Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Jaunus atkritumu apsaimniekošanas līgumus noslēguši 74% rīdzinieku

Jaunus atkritumu apsaimniekošanas līgumus līdz šodienai noslēguši 74% rīdzinieku, bet vēl 6-8% līgumu tiek apstrādāti, šorīt preses konferencē pastāstīja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldes vadītāja Evija Piņķe.

No šodienas Rīgā ir jauna atkritumu apsaimniekošanas kārtība, kas paredz, ka turpmāk pilsēta būs sadalīta četrās zonās, kurās pakalpojumus nodrošinās uzņēmumi SIA Clean R, SIA Eco Baltia vide un pilnsabiedrība Lautus vide, kuru veido atkritumu apsaimniekotāji SIA Lautus un SIA Pilsētvides serviss.

Pēc Piņķes teiktā, ņemot vērā Covid-19 radītās ārkārtējās situācijas ierobežojumus, noslēgto līgumu apjoms vērtējams kā pozitīvs un lielākā daļa rīdzinieku savu pienākumu ir izpildījuši.

Tie iedzīvotāji, kuriem vēl nav noslēgti līgumi, joprojām to var darīt pie savas zonas apsaimniekotāja. Līdz līgumu noslēgšanas brīdim atkritumu izvešanu var pieteikt arī kā individuālu pakalpojumu, taču tādā gadījumā būs jāveic priekšapmaksa. Tas gan būs tikai kā pagaidu risinājums, iekams tiek noslēgti līgumi.

Arī atkritumu apsaimniekošanas komersanti uzskata, ka noslēgto līgumu apjoms vērtējams pozitīvi un uzņēmumi ir gatavi sākt darbu. Uzņēmumu darbinieki jaunajos maršrutos devušies jau šorīt un līdz šim viss noritējis bez aizķeršanās.

Vienlaikus atkritumu apsaimniekotāji aicināja iedzīvotājus būt saprotošiem, jo daudziem namiem var mainīties atkritumu izvešanas laiki, piemēram, ja līdz šim atkritumi izvesti pirmdienās no rīta, turpmāk tas var notikt otrdienas pēcpusdienā.

Slēdzot līgumus, iedzīvotājiem ir iespēja izvēlēties sev piemērotāko atkritumu konteineru un nepieciešamo izvešanas biežumu. Papildus sadzīves nešķiroto atkritumu konteineriem, atkarībā no atkritumu apjoma vai sezonas, atkritumu apsaimniekotāji nodrošina iespēju izmantot atkritumu savākšanas maisus, kas ir speciāli marķēti un ūdens necaurlaidīgi. Maisu cena ir atbilstoša noteiktajai atkritumu apsaimniekošanas maksai.

Saskaņā ar noslēgto vienošanos, tuvāko gadu laikā Rīgā tiks izveidoti aptuveni 1050 dalīto atkritumu vākšanas punkti. Šo punkti izveidi savā apsaimniekotajā zonā nodrošinās paši komersanti un tajos būs jānodrošina iespēja šķirot stiklu, metālu, plastmasu, papīru un kartonu.

Savukārt pašvaldības uzdevums būs viena līdz divu gadu laikā pilsētā izveidot vismaz astoņus šķiroto atkritumu savākšanas punktus, kuros jānodrošina iespēja šķirot ne tikai stiklu, plastmasu un papīru, bet arī lielgabarīta atkritumus.

Rīgas domes pagaidu administrācijas vadītājs Edvīns Balševics uzskata, ka jaunā kārtība kopumā atrisina un sakārto pilsētas atkritumu apsaimniekošanas sistēmu, kas līdz šim ir bijusi haotiska un necaurskatāma. "Es ticu, ka šīs pārmaiņas spēs nodrošināt tīru un sakoptu vidi galvaspilsētā," pauž Balševics.

Plānots, ka jaunā kārtība būs spēkā septiņus gadus, vai līdz brīdim, ja Konkurences padome pieņems lēmumu, kas ļaus a/s Tīrīga atsākt darbu. Tādā gadījumā pašreizējie līgumu spēku zaudēs trīs mēnešu laikā.

Uzņēmums Clean R turpmāk nodrošinās sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu Centra rajona un Latgales priekšpilsētas administratīvajā teritorijā ar tarifu 16,14 eiro par kubikmetru ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), kā arī Kurzemes rajona administratīvajā teritorijā, kur tarifs būs 16,43 eiro par kubikmetru. Līdz šim Centra apkaimē tarifs bija 15,97 eiro par kubikmetru, bet Kurzemes rajonā - 16,21 eiro par kubikmetru.

Savukārt uzņēmums Eco Baltia vide šos pakalpojumus sniegs Vidzemes priekšpilsētas un Ziemeļu rajona administratīvajā teritorijā, nodrošinot tarifu 16,53 eiro apmērā par kubikmetru ar PVN. Līdz šim šajās teritorijās tarifs bija 16,09 eiro par kubikmetru ar PVN.

Personu apvienība Lautus un Pilsētvides serviss apsaimniekos Zemgales priekšpilsētas administratīvajā teritoriju, kur tarifs turpmāk būs 12,12 eiro par kubikmetru ar PVN.

No šodienas Rīgā tiks piedāvāta iespēja pieteikt arī bioloģiski noārdāmo atkritumu dalīto vākšanu par atsevišķu maksu, kas ir zemāka nekā nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanai.

1.zonā un 2.zonā, kuras apsaimnieko Clean R, šis tarifs attiecīgi būs 9,36 eiro ar PVN par kubikmetru un 9,68 eiro ar PVN par kubikmetru. Eco Baltia vide apsaimniekotajā 4.zonā šis tarifs būs 12,57 eiro ar PVN par kubikmetru, bet Lautus Vide apsaimniekotajā 3.zonā - 7,26 eiro ar PVN.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas