Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

FOTOREPORTĀŽA: RPP ūdens policijas darbs vasaras svelmē

Karstajās vasaras dienās īpaši daudz darba ir Rīgas pašvaldības policijas (RPP) Drošības uz ūdens un civilās aizsardzības pārvaldes darbiniekiem, kuri vienlaikus uzrauga, lai viss būtu kārtībā Rīgas peldvietās, kā arī patrulē ar laivām Rīgas akvatorijā. RPP piedāvā nelielu ieskatu ūdens patruļas darbā vienā no šīs vasaras karstākajiem vakariem.

Šā gada 25. jūnija vakarā RPP ūdens patruļa devās kārtējā apgaitā, lai pārliecinātos, ka laivotāji un citi atpūtnieki uz ūdens ievēro visus noteikumus, un novērstu iespējamās nelaimes. Ūdens ekipāžas vecākais patrulēšanas sākumā stāsta, ka pagaidām šovasar nav konstatēts daudz pārkāpumu, taču karstajās dienās gan Ķīšezerā, gan Daugavā parādās arvien vairāk atpūtnieku, tādēļ patrulēt nepieciešams biežāk. Vislielākās problēmas sagādā tieši vienas dienas atpūtnieki, kuri ar laivu vai kuteri izbrauc vien reizi vai divas reizes gadā.

Viens no populārākajiem pārkāpumiem ir nepietiekams glābšanas vestu skaits. Tāpat bieži gadās, ka vecāki savus bērnus nav ieģērbuši glābšanas vestēs, lai gan likums nosaka, ka bērniem līdz 12 gadu vecumam veste kuģošanas laikā jānēsā obligāti. Mēdz būt arī atpūtnieki bez kuģošanas līdzekļa tiesībām, taču šādu pārkāpēju skaits pēdējos gados ir sarucis.

"Ja runājam par populārākajiem pārkāpumiem, tad jāatceras, ka ūdens kļūdas nepiedod. Nedrīkst taupīt nekādus līdzekļus, kad runa ir par cilvēku dzīvībām," uzsver J.Jansens, kurš drošību uz ūdens uzrauga jau 22 gadus.

Patrulēšanas sākumā tiek pārbaudītas vairākas laivas, taču pārkāpumi netiek konstatēti, tādēļ policisti atpūtniekiem novēl laimīgu ceļu un dodas tālāk. Kad braukts aptuveni stundu, tiek saņemts izsaukums – kādam kuterim Daugavā netālu no Rīgas pasažieru ostas beigusies degviela un nepieciešama palīdzība, lai tas tiktu līdz tuvākajai piestātnei.

Policisti notikuma vietā ierodas dažu minūšu laikā un sastop divus jaunus vīriešus, kuri policistiem izstāsta savu bēdu – esot pielējuši pilnu bāku, bet degvielas rādītājs bijis neprecīzs, tādēļ palikuši upes vidū. Līdz policistu ierašanās brīdim puiši jau bija tikuši līdz Daugavas labajam krastam, taču tur palikt nevar – tuvākā piestātne ir dažu simtu metru attālumā kreisajā krastā. Uz ūdens visiem jābūt izpalīdzīgiem, tādēļ kārtības sargi aizvelk kuteri līdz piestātnei. Pie reizes tiek pārbaudīts, vai ir visa nepieciešamā dokumentācija un aprīkojums, tomēr pārkāpumi konstatēti netiek. Abi jaunieši ir izglābti, un policisti uz atvadām novēl viņiem salabot degvielas rādītāju, lai līdzīgas situācijas neatkārtotos.

Brīdi vēlāk patruļa dodas Lucavsalas virzienā, kur tiek sastapti pāris ūdens motociklisti. Abi tiek pārbaudīti, jo motociklisti nereti mēdz braukt bez tiesībām, taču šajā gadījumā ar dokumentiem viss kārtībā.

Nedaudz vēlāk kārtības sargi aptur kādu pāri gumijas laivā – pēc pārbaudes atklājas, ka laivā nav glābšanas riņķa. Policisti izstāsta, kādēļ glābšanas riņķis nepieciešams un izsniedz pārim protokolu, paskaidrojot, kur un kad notiks pārkāpuma izskatīšana. Kārtība sargi iesaka novērst pārkāpumu līdz izskatīšanas brīdim, jo tas tiks vērtēts kā atbildību mīkstinošs apstāklis.

Vēl dažas minūtes vēlāk RPP darbinieki aptur kādu alumīnija laivu, kurā ir trīs cilvēki. Pēc pārbaudes izrādās, ka arī šajā gadījumā laivā nav glābšanas riņķa. Kapteinis šo pārkāpumu argumentē, sakot, ka viņam esot negrimstoša laiva, bet policisti pastāsta, ka glābšanas riņķis ir nepieciešams arī tam, lai varētu glābt citus, nevis tikai savas laivas pasažierus. Gaisā uzvirmo alkohola smaka, tādēļ kapteinim kārtības sargi lūdz "iepūst trubiņā", tomēr izrādās, ka motorlaivas vadītājs ir skaidrā. Iespējams, smaka nākusi no kāda pasažiera, taču tiem reibumā nav liegts būt.

Pēc protokola uzrakstīšanas un tiesību izskaidrošanas policisti dodas tālāk. Pa ceļam tiek sastapti vairāki makšķernieki, kurus policisti pēdējās dienās jau pārbaudījuši, tādēļ zināms, ka tiesības un pārējā dokumentācija viņiem ir. Pa gabalu policisti lūdz uzrādīt glābšanas vestes, ko makšķernieki arī izdara.

Turpmākā vakara gaitā kārtības sargi pārbauda vēl dažus laiviniekus, taču pārkāpumi konstatēti netiek. Dodoties uz bāzi, policisti ar prieku atzīst, ka lielākā daļa atpūtnieku zina noteikumus un tos ievēro. Kārtības sargi stāsta, ka karstajās vasaras dienās uz ūdens strādāt ir patīkami, taču Latvijā karsto dienu nav tik daudz, lai varētu teikt, ka šis ir sapņu darbs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas