Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Trīs gadu laikā Rīga pāries uz centralizētu ietvju tīrīšanu ziemā

Trīs gadu laikā Rīga pāries uz centralizētu ietvju tīrīšanu ziemā, šodien preses konferencē informēja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP).

Līdzšinējā sistēma, ka īpašumiem piegulošās ietves tīra īpašnieki, esot bijusi netaisnīga un radījusi situāciju, ka vietām ir teritorijas, kas ir notīrītas, ir teritorijas, kas netiek tīrītas un tiek kaisīta sāls, bet ir vietas, kur netiek darīts nekas. Tādēļ nolemts, ka turpmāk sniegu no ietvēm tīrīs pati pašvaldība.

Kā uzskata Staķis, papildu tīrām ietvēm tikšot sasniegti vēl trīs ieguvumi - par darbu kvalitāti būs viens atbildīgais, ietvju tīrīšanu varēs veikt jau naktī un tīrīšanas darbiem varēs sekot līdzi ar globālās pozicionēšanas sistēmu vai tiešsaistes kamerās.

Kā informēja pašvaldības izpilddirektors Jānis Lange, tuvākajā ziemas sezonā plānots centralizēti attīrīt Rīgas vēsturiskā centra ietves. Plānots, ka vēsturiskajā centrā aptuveni trešo daļu tīrīs Rīgas teritorijas labiekārtošanas pārvalde, bet pārējo tīrīs uzņēmējs, kas tiks noskaidrots iepirkumā.

Nākamajā gadā centralizēta ietvju tīrīšana tiks īstenota vēsturiskajā centrā, kā arī pirmās un otrās kategorijas ielās. Trešajā gadā ietves centralizēti tiks tīrītas arī trešās kategorijas ielās.

Lange uzsvēra, ka pašlaik nevar pateikt precīzas summas, cik centralizēta ietvju tīrīšana izmaksās pašvaldībai, jo to varēs noskaidrot tikai iepirkumā.

Sākotnēji tiek lēsts, ka Rīgas vēsturiskā centra ietvju tīrīšana varētu izmaksāt mazāk nekā 500 000 eiro, savukārt visu ietvju tīrīšana - ap 3 miljoniem eiro gadā.

Kā preses konferencē piebilda Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis (PP), ietvju tīrīšana ir arī vides kvalitātes jautājums. Ieviešot piespiedu izpildes pasākumus un centralizēti notīrot nenotīrītas ietves, izdevies būtiski uzlabot gaisa kvalitāti pilsētā.

Šodien Mājokļu un vides komitejas sēdē deputāti atbalstīja priekšlikumu Rīgā trīs gadu laikā pakāpeniski pāriet uz ietvju centralizētu kopšanu ziemā, tādējādi mazinot iedzīvotājiem uzlikto slogu piegulošo teritoriju uzturēšanā.

Ietvju centralizēta kopšana ziemas sezonā nozīmēs ietvju attīrīšanu no sniega, ietvju kaisīšanu ar smilts un sāls maisījumu, kā arī kaisāmā materiāla savākšanu no ietvēm pēc ziemas sezonas beigām. Tāpat kā līdz šim par pagalmu, kāpņu, ieeju, iebraucamo ceļu u.c. tīrīšanu un kaisīšanu ziemā būs jārūpējas īpašniekiem vai namu apsaimniekotājiem.

Tāpat īpašniekiem un namu apsaimniekotājiem arī turpmāk būs jāveic namu jumtu tīrīšanas rezultātā uz brauktuves un ietves sabirušā sniega savākšana. Pārējā laikā teritoriju, kurām piegulst ietves, īpašniekiem ietvju tīrība būs jānodrošina tāpat kā līdz šim, tai skaitā, veicot lapu un atkritumu savākšanu.

Lēmums par pāreju uz ietvju centralizētu ielu kopšanu ziemā vēl jāpieņem domes sēdē.

Kā ziņots, Rīgas domes Iepirkumu pārvalde izsludinājusi atklātu konkursu par sniega tīrīšanas pakalpojumiem Rīgas administratīvajā teritorijā, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā publicētā informācija.

Piedāvājumi atsevišķās lotēs jāiesniedz līdz 19.septembrim.

Pagājušajā ziemā saistībā ar stipro snigšanu Rīgā nolīgtie uzņēmumi netika galā ar sniega tīrīšanu. 

Netika turpinātas līgumattiecības ar Vides pakalpojumu uzņēmumu SIA "Clean R", savukārt "Rīgas namu pārvaldnieks" lauza līgumu par šo pakalpojumu ar AS "Ferrus".

Rīgas pašvaldība iepriekšējā ziemas sezonā noteica, ka ietves nav obligāti pilnībā jāatbrīvo no sniega un apledojuma, jo šāda prasību izpilde ir nesamērīga, un tā rosina pārmērīgu sāls lietošanu.

Sniega un apledojuma laikā ietves attīrāmas vismaz 50% apjomā no kopējā to platuma, bet ne mazāk kā 1,5 metru platumā. Jānodrošina, lai ietves neslīdētu, izmantojot smilšu un sāls maisījumu. Tāpat pašvaldība piedāvāja īpašniekiem vai apsaimniekotājiem 50 kilogramiem smilšu bez maksas.

Visa ziņa papildināta

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas