Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

papildināta (14:27) - Atklāts memoriāls Žanim Lipkem

Izraēlas Valsts prezidenta Šimona Peresa Valsts vizītes Latvijā ietvaros, otrdien, 30.jūlijā Ķīpsalā, Rīgā, notika Žaņa Lipkes memoriāla svinīgās atklāšanas ceremonija, kurā piedalījās arī Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš, portālu Diena.lv informēja Prezidenta preses dienests.

Jaunizveidotais Ž.Lipkes memoriāls ir uzbūvēts tikai pāris soļus no vietas, kur zem malkas šķūnīša izraktā pazemes bunkurā Ž.Lipke Otrā Pasaules kara vācu okupācijas laikā slēpa nāvei nolemtus cilvēkus.

"Žanis Lipke bija vienkāršs ostas strādnieks, kura iespējas un līdzekļi bija stipri ierobežoti. Neskatoties uz to, viņš ar savu sievu Johannu un citiem palīgiem, riskējot ar savu un tuvinieku dzīvībām, vairāku gadu garumā spēja izglābt vismaz 55 ebrejus, brīnumainā kārtā izvairoties no nacistiskā režīma represijām. Pat pēc kara, kad Žani Lipki par viņa rīcību nopratināja padomju varas pārstāvji, uz jautājumu, vai nacistu varas iestādēm bija zināms, ka viņš slēpj savā mājā tik daudz cilvēku, pārsteidzoša savā vienkāršībā bija atbilde: "Ja viņi to zinātu, es tiktu nekavējoties nošauts. Tā kā sods par viena ebreja slēpšanu būtu tāds pats kā par daudzu – nošaušana, es slēpu daudzus."," uzrunā sacīja Latvijas prezidents.

"Šādi cilvēki ir mūsu tautas lepnums. Žaņa Lipkes un citu ebreju glābēju vārdi paliks vēsturē kā pierādījums tam, ka pat visbriesmīgākajos apstākļos cilvēkmīlestība nav uzvarama," turpināja A.Bērziņš.

Prezidents norādīja, ka "jaunajai paaudzei ir jāstāsta par šīm tumšajām vēstures lappusēm, lai nekas tāds vairs neatkārtotos cilvēces vēsturē". Tāpat ir jāstāsta par Žaņa Lipkes un citu glābēju varoņdarbiem, lai aizvien atgādinātu, ka arī viens cilvēks ar savu personīgo izvēli un apņēmību var mainīt pasauli uz labo pusi, sacīja Valsts prezidents.

Jau ziņots, ka memoriāls uzcelts tikai par sabiedrības ziedotiem līdzekļiem. Gada laikā, kopš muzejs pilnveidošanas režīmā bija atvērts, to apmeklējuši vairāk nekā 2 000 apmeklētāju.

(ziņa papildināta ar foto)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas