu par dzīvu, cilvēku iemīļotu kultūras un publisko pasākumu vietu,” sacīja kultūras ministrs Nauris Puntulis.

Mežaparka Lielā estrāde šobrīd ir ieguvusi tās autoru arhitektu Jura Pogas un Austra Mailīša iecerētās Sidraba birzs dziesmu kalnā veidolu. Sazaroto “koku rakstu” un pārējās metāla konstrukcijas, kas veidota no 1766,4 tonnas metāla konstrukcijas. Unikālā konstrukcija ir veidota no kolonām un kopnēm un iestiepjas debesīs 35,8 metru augstumā. Metāla kopnēs  ir iekārti 510 akustiskie vairogi. Tādējādi šis objekts Eiropas mērogā atzīstams kā unikāls un  sarežģīts, kuram ir individuāls akustiskais risinājums.

Pilnsabiedrības LNK, RERE projekta direktors Valdis Koks uzsvēra: "Visatzinīgākie vārdi šodien jāsaka visiem būvniecības dalībniekiem par veiksmīgi kopā paveikto tik īsā un saspringtā termiņā. Tieši sadarbība un uz rezultātu orientēts pasūtītājs – Rīgas domes Īpašumu departaments – sekmēja to, ka Latvijā iegūstam pasaules līmeņa objektu. Neskatoties uz izmaiņām, ko ieviesa pandēmija, mēs pieturējāmies pie plāna un pabeidzām visus darbus mēnesi pirms termiņa. Esam nodevuši estrādi Dziesmu svētku organizētāju un dalībnieku rīcībā, kuri jau nākamajā gadā varēs novērtēt visas iebūvēto tehnoloģiju priekšrocības."

Jaunajā estrādē ir iespēja uzstāties 12 874 koristiem, kas ir gandrīz divas reizes vairāk, nekā iepriekš, kā arī uzņemt dejotājus paplašinātajā dejošanas laukumā. Pēc rekonstrukcijas estrāde svētku dalībniekiem būs ērtāka, vieglāk pieejama un drošāka. Īpaši pārdomāts ir pakāpienu un sēdvietu izkārtojums – pakāpieni veidoti no dzelzsbetona konstrukcijām, savukārt sēdvietās ir noņemami koka soli ar īpašu aizsargkārtu. Estrādē izbūvēta adiabātiskā sistēma, kas karstā laikā ļaus atvēsināt dziedātājus, dzesējot sakarsušo gaisu ar ūdens miglas palīdzību.

B posma pirmās kārtas būvniecības darbi tika uzsākti 2018.gada 5.oktobrī pēc tam, kad tika parakstīts līgums ar projekta pasūtīju Rīgas domes Īpašuma departamentu un pilnsabiedrību LNK, RERE.

Paveiktos būvniecības darbus Mežaparka Lielajā estrādē klātienē apskatīja arī Rīgas pilsētas pašvaldības pagaidu administrācijas pārstāvji Artis Lapiņš un Aleksejs Remesovs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce, finanšu ministrs Jānis Reirs, Kultūras ministrijas eksperts Jānis Dripe, Rīgas domes Īpašuma departamenta direktore Aija Rimicāne, Rīgas domes Īpašuma departamenta Būvniecības pārvaldes priekšnieks Rihards Rusins, PS LNK, RERE projekta direktors Valdis Koks, SIA Rīgas meži valdes priekšsēdētājs Aivars Tauriņš, arhitekti Juris Poga un Austris Mailītis, Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte, Valsts izglītības satura centra Neformālās izglītības departamenta vadītāja Agra Bērziņa, Eiropas parlamenta deputāte Dace Melbārde, Dziesmu un deju svētku rīcības komitejas locekļi, virsdiriģenti un projektā iesaistīto institūciju, kā arī mediju pārstāvji.

Mežaparka Lielās estrādes ēkas telpu izbūves darbi tiks pabeigti noslēdzošajā B posma  otrajā kārtā līdz 2021. gada decembrim, par kuriem Rīgas domes Īpašuma departaments 21. maijā ir izsludinājis iepirkuma procedūru.

Jau ziņots, ka atbilstoši pieejamajam finansējumam un būvniecības prasību izpildei tādā apjomā, kas ļauj daļēji ekspluatēt estrādes ēku, izstrādātais būvprojekts Mežaparka Lielās estrādes pārbūves B daļai tika sadalīts divos posmos: 1.posmā, lai nodrošinātu 2020.gadā paredzētos XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus; 2.posmā paredzot pilnu būvprojekta realizāciju 2023.gadā, lai savlaicīgi sagatavotos XXVII Vispārējiem Dziesmu un XVII Deju svētkiem. Tomēr valstīs izsludinātās ārkārtas situācijas laikā svētkus norises laiks tika pārcelts par gadu un tika grozīti arī plānotie būvniecības darbu termiņi.

Mežaparka Lielās estrādes atjaunošana aizsākās 2016. gada 11. martā, kad Rīgas pašvaldība un Latvijas Nacionālais kultūras centrs parakstīja līgumu ar Jura Pogas un Austra Mailīša arhitektu birojiem par būvprojekta izstrādi.

 

Top komentāri

spriidiic
s
Kaut kāds 80. gadu tehno atgremojums .
izskatās kā
i
Režģis vēja ķeršanai.
Latviskā izjūta
L
Lēni, lēni Dieviņš brauca, No kalniņa lejiņā, Netraucēja ievas ziedu, Ne arāja kumeliņu. Milzu panna, metāla konstrukcijas, alumīnijs - baisi, brutāli, dārgi, bet galvenais - kāpēc?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas