Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Selfie iesaka latviskot kā pašģīmi

Angļu valodas vārds _s_elfie, kas apzīmē sevis fotogrāfēšanu un Oksfordas Universitātē atzīts par 2013. gada vārdu, pie mums pretendē uz gada nevārda titulu. Taču acīmredzot šis vārds nav atstājis vienaldzīgos, un neparasti plašā klāstā piedāvāti tā latviskojumi, liecina akcijai Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens iesniegtie priekšlikumi.

Selfie piedāvā latviskot kā tīksmiņš, paštīksmekslis, pašītis, sevītis, patnītis, paškadriņš, patiņš, arī pašbilde un pašģīmis.

Līdzīgi ar angļu hashtag – radošā doma šī vārda latviskojumam sit augstu vilni, ieteikumu vidū ir mirkļbirka, īsmarka, temturis, čivpieliktnis. Vienlaikus tvītotāji pauduši nepatiku pret valodnieku ieteiktajiem šī vārda latviskojumiem - atsauces birka, atsauces tags, atsauce.

Akcijas organizatori norāda, ka tendence liecina par latvisku vārdu meklējumiem tādiem fenomeniem, kas sadzīvē un domāšanā ienākuši nesen. Tomēr nekur nav pazudusi arī vēlme atrast tādu kā 2013. gada atslēgvārdu vai ar prieku noklausīties, cik radoši runā bērni - starp viņu jaunvārdiem ir, piemēram, glabādnis kā īpaši saudzējama mantiņa.

Domājot par gada nevārdu, šoreiz daudziem bijis vilinājums piesaukt ne tik daudz no valodas viedokļa "sliktus" vārdus, cik tādus, kas "sasmērējušies", būdami bez vainas vainīgi: kopne, Maxima, Zolitūde.

Kā ik gadu nevārda statusam pieteikti arī tiešie pārcēlumi no citām valodām: šoreiz no jauna aktualizējušās dīvainās eiro un euro attiecības, arī dīlošana un laineris (ne kā pasažieru, bet acu laineris), no krievu valodas ievazājies deguna aizlikums.

Savukārt spārnotie teicieni jau ierasti izlidojuši lielākoties no politiķu un citu publisku personu, tostarp reklāmistu mutes. Starp vairākkārt piesauktajiem ir Maxima reklāmas sauklis "Par visu padomāts!", "Atkāpjas tie, kuri jūtas vainīgi" (Maxima Latvija vadītājs Gintars Jasinsks preses koferencē pēc Zolitūdes traģēdijas), "cilvēciska saruna" (pēc kuras par demisiju paziņoja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis) un politiskās kampaņas sauklis "Eirozona pievienojas Latvijai!".

Kopumā 2013. gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena titulam pieteikti vairāki simti pretendentu. 

Akcija notiek jau 11 gadu, un tās laikā tiek meklēti zīmīgākie jaunumi valodā. Akcijas mērķis ir veicināt sabiedrības interesi par valodas kultūru un valodas pārmaiņām.

To, kurš šoreiz būs gada vārds, nevārds un spārnotākais teiciens, pirmdien, 20. janvārī, paziņos Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopas, Latvijas Rakstnieku savienības un Latvijas Zinātņu Akadēmijas Terminoloģijas komisijas deleģēta žūrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas