Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Anulē Energo Fortis izsniegto atļauju elektrības ražošanas iekārtu pieslēgšanai elektrotīklam

AS Sadales tīkls, veicot elektrostaciju pieslēgšanas procesu un komersantu iesniegtos dokumentus, secinājusi, ka enerģijas ražošanas iekārtu pārbaudē uzņēmuma SIA Energo Fortis objektā Līvānu novadā laika posmā no 10. līdz 14. augustam elektroenerģijas skaitītāja izdrukās nav fiksēta saražotās elektroenerģijas nodošana elektrotīklā, kā arī aktam par elektrostacijas atzīšanu kā derīgu paralēlam darbam ar sistēmu nav pievienoti visi nepieciešamie dokumenti. AS Sadales tīkls amatpersonai nebija pamata parakstīt aktu un atzīt elektrostaciju kā derīgu paralēlam darbam ar sistēmu, tāpēc šī atļauja anulēta, portālu Diena.lv informēja Sadales tīkla preses pārstāve Tatjana Smirnova.

No oktobra Sadales tīkla izveidotā iekšējā izmeklēšanas komisija pārbauda elektrostacijas pieslēgšanas procesu, komersantu iesniegtos dokumentus, kā arī izsniegtās atļaujas enerģijas ražošanas iekārtu pieslēgšanai elektrotīklam, lai pārliecinātos, ka atļauju izsniegšana ir veikta atbilstoši normatīvajos aktos norādītajiem sadales sistēmas operatora pienākumiem.

Pēc atļaujas anulēšanas Energo Fortis izmeklēšanas komisijas darbs turpinās, tiek pārbaudīti arī citu komersantu iesniegtie dokumenti un izsniegtās atļaujas, lai novērstu risku, ka kāds komersants negodprātīgi uzsāks elektroenerģijas ražošanu obligātā iepirkuma ietvaros.

Atļauja enerģijas ražošanas iekārtu pieslēgšanai elektrotīklam ir tikai viens posms no visa elektrostacijas pieslēgšanas procesa, un tas ir apliecinājums, ka izbūvētais pieslēgums atbilst izsniegtajiem tehniskajiem noteikumiem, lai novērstu risku, ka elektrostacijas darbība ietekmētu sadales tīkla nepārtrauktu darbību un citu klientu elektroapgādes drošumu un kvalitāti. Atļauja apliecina, ka enerģijas ražošanas iekārtu pārbaužu rezultāti un saražotās elektroenerģijas mērījumi uz elektroietaišu piederības robežas atbilst tehnisko noteikumu un standartu prasībām. Jāatzīmē, ka maksājumu saņemšana par saražoto un elektrotīklā nodoto enerģiju tiek uzsākta tikai pēc tam, kad pašvaldības būvvalde izdevusi aktu par stacijas nodošanu ekspluatācijā, kā arī ražotājs ir noslēdzis līgumu ar AS Elektroenerģijas publiskais tirgotājs par elektroenerģijas iepirkumu obligātā iepirkuma ietvaros, kas, savukārt, atkārtoti pārbauda ražotāja iesniegtos dokumentus un pārliecinās par elektrostacijas darbību.

Sadales tīkls norāda, ka turpina sadarbību gan ar Ekonomikas ministriju, gan ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju, iesniedzot tām visus ar elektrostacijām izsniegto atļauju saistītos dokumentus, kā arī ir piesaistīts neatkarīgs ārējais auditors, kas veic elektrostaciju pieslēgšanas procesa un normatīvo aktu novērtējumu.

Elektrostaciju pieslēgšanas procesu pārbaužu rezultātā Sadales tīkls jau ir pilnveidojis iekšējos uzņēmumu darbības procesus un normatīvus. Uzņēmumā ir izveidota vienota elektrostaciju pieņemšanas komisija, kas turpmāk veiks elektrostaciju pieslēgumu pārbaudi un izvērtēs to atbilstību pieslēgšanai sadales sistēmas elektrotīklam. Līdz šim elektrostacijas ražošanas iekārtu pieslēgšanu elektrotīklam ikreiz vērtēja citi uzņēmuma darbinieki attiecīgajos reģionos.

Tāpat uzņēmumā ir papildinātas elektrostaciju pārbaužu prasības, piemēram, nosakot enerģijas ražošanas iekārtu pārbaudes programmas saturu un apjomu, elektrostaciju pieņemšanas komisijas pienākumu 72 stundu pārbaudes laikā fiziski apsekot elektrostaciju, jo ārējie normatīvie nenosaka šādu detalizāciju un  pienākumus. Paredzēts, ka uz ražošanas iekārtu pārbaudi tiks pieaicināti arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas un Ekonomikas ministrijas pārstāvji.

Uzņēmuma iekšējās izmeklēšanas rezultāti apliecina, ka ir jāpilnveido arī nozares normatīvie akti, precizējot energoapgādes objektu pieņemšanas procesus un kontroles, gan skaidri definējot katras iesaistītās puses atbildības gan pienākumus, jo vairāk kā no miljona pieslēgumu, kurus ikdienā uztur Sadales tīkls, tikai nedaudz vairāk nekā 400 objektu ražo elektroenerģiju. Uzsākta diskusija ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju par nepieciešamajiem papildinājumiem Sistēmas pieslēguma noteikumos elektroenerģijas ražotājiem, Sistēmas pieslēguma noteikumos elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem, kā arī jānovērš nepilnības Ministru kabineta noteikumos Nr.573 Elektroenerģijas ražošanas, pārvades un sadales būvju būvnoteikumi, kas attiecas un nepieciešamo dokumentu iesniegšanu un skaidru pieslēguma procesa pārraudzību specifiskos gadījumos, piemēram, pieslēdzot dažāda veida elektrostacijas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas