Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Aizņemta aptuveni puse no slimnīcu Covid-19 ārstēšanas kapacitātes

Latvijas medicīnas personāla pārslodze Covid-19 izplatības dēļ ir acīmredzama, turklāt aizņemta jau aptuveni puse ārstēšanas kapacitātes, šādu viedokli šorīt LTV Rīta panorāmā pauda Latvijas Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs.

Kalējs apgalvoja, ka Covid-19 izplatības dēļ noslodze esot augusi visam medicīnas personālam, bet valsts neesot padomājusi par pilnīgu paaugstinātās noslodzes apmaksu.

Slimnīcu pārstāvis lēsa, ka pašlaik esot aizņemta aptuveni puse no slimnīcu Covid-19 ārstēšanas kapacitātes, bet dažviet, piemēram, Daugavpilī, slimnīcas resurss šajā jomā jau esot faktiski izsmelts.

Runājot par izmaiņām Covid-19 testēšanā, prioritāti dodot cilvēkiem ar ģimenes ārstu norīkojumu, Kalējs atzīmēja, ka šādas izmaiņas palielinās pacientu plūsmu pie šiem speciālistiem, līdz ar to palielinās risku viņiem inficēties ar Covid-19.

Biedrības pārstāvis uzsvēra, ka saistībā ar nepietiekamo atalgojumu esot vērojams mediķu motivācijas trūkums strādāt slimnīcās. Pēc Kalēja vārdiem, citviet Eiropā finansiālā motivācija mediķiem ir lielāka - Slimnīcu biedrība regulāri saņemot lūgumus no citām valstīm (visbiežāk - no Itālijas un Spānijas) palīdzēt ar mediķiem, un šajos gadījumos mediķiem tiekot piedāvāta daudz lielāka alga nekā Latvijā.

Kalējs zināja stāstīt, ka Lietuvā slimnīcas jau esot pārorientējušas darbu un faktiski palīdzība tiekot sniegta gandrīz tikai Covid-19 un akūtajiem pacientiem.

Pēc Nacionāla veselības dienesta (NVD) datiem, ceturtdien slimnīcās atradās 105 Covid-19 pacienti, no kuriem ar vidēju slimības gaitu bija 98, bet ar smagu - septiņi. Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) ir izteikusies, ka 250 Covid-19 pacientu gultasvietas ir robeža, pie kuras nav būtiski jāpārkārto visu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana.

NVD ceturtdien ziņoja par lielāko vienas dienas laikā slimnīcās ievietoto jauno Covid-19 pacientu skaitu - trešdien slimnīcās tika ievietots 31 jauns pacients.

Šodien notiks preses konference par Latvijas slimnīcu gatavību turpmāk uzņemt lielāku Covid-19 pacientu skaitu. Pieaugot Covid-19 saslimstībai Latvijā, tajā skaitā palielinoties stacionēto cilvēku skaitam, ministrija analizējusi attiecīgos datus.

Vērtējot slimnīcu kapacitāti, VM norāda, ka pie esošās inficēšanās dinamikas gultas vietas slimnīcās pietiek. Tomēr ministrijas ieskatā ir svarīgi šajā brīdī slimnīcām īstenot vienotu pieeju Covid-19 pacientiem un sekot hospitalizācijas plānām. Vienlaikus, ja pieaugs saslimšana un pacientu ar smagu veselība stāvokli skaits, ārstniecības iestādēs ir izveidoti gultu un nodaļu pārprofilēšanas plāni, pēc kuriem iespējams nodrošināt papildus gultas gan pacientiem ar vidēji smagu slimības gaitu, gan ar smagu slimības gaitu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas