Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ainažos un Staicelē nosaka ĀCM karantīnas zonu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) izsludinājis Āfrikas cūku mēra (ĀCM) karantīnu Salacgrīvas novada Ainažu pagasta Upmaļos, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis.

Tajā norādīts, ka karantīna ar aizsardzības zonu noteikta Salacgrīvas novada Ainažu pagastā un Alojas novada Staiceles pagastā trīs kilometru rādiusā ap ĀCM skarto novietni

Savukārt karantīna ar uzraudzības zonu noteikta Salacgrīvas novada Ainažu un Salacgrīvas pagastos un Alojas novada Staiceles pagastā desmit kilometru rādiusa ap ĀCM skarto novietni.

Karantīnas laikā aizsardzības zonā cūku īpašniekiem aizliegts no novietnes izvest cūkas 40 dienas pēc šī rīkojuma publicēšanas oficiālajā laikrakstā, savukārt uzraudzības zonā aizliegums ir spēkā 30 dienas.

Karantīnas zonās pie novietņu ieejām vai izejām ir jānovieto ar dezinfekcijas šķīdumiem piesūcināti paklāji, kā arī jātur visi dzīvnieki tikai to atrašanās vietās, mežacūkām nepieejamā vietā.

Par visām atrastajām beigtām mežacūkām nekavējoties jāinformē PVD.

Kā ziņots, aizvadītajās brīvdienās Salacgrīvas novada Ainažu pagastā konstatēts mājas cūku saslimšanas gadījums ar ĀCM saimniecībā, kur turētas astoņas cūkas. Tā kā cūku turēšana nebija reģistrēta, PVD ir sācis lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā, turklāt cūku īpašniekiem nepienāksies kompensācija par likvidētajiem dzīvniekiem.

Kopumā ĀCM šovasar konstatēts jau 54 mājas cūkām - Ainažu, Staiceles, Ambeļu un Vecsalienas pagastā. Savukārt mežacūku populācijā līdz 14.augustam konstatēti 563 slimi dzīvnieki 37 novadu 104 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas