Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

2020.gada vidējā gaisa temperatūra Latvijā gaidāma pusgrādu augstāka par iepriekšējo rekordu

2020.gads Latvijā kļūs par siltāko novērojumu vēsturē, pārspējot 2019.gada rekordu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati un prognozes par gaidāmo laiku līdz gada beigām.

Šogad tikai aprīlī, maijā un jūlijā gaisa temperatūra bija 0,1-1,9 grādus zem normas, savukārt janvāris bija siltākais novērojumu vēsturē un mēneša vidējā gaisa temperatūra par 6,3 grādiem pārsniedza normu, februāris bija otrais siltākais novērojumu vēsturē ar vidējo temperatūru 5,9 grādi virs normas. Arī jūnijs un oktobris kļuva par otro siltāko, septembris - par trešo siltāko kopš 1924.gada, kad visā valsts teritorijā sāka veikt gaisa temperatūras mērījumus.

Šā gada pirmo desmit mēnešu vidējā gaisa temperatūra Latvijā sasniedza +10,3 grādus, salīdzinot ar +9,5 grādiem pērn. Sagaidāms, ka visa gada vidējā gaisa temperatūra būs aptuveni +8,7 grādi jeb 0,5 grādus augstāka nekā 2019.gadā.

Šādā gadījumā 2020.gada vidējā gaisa temperatūra par 2,3 grādiem pārsniegs klimatisko standarta normu - 1981.-2010.gada vidējo temperatūru. Salīdzinot ar klimatiskās references periodu - 1961.-1990.gadu, - šis gads Latvijā gaidāms trīs grādus siltāks.

2019.gada vidējā gaisa temperatūra Latvijā pakāpās līdz +8,2 grādiem; iepriekšējais siltākais bija 2015.gads ar +7,8 grādiem.

Atbilstoši LVĢMC ziņojumam par klimata pārmaiņām šā gadsimta beigās vidējā gaisa temperatūra Latvijā gaidāma vēl par 1-3 grādiem augstāka nekā 2019.gadā. Arī turpmāk straujākā sasilšana gaidāma ziemā, savukārt vasarā prognozēta mērenāka temperatūras celšanās.

2020.gada vidējā nokrišņu summa valstī, visticamāk, būs aptuveni tāda pati vai nedaudz lielāka nekā pērn, kad tā sasniedza 629 milimetrus jeb 91% no normas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas