Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Valsts kontrole: Rīgas pašvaldības komercdarbība ir apšaubāma

Rīgas pašvaldības rīcība, iesaistoties komercdarbībā, neatbilst normatīvo aktu prasībām un rada brīvā tirgus izkropļojuma risku, revīzijā secinājusi Valsts kontrole (VK).

Pašvaldība pieļāvusi, ka tās iestāde – pašvaldības aģentūra Rīgas dārzi un parki veic nereģistrētu komercdarbību, sniedzot privātpersonām komercpakalpojumus teritorijas labiekārtošanā – veidojot apstādījumus un nodrošinot to uzturēšanu.

Pašvaldība dibinājusi un pārreģistrējusi Komercreģistrā kapitālsabiedrības, lai deleģētu tām uzdevumus, kas izriet no pašvaldības funkcijām, neizvērtējot, vai kapitālsabiedrības šos uzdevumus var veikt efektīvāk vai vismaz tikpat efektīvi kā pašvaldības iestādes.

Piemēram, pašvaldība nodibinājusi SIA Transporta infrastruktūras attīstība un SIA Lucavsalas attīstība un ieguldījusi to pamatkapitālā attiecīgi Ls 6 438 000 un Ls 500 000, uzdodot tām veikt Rīgas domes Satiksmes departamenta un Pilsētas attīstības departamenta uzdevumos ietilpstošas darbības, nemaz neplānojot, ka šīs sabiedrības nodarbosies ar komercdarbību.

Pašvaldība pārreģistrējusi komercreģistrā tādas sabiedrības kā SIA Rīgas nami, Rīgas pašvaldības a/s Rīgas Centrāltirgus, Rīgas pašvaldības SIA Stūre, SIA Rīgas pilsētas lombards, SIA Rīgas ĢeoMetrs, lai gan to darbība nav saistīta ar likumā minētajiem apstākļiem, kuros pašvaldība, reģistrējot kapitālsabiedrību, var iesaistīties komercdarbībā.

VK secinājusi, ka pašvaldība arī nerīkojas tā, lai uzstādīto mērķi sasniegtu ar mazāko finanšu līdzekļu un mantas izlietojumu, līdz ar to netiek ievērotas normatīvo aktu prasības.

VK konstatējusi risku, ka pašvaldība maksā neatbilstoši augstu atlīdzību par SIA Rīgas nami, SIA Rīgas pilsētbūvnieks un SIA Rīgas meži sniegtajiem pakalpojumiem.

Pašvaldība ir iznomājusi nekustamos īpašumus Rīgas pašvaldības a/s Rīgas Centrāltirgus, taču nav guvusi ienākumus, kas atbilst šo īpašumu vērtībai, jo akciju sabiedrība tos iznomā trešajām personām, nosakot ievērojami augstāku nomas maksu.

Pašvaldība laikā no 2006.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 31.decembrim nelikumīgi ieguldījusi SIA Rīgas nami pamatkapitālā nekustamos īpašumus Ls 3,7 milj. vērtībā, kurus savas darbības nodrošināšanai izmantoja pašvaldības iestādes un kurus tagad tās nomā no SIA Rīgas nami.

Savukārt SIA Rīgas pilsētbūvnieks pamatkapitālā pašvaldība ir ieguldījusi nekustamos īpašumus Ls 34,8 milj. vērtībā, kuri bija nepieciešami, lai sniegtu palīdzību iedzīvotājiem dzīvokļu jautājuma risināšanā.

VK konstatējusi risku, ka pašvaldība pastarpināti, caur kapitālsabiedrībām piesaistot finanšu līdzekļus, ir uzņēmusies ilgtermiņa saistības, kuru apmērs 2008.gada 31.decembrī bija sasniedzis Ls 134,08 milj.

Revīzija «Rīgas pilsētas pašvaldības komercdarbības atbilstība normatīvo aktu prasībām» veikta par laika posmu no 2005.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 31.decembrim. Par revīzijas rezultātiem VK informējusi arī Ģenerālprokuratūru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Būvniekam Velve sākts tiesiskās aizsardzības process

Saistībā ar VSIA Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) lēmumu par līguma pārtraukšanu ar būvkopmāniju SIA Velve par PSKUS A2 korpusa būvniecību kompānijai sākts tiesiskās aizsard...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas