Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Stockmann darbiniekiem konstatēta vēdera infekcija

Vēdera infekcija konstatēta apmēram 50 universālveikala Stockmann darbiniekiem, kurus Trakajās dienās ēdināja SIA Baltic Restaurant Latvia, aģentūrai LETA apstiprināja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

Dienestā skaidroja, ka svētdien, 6.oktobrī, saņemta informācija no Baltic Restaurants Latvia par saslimšanas gadījumiem universālveikala Stockmann darbinieku ēdināšanas blokā.

Tādējādi PVD veicis pārbaudi - noņemti nomazgājumu un pārtikas produktu paraugi laboratoriskām pārbaudēm, kā arī veikta pārbaude pie izejvielu piegādātāja, kur arī noņemti produktu un nomazgājumu paraugi.

"Mūsu inspektori veica pārbaudi, tostarp noņēmām paraugus," aģentūrai LETA sacīja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis, piebilstot, ka PVD patlaban skaidro notikušā apstākļus un vēl nav skaidri zināms, kas ir bijis slimības ierosinātājs, jo PVD vēl gaida paraugu pārbaužu rezultātus. Līdz šim izmeklēta lielākā daļa paraugu, bet to rezultāti ir negatīvi. Pirmdien, 14.oktobrī, varētu būt zināmi atlikušo laboratoriskajām analīzēm nosūtīto paraugu rezultāti.

PVD šobrīd vēl gaida informāciju no Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) par minētā saslimšanas gadījuma epidemioloģiskās izmeklēšanas rezultātiem.

Tāpat Balodis teica, ka PVD turpina veikt pārbaudes Baltic Restaurant Latvia, kā arī noņemti paraugi augsta riska produktiem - putnu gaļai.

Savukārt Stockmann direktore Dace Goldmane aģentūrai LETA atklāja, ka pagājušās nedēļas nogalē tirdzniecības centra telpās strādāja apmēram 800 cilvēku, no kuriem 50 bija līdzīgi saslimšanas simptomi. Konstatējot darbinieku saslimšanu, Stockmann nekavējoties veicis visas nepieciešamās analīzes sadarbībā ar PVD, kā arī SPKC.

SPKC epidemioloģe Rita Korotinska aģentūrai LETA norādīja, ka sākotnējā informācija liecina, ka saslimušie inficējušies ar norovīrusu. 

Viņa skaidroja, ka SPKC 6.oktobrī saņēma informāciju no PVD par notiekošo un jau 7.oktobrī veica epidemioloģisko izmeklēšanu, kuras laikā tika veikta ēdnīcas darbinieku pārbaude, kā arī ņemti vides nomazgājumi. SPKC pārstāve arī atzīmēja, ka veikta darbinieku anketēšana, lai izprastu saslimušo īpatsvaru. 

Korotinska norādīja, ka cilvēkiem slimība noritējusi vieglā formā un nav saņemta informācija, ka kāds būtu hospitalizēts. 

Epidemioloģe skaidroja, ka ar norovīrusu var inficēties sadzīves sakaru ceļā vai, lietojot inficētu pārtiku. Viņa atzīmēja, ka cilvēks var nezināt, ka ir slimības nēsātājs, bet inficēt citus.

Tāpat Korotinska atgādināja par nepieciešamību ievērot personīgo higiēnu, īpaši izceļot nepieciešamību regulāri mazgāt rokas. Viņa piebilda, ka, ja parādās kādi no tipiskajiem norovīrusu simptomiem - caureja, vemšana un paaugstināta temperatūra, tad cilvēkam ir nepieciešams vērsties pie ģimenes ārsta, lai veiktu nepieciešamās analīzes un noteiktu ārstēšanās kursu. 

Tāpat viņa sacīja, ka jauni saslimšanas gadījumi nav konstatēti.

Baltic Restaurants Latvia pārstāvji ir pārliecināti, ka uzņēmums nodrošinot nepārtrauktu higiēnas un drošības uzraudzību visās savās ēdināšanas vietās.

"Esam informēti, ka Stockmann ir bijusi darbinieku saslimšana. Saņemot informāciju par šiem saslimšanas gadījumiem, uzņēmums pats nekavējoties pēc savas iniciatīvas jau brīvdienās izsauca PVD un SPKC, kuri veica pārbaudes Baltic Restaurants Latvia kafejnīcā. Tika pārbaudīti gan produkti, gan darba virsmas, gan darbinieki. Visi līdz šim saņemtie testu rezultāti ir negatīvi, tai skaitā nav atrastas ne E.Coli, ne Salmonellas baktērijas, tāpat mūsu darbinieku vidū šobrīd saslimušo nav," sacīja uzņēmuma pārstāvji.

Baltic Restaurants Latvia pārstāvji piebilda, ka Stockmann darbiniekiem Baltic Restaurants Latvia ir tikai viena no ēdināšanas iespējām un ne visi saslimušie ēda uzņēmuma pasniegtās maltītes. "Universālveikala darbinieki izmanto arī citas ēdināšanas iespējas, tai skaitā līdzi paņemto ēdienu no mājām," skaidroja Baltic Restaurants Latvia pārstāvji.

Jau ziņots, ka, sākoties jaunajam mācību gadam, vairākās Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs izplatījās akūta zarnu infekcija.

SPKC epidemiologi, sākot epidemioloģisko izmeklēšanu Siguldas izglītības iestādēs, izvirzīja vairākas hipotēzes par šiga toksīnu veidojošās zarnu nūjiņas (STEC) izraisītās infekcijas uzliesmojuma iemesliem. Izskatot visas versijas, epidemiologi secināja, ka bērni nav ceļojuši, un, lai gan viņi ir no vienas pilsētas izglītības iestādēm, visi cits citu nepazina. Tomēr visus vienoja viens ēdinātājs - Baltic Restaurant Latvia.

PVD pēc pārbaudēs konstatētajiem pārkāpumiem un saņemtajiem laboratorisko izmeklējumu rezultātiem secināja, ka "Baltic Restaurants Latvia" ir pieļāvis higiēnas prasību pārkāpumus un nav nodrošinājis pietiekamu tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumu veikšanu, radot labvēlīgu vidi dažādu slimību ierosinātāju izplatībai.

Ņemot vērā šo pārkāpumu izraisīto seku smagumu, Siguldas novada pašvaldība līgumu ar Baltic Restaurants Latvia lauza un izsludināja ārkārtas iepirkumu.

Baltic Restaurants Latvia apgrozījums pērn bija 19,089 miljoni eiro, bet peļņa - 306 475 eiro, liecina Firmas.lv informācija. Kompānijas vienīgā īpašniece ir SIA Baltic Restaurant Business, kas savukārt pieder Guntim Bredovskim (30%), Anitai Gleizdei (30%), Aigaram Kaugaram (30%) un Kristīnei Riemerei (10%).

Universālveikals Stockmann Latvijā darbojas kopš 2003.gada. Stockmann iekļauts Somijas koncernā Stockmann Group, kas darbojas kopš 1862.gada. Stockmann apgrozījums pagājušajā gadā saruka par 13,9% salīdzinājumā ar gadu iepriekš un bija 41,883 miljoni eiro, taču kompānijas peļņa pieauga par 7,6%, sasniedzot 1,266 miljonus eiro. 

(papildināta visa ziņa)

Top komentāri

ciānas gudrā skaidrīte
c
Vajag mazgāt rokas ar ziepēm
antiņš
a
Ja ir pļutka, jādzer negāzēts minerālūdens. Daudz augļu un var drusku arī ko grādīgāku. Lai veseļojas cilvēks.
trusis nejaukais
t
izlasiiju virsrakstu un no stresa izmetu desmaizi pa logu. nezinu ko man tagad dariit lasiit taalaak vai nee..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas