Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Martā Rīgā rēķini par siltumu varētu būt par 17%-20% augstāki nekā februārī

Āra gaisa temperatūras pazemināšanās rezultātā siltuma rēķini Rīgā martā varētu būt vidēji līdz 17%-20% lielāki, salīdzinot ar februāri, taču tie nesasniegs janvāra un decembra rēķinu apjomus, liecina AS Rīgas siltums prognozes.

Uzņēmums atgādina, ka šie ir tikai provizoriski dati, jo rēķini par siltumu var būt gan mazāki, āra gaisa temperatūrai kļūstot augstākai, gan lielāki, laikam kļūstot aukstākam.

Pēc Rīgas siltuma norādītā, rīdziniekiem martā siltuma cena palika nemainīga, februāra siltuma cenas līmenī, tas ir, 42,81 lats par megavatstundu, taču maksa par dzīvokļa viena kvadrātmetra apkuri var ievērojami atšķirties, jo to ietekmē katras mājas siltuma patēriņš.

Savukārt siltumenerģijas patēriņu un rēķinus tiešā veidā ietekmē āra gaisa temperatūra. Āra gaisa temperatūrai pazeminoties par vienu grādu, patēriņš vidēji pieaug par 5%-6%, attiecīgi mainās arī rēķini.

Šī gada marts Rīgā un Latvijā ir neierasti auksts - prognozētā vidējā āra gaisa temperatūra Rīgā martā varētu būt pat mīnus 3,4 grādi pēc Celsija, tādējādi marts varētu būt par 2,6 grādiem aukstāks, salīdzinot ar februāri, kad āra gaisa temperatūra bija mīnus 0,8 grādi.

Rīgas siltums norāda, ka normatīvā temperatūra martā ir mīnus 0,6 grādi pēc Celsija. Dati arī liecina, ka šī gada marts varētu būt aukstākais pēdējo astoņu gadu laikā - 2005.gadā vidējā āra gaisa temperatūra Rīgā bija mīnus 3,7 grādi.

Uzņēmums atgādina, ka siltumenerģijas patēriņu ietekmē arī ēkas tehniskais stāvoklis un iedzīvotāju paradumi - jumta, bēniņu, pagrabtelpu siltinājums, logu un durvju stāvoklis, kāpņu telpu un tamburu aizvēršana, atkritumu vada aizvēršana, kā arī izvēlētā iekštelpu gaisa un karstā ūdens temperatūra ēkā. Izvēlēto siltuma režīmu ieregulē ēkas automatizētajos individuālajos siltummezglos, un to veic ēkas īpašnieks/pārvaldnieks, vienojoties ar dzīvokļu īpašniekiem.

Apkures izmaksas ir līdz pat 50% zemākas mājās, kurās kompleksi veikti energoefektivitātes paaugstinoši pasākumi - norobežojošo konstrukciju siltināšana, logu nomaiņa, rekuperatīvās ventilācijas sistēmas izveide, apkures un karstā ūdens sistēmu renovācija. Lai mājoklī nodrošinātu komfortablu temperatūru un reizē arī efektīvi izmantotu siltumenerģiju, Rīgas siltums aicina māju īpašniekus un apsaimniekotājus plašāk izmantot automatizēto individuālo siltummezglu iespējas, kas ir izbūvēti gandrīz visos Rīgas namos.

Kā ziņots, rīdziniekiem no 1.marta siltuma cena palika februāra līmenī - 42,81 lats par megavatstundu. Sagaidāms, ka šāds līmenis saglabāsies arī aprīlī un maijā.

Rīgas siltums 31.janvārī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā iesniedza jauno tarifu projektu, kas paredz tarifu samazinājumu no šā gada 1.jūnija par aptuveni 3%. Tarifu samazinājums saistīts ar to, ka uzņēmums realizējis zaļās enerģijas projektus Ziepniekkalnā un Zasulaukā, kas samazinās siltumenerģijas ražošanas izmaksas.

Rīgas siltums ir lielākais siltumenerģijas piegādātājs Rīgā. Tas veic siltumenerģijas ražošanu, pārvadi un realizāciju, kā arī nodrošina siltumenerģijas lietotāju ēku iekšējās siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi.

77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantoti dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Pilsētas siltumtīklu kopējais garums ir aptuveni 900 kilometri, no kuriem 75% atrodas Rīgas siltuma īpašumā.

Rīgas siltuma apgrozījums pagājušajā finanšu gadā, kas noslēdzās 2012.gada septembrī, bija 133,1 miljons latu. Salīdzinājumam - finanšu gadu, kas ilga no 2010.gada oktobra līdz 2011.gada septembrim, uzņēmums noslēdza ar 128,8 miljonu latu apgrozījumu. Peļņas rādītāji par pagājušo finanšu gadu vēl nav publicēti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas