Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Smart-ID lietotājiem aplikācijā būs jāatjaunina dati

Līdzīgi, kā tiek veikta citu autentifikācijas līdzekļu, piemēram, pases vai ID kartes nomaiņa, savlaicīgi jāatjauno arī Smart-ID dati. Aplikācijas lietotājam reizi trijos gados no konta reģistrācijas brīža aplikācijā ir jāatjaunina informācija par sevi, lai varētu turpināt izmantot autentifikācijas risinājumu Smart-ID. Pirmajiem lietotājiem, kas izvēlējās Smart-ID pirms trim gadiem, atjaunošanas termiņš ir šogad, portālam Diena.lv pavēstīja SK ID Solutions Latvijas filiāles vadītāja Sanita Meijere.

Smart-ID Baltijas valstīs ir kļuvis par populārāko autentifikācijas risinājumu. 3 miljonu lietotāju skaitu strauji sasniegt izdevies, pateicoties veiksmīgai sadarbībai ar bankām, uzsver Meijere. Bankas 2019. gadā saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) regulu aicināja nomainīt autentifikāciju tiešsaistē ar kodu kartēm pret drošāku un mūsdienīgāku risinājumu. Lielākās bankas Latvijā saviem klientiem izvēlējās piedāvāt Smart-ID.

"Smart-ID ir pierādījis sevi kā uzticamu un plaši izmantotu autentifikācijas risinājumu. Latvijā to lieto jau puse iedzīvotāju. Turklāt šeit salīdzinājumā ar pārējām Baltijas valstīm ir veikti visvairāk darījumu, kas apstiprināti ar Smart-ID," saka Meijere. "Šo gadu laikā Smart-ID ir piedzīvojis vairākus atjauninājumus. Īpaši jāatzīmē 2018. gada novembris, kad Smart-ID kļuva par QSCD ierīci (Qualified Signature Creation Device jeb kvalificētu parakstu veidošanas ierīci), kas ir augstākais iegūstamais elektroniskā paraksta līmenis. Tas ļauj Smart-ID lietotājiem elektroniski parakstīt dokumentus ar elektronisko parakstu, kas visās ES valstīs ir līdzvērtīgs ar roku rakstītam parakstam. Igaunijā kopš pagājušā gada rudens Smart-ID tiek izmantots arī kā rīks piekļuvei Igaunijas valsts iestāžu e-pakalpojumiem."

Šogad Smart-ID veiks būtiskus atjauninājumus aplikācijā. Tie nepieciešami, lai garantētu Smart-ID lietotāju drošību. Un tie lietotājiem nav tieši redzami, taču nepieciešama viņu iesaiste informācijas apstiprināšanā par sevi, skaidro Meijere. Pirmie Smart-ID lietotāji, kas šo autentifikācijas risinājumu izvēlējās jau pirms trim gadiem, aplikācijā saņems uzaicinājumu atjaunināt informāciju. Savukārt tie, kuri arī Smart-ID lietošanai reģistrējās sen, taču aplikāciju aktīvi nelieto, šādu uzaicinājumu saņems e-pastā. Bet arī šajā gadījumā ir ļoti svarīgi atcerēties, ka atjaunināšanu visdrošāk ir veikt Smart-ID aplikācijā. Tā visiem lietotājiem, kam atjaunināšana būs jāveic, parādīs paziņojumu par nepieciešamību atjaunināt datus par sevi. Jebkura ārējo saišu atvēršana var būt nedroša un radīt papildu riskus iespējamiem kiberuzbrukumiem.

SK ID Solutions arī atgādina - ja rodas aizdomas par jebkādu informāciju, kas tiek saņemta Smart-ID aplikācijas kontekstā, pārbaudīt tās pareizību un atbilstību var, sazinoties ar klientu servisu. Kontaktinformācija ir pieejama Smart-ID mājas lapā internetā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas