Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Āboliņš: Likuma grozījumiem jākļūst par pagrieziena punktu cīņā ar Krievijas propagandu

Saeima, pieņemot grozījumus elektronisko plašsaziņas likumā, ir būtiski paplašinājusi Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) pilnvaras cīņā ar Latvijai naidīgu mediju saturu, atvieglojot iespējas anulēt retranslācijas atļaujas, kā arī noskaidrot televīzijas un radio programmu patieso labumu guvējus, paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem pauž NEPLP.

"Šiem grozījumiem jākļūst par pagrieziena punktu cīņā ar Krievijas propagandu, jo nostiprinās mūsu tiesības pārbaudīt un izvērtēt plašsaziņas līdzekļu patiesā labuma guvējus. Tāpat aizliegts veikt virkni būtisku darbību, kuras līdz šim bija atļautas. Līdz ar to NEPLP tiek iedoti daudz spēcīgāki ieroči," izteicies NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

Likuma grozījumi, kuru izstrādes darba grupu vadījusi NEPLP, paredz, ka, izvērtējot informāciju par patieso labuma guvēju, NEPLP būs jāņem vērā vairāki kritēriji, piemēram, vai patiesais labuma guvējs apdraud valsts drošību, sabiedrisko kārtību, darbojas pretvalstiskā vai noziedzīgā organizācijā. Tāpat NEPLP būs jāņem vērā, vai uz patieso labuma guvēju ir attiecināmas starptautiskās vai nacionālās sankcijas, kā arī, vai tas ir sodīts par noziegumiem pret cilvēci, mieru, kara noziegumiem, genocīdu, noziegumiem, kas saistīti ar terorismu, vai noziegumiem pret valsti.

Kā uzsver NEPLP, likums noteiks, ka, ņemot vērā NEPLP rīcībā esošo informāciju, kā arī kompetento iestāžu sniegto informāciju par patieso labuma guvēju, padome varēs pieņemt lēmumu, piemēram, par apraides vai retranslācijas atļaujas anulēšanu, kā arī pakalpojuma pēc pieprasījuma izplatīšanas aizliegšanu.

Tāpat noteikts, ka elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmās un raidījumos nedrīkstēs ietvert aicinājumus, kas apdraud valsts drošību un sabiedrisko kārtību vai drošību, kā arī terorisma publisku slavināšanu vai attaisnošanu, publisku aicinājumu uz terorismu vai terorismu slavinošu, attaisnojošu vai uz terorismu aicinoša satura materiālus. Tāds pats nosacījums attieksies arī uz saturu, kas apdraud sabiedrības veselību vai varētu radīt nopietnus un smagus tās apdraudējuma riskus.

Kā ziņots, Saeima 11.jūnijā galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus nosakot, ka TV operatoru pamatpiedāvājumā būs liegts iekļaut programmas, attiecībā uz kurām pēdējo trīs gadu laikā NEPLP pieņēmusi lēmumu par retranslācijas aizliegumu.

Grozījumi veikti Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, nosakot, ka televīzijas programmu izplatīšanas pakalpojumu sniedzējam pamatpiedāvājumā jānodrošina, ka vismaz 80% no iekļautajām papildu programmām saturam sākotnēji jābūt veidotam kādā no Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomiskās zonas valstu oficiālajām valodām.

Likumā arī noteikts, ka, ņemot vērā NEPLP rīcībā esošo informāciju, kā arī kompetento iestāžu sniegto informāciju par patieso labuma guvēju, padome varēs pieņemt lēmumu, piemēram, par apraides vai retranslācijas atļaujas anulēšanu, kā arī pakalpojuma pēc pieprasījuma izplatīšanas aizliegšanu.

Top komentāri

trešdaļa latviešu skatās RU.TV
t
Nestiepjiet Panorāmu uz vairāk kā stundu. Iztiekiet ar pusstundu no 20.00 līdz 20.30. Nebāžiet sporta ziņas pirms laika ziņām. Nebāžiet ik pa brīdim savas pašreklāmas no kurām beigās vemt gribās. Nebāžiet savus (nereti stulbos) autorraidījumus pa abiem kanāliem labākajos ētera laikos. Beidziet simpatizēt partiju Vienotība/A/Par trijjūgam. Nebāžiet par nodokļu maksātāju naudu iepirktās filmas laikos, kad normālam nodokļu maksātājam ir jāiet gulēt. Ja rādāt filmas, tad nerādāt pa abiem kanāliem vienlaikus. Beidziet slimot ar lielummāniju - pārsauciet beidzot to LTV-7 par LTV-2. Septītnieks tur ir piesprucis tikai tādēļ, ka to kādreiz raidīja pa PSRS standarta TV apraides 7. kanālu. Un varētu stāstīt vēl, kas būtu darāms, lai cilvēki vispār gribētu skatīties par nodokļu maksātāju naudu uzturēto LTV.
ļuļa
ļ
viss tukša diršana un pokazuha. cīnītāji ar propagandu hrenovie - labāk pasakiet man, kāpēc joprojām piezvanot uz praktiski jebkuru iestādi kā rīgas ūdens, latvenergo utt. man ir jāizvēlas kādā valodā vēlos runāt - latviski vai krieviski? kāpēc visāda veida informatīvie materiāli, arī par covis, arī tiek drukāti divvalodīgi, nu akurāt kā psrs laikos? valstī valda reāla divvalodība, bet tā vietā, lai to novērstu, ākstās ar pasakām par krievu propagandu. idiņi.
Jānis Zāns
J
Grozi vai negrozi, bet līdzšinējā NEPLP darbības pieredze rāda, ka tālāk par deklaratīviem izsaucieniem un darbības imitāciju cīņa ar melīgu propagandu nekas nemainīsies arī turpmāk.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas