Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

ĀM atgādina, ka arī Igaunijā un Lietuvā noteikti dažādi ar Covid-19 saistīti ierobežojumi

Latvijas valstspiederīgajiem, kuri līdz ar Baltijas valstu iekšējo robežu atvēršanu no 15.maija varēs ceļot uz Lietuvu un Igauniju, jāatceras, ka arī abās minētajās kaimiņzemēs Covid-19 pandēmijas dēļ ir noteikti dažādi ierobežojumi, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Kā norāda ĀM, no 15.maija Igaunijā, Latvijā un Lietuvā bez ierobežojumiem var ceļot Baltijas valstu valstspiederīgie un personas, kurām ir tiesības uzturēties šajās valstīs, ja persona pēdējo 14 dienu laikā nav bijusi ārpus Baltijas valstīm, personai nav noteikta pašizolēšanās saistībā ar inficēšanos ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 vai Covid-19 kontaktpersonas statusa dēļ, kā arī, ja personai nav elpošanas ceļu saslimšanas pazīmju.

Minētās personas drīkst šķērsot Igaunijas-Latvijas un Latvijas-Lietuvas robežu, tai skaitā izmantojot gan personīgo transportlīdzekli, gan pieejamos pasažieru pārvadātāju pakalpojumus. Šīs personas ir atbrīvotas no karantīnas prasības, gan ieceļojot kaimiņvalstī, gan pēc atgriešanās mājās.

Latvijas valstspiederīgie un pastāvīgie iedzīvotāji, kas ierodas Igaunijā vai Lietuvā no citām valstīm, joprojām drīkst šķērsot Igauniju un Lietuvu tikai tranzītā un ar nosacījumu, ka personām nav jaunā koronavīrusa simptomu.

Minētā Baltijas valstu vienošanās par iedzīvotāju braucieniem neietekmē citu valstu noteiktos ieceļošanas ierobežojumus Latvijas valstspiederīgajiem.

ĀM joprojām aicina būt atbildīgiem un rūpīgi apsvērt nepieciešamību doties uz ārvalstīm ārkārtējās situācijas apstākļos. 

Ja, atrodoties Igaunijā vai Lietuvā, Latvijas valstspiederīgais ir nonācis ārkārtas situācijā, piemēram, ir pazaudēts ceļošanas dokuments un nepieciešama konsulārā palīdzība, ir jāzvana uz tālruni ārkārtas situācijām +371 26 33 77 11 vai jāraksta e-pasta ziņojums uz adresi [email protected].

Tiem, kuri plāno apmeklēt Igauniju, jāzina, ka Latvijas-Igaunijas robežu var šķērsot robežšķērsošanas punktos Valka-Valga un Ainaži-Ikla. Pastāv brīva personu kustība no kontinentālās Igaunijas uz salām un no tām.

Masku nēsāšana Igaunijā nav obligāta, bet tiek rekomendēta. Nedrīkst pulcēties vairāk par divām personām vai cilvēki no vienas mājsaimniecības, izņemot atsevišķi noteiktos gadījumus. Visos gadījumos jāievēro divu metru distance.

Igaunijā ir atvērtas viesnīcas, restorāni un tirdzniecības centri. Ir atvērti arī muzeji un izstāžu zāles iekštelpās, ko var apmeklēt grupa ne vairāk par desmit cilvēkiem. Atvērti ir arī brīvdabas muzeji, kurus var apmeklēt grupā līdz desmit cilvēkiem. Savukārt spēļu laukumos un sporta trenažieru vietās brīvā dabā atļauti sporta treniņi līdz desmit personu lielām grupām. Atļauts noturēt dievkalpojumus.

No 15.maija atļauts rīkot publiskus pasākumus, ja to dalībniekiem pasākuma laikā paredzēts uzturēties automašīnās, piemēram, drive-in kino seansi, koncerti, kur vienā automašīnā atrodas ne vairāk kā divas personas, vai cilvēki no vienas mājsaimniecības.

No 18.maija Igaunijā plānots atvērt arī sporta zāles un sporta baseinus, organizēt sporta pasākumus brīvā dabā bez skatītāju klātbūtnes. Kopējais dalībnieku skaits, ieskaitot trenerus un pārējo personālu, nedrīkst pārsniegt 100 personas. Savukārt SPA, kino, spēļu zāles un citas izklaides vietas Igaunijā pagaidām ir slēgtas.

Tiem, kuri plāno apmeklēt Lietuvu, jāņem vērā, ka Latvijas-Lietuvas robežu var šķērsot robežšķērsošanas punktos Rucava-Būtiņģe, Grenctāle-Saločai un Medumi-Smeline. No 18.maija tiek atvērts arī robežšķērsošanas punkts Meitene-Kalviai. Lietuvas pusē tiek saglabāta robežkontrole.

Masku nēsāšana ārtelpās nav obligāta, bet tiek rekomendēta. Vienlaikus maskas joprojām ir obligātas tirgos, veikalos, sabiedriskos pasākumos, ekskursijās un sabiedriskajā transportā.

Lietuvā nedrīkst pulcēties vairāk par divām personām vai vienas mājsaimniecības locekļiem, izņemot tālāk atsevišķus gadījumus. Visos gadījumos jāievēro divu metru distance.

Personu pulcēšanās Lietuvā ir atļauta ne vairāk kā piecām personām, kas nav no vienas mājsaimniecības, un ne ilgāk par 15 minūtēm. Dienvidu kaimiņzemē arī ir atļautas privātas svinības līdz 30 cilvēkiem un publiski pasākumi iekštelpās līdz 30 cilvēkiem. Tajos jānodrošina desmit kvadrātmetrus liela platība katram cilvēkam. Atļauts rīkot profesionāļu sporta sacensības bez skatītāju klātbūtnes.

No 18.maija darbu atsāk viesnīcas, restorāni, klubi, spēļu zāles iekštelpās. Tie strādās no plkst.8 līdz 22. Āra pasākumos un sporta klubos jānodrošina divu metru distancēšanās un piecu kvadrātmetru platība katram cilvēkam. No 30.maija darbu atsāks SPA centri un pirtis.

Ja persona ierodas Lietuvā no citām valstīm, nevis Latvijas vai Igaunijas, un šķērso Lietuvu tranzītā, joprojām ir spēkā konvoja prasība.

Jau vēstīts, ka ārkārtējās situācijas laikā robežkontrole no Latvijas puses uz ES iekšējām robežām nemaz nebija atjaunota, kas nozīmē, ka uz robežas ar Lietuvu un Igauniju nekādi ierobežojumi vai ceļošanas aizliegumi no Latvijas puses nebija ieviesti. Lai arī kopš 17.marta Latvija bija atcēlusi starptautiskos pasažieru pārvadājumus, šķērsot Latvijas robežu ar privāto transportu vai kājām nav aizliegts. Aizliegums šķērsot robežu attiecas tikai uz ārējo robežu, proti, ar Krieviju un Baltkrieviju, tomēr atbildīgas amatpersonas var lemt par izņēmumiem.

Top komentāri

Zviedriju bloķēt
Z
Jāslēdz Zviedrijas robežas ciet. Naskatoties uz "zviedru risinājumu" un to, ka zviedri lielās, ka tiek galā ar Covid-19, Zveidrijas "mirstības" procents ir 12.35%, kamēr Polijai 5%, Dānijai 4.98%, Norvēgijā 3%, Latvijā 2%
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas