Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Maxima Lietuva un gaļas pārstrādātājam Biovela Group draud tūkstošiem eiro liels sods

Maxima Lietuva un gaļas pārstrādes uzņēmumu grupai Biovela Group, kas pieļāvuši ar salmonellu inficētas gaļas nonākšanu tirdzniecībā, var draudēt tūkstošiem eiro liels naudassods, ceturtdien preses konferencē paziņojis Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta direktora vietnieks Mants Staškevičs.

Viņš norādījis, ka abas kompānijas pārkāpušas likumu, vilcinoties informēt dienestu par situāciju.

Pēc Staškeviča teiktā, pašlaik naudassodu apmēri svārstās no 144 eiro līdz 24 000 eiro atkarībā no pārkāpuma apstākļiem un mērogiem, bet nākotnē par šādiem gadījumiem būtu jānosaka stingrāki sodi.

Jau ziņots, ka Maxima Lietuva 7.februāra pēcpusdienā pilnībā apturēja tirdzniecību ar svaigu gaļu un no tās gatavotiem marinētiem pusfabrikātiem, norādot uz aizdomām par viena piegādātāja produkcijas kvalitāti. Lēmums tika attiecināts uz visiem 247 tīkla veikaliem Lietuvā. Gaļa Maxima Lietuva veikalos atkal parādījās sestdien, kad tika paziņots, ka tirdzniecības apturēšanas iemesls ir mikrobioloģiskais piesārņojums Biovela group produkcijā.

Vēlāk tika pavēstīts, ka Maxima Lietuva jau 3.februārī saņēmusi laboratorijas analīžu rezultātus, kas vienā no paraugiem uzrādījuši salmonellas klātbūtni, bet nav ziņojusi par to Valsts pārtikas un veterinārijas dienestam paredzētajā termiņā - 24 stundu laikā - un gaļas tirdzniecību apturējusi tikai četras dienas vēlāk. Iepriekš Maxima Lietuva vilcināšanos skaidroja ar to, ka gaidījusi analīžu rezultātus.

"Šāda vilcināšanās ir nepieļaujama. Mēs visu laiku sakām, ka tas ir slikti, un nākotnē noteiksim stingrākas sankcijas. (..) Ja uzņēmumi neziņos par nedrošiem pārtikas produktiem, tiks domāts par to apturēšanu vai slēgšanu," uzsvēris Staškevičs.

"Tas ir viens no svarīgākajiem noteikumiem - par nedrošiem produktiem mums jāziņo 24 stundu laikā, bet tas tika izdarīts ar novēlošanos. (..) Parasti, saņēmuši signālu, mēs operatīvi izņemam produktus no tirdzniecības, bet šoreiz tā nenotika. Tika iznīcināts simtiem tonnu gaļas, neatstājot to analīzēm," viņš piebildis.

Runājot par sākotnējo salmonellas avotu, Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta vadītāja vietnieks izteicies, ka inficēšanās droši vien notikusi Biovela ražošanas cehā, bet to pārbaudīt ir grūti, jo dienests informēts par vēlu.

"Kamēr aizbraucām, tur viss jau tika dezinficēts. Tieši šā iemesla dēļ ir svarīgi mūs informēt nekavējoties, lai mēs paspētu aizbraukt un identificēt problēmu," viņš skaidrojis.

Biovela group otrdien paziņoja, ka iespējami inficētā gaļa piegādāta tikai Maxima Lietuva tīklam.

Maxima Lietuva savukārt norāda, ka pārdevusi aptuveni 11 tonnas šādas Biovela gaļas un gaļas produktu, bet 7.februārī iznīcinājusi kopumā aptuveni 160 tonnas gaļas no dažādiem piegādātājiem, kas tobrīd atradusies veikalos, ciešot zaudējumus apmēram pusotra miljona eiro apmērā.

Lietuvā tas ir pirmais gadījums, kad iznīcināta visa kādā veikalu tīklā esošā gaļa.

Kā pirmdien aģentūrai LETA apstiprināja Maxima Latvija komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule, saskaņā ar paātrinātā kārtā veiktas salmonelozes laboratorijas ekspertīzes rezultātiem secināts, ka mazumtirgotājs Maxima Latvija un Lietuvas veikalu tīkla Maxima Lietuva gaļas produkti kā no Lietuvas, tā Latvijas atbilst augstākās kvalitātes standartiem un salmoneloze tajos nav konstatēta.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas