Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Aptauja: Latvija arvien mazāk pievilcīga "alkotūristiem" no Igaunijas

Igaunijas iedzīvotāju vidū samazinās interese par alkohola iegādi Latvijā, liecina sabiedriskās domas pētījumu kompānijas Kantar Emor jaunākās aptaujas rezultāti. Augustā 11% respondentu, kas šogad iegādājušies alkoholu Latvijā, teica, ka to dara vismaz reizi mēnesī. Līdzīgā aptaujā martā tādu bija 21%. Kantar Emor aptauju vadītājs Aivars Vogs norādīja, ka savu ietekmi zaudē emocionālais aspekts, kas iepriekš pavadīja alkohola iegādi Latvijā.

Aptaujā secināts, ka pusgada laikā ir pieaudzis to cilvēku skaits, kas Latvijā alkoholu iegādājušies retāk nekā reizi mēnesī. Tomēr Vogs skaidroja, ka tā nav apzināta vai sistemātiska rīcība alkohola krājumu palielināšanai, jo vasaras mēnešos cilvēki vairāk ceļo uz Latviju, kur tad arī iegādājas gan vieglos, gan stipros alkoholiskos dzērienus.

"Svarīgāk ir tas, ka cilvēku, kas ir gatavi uz Latviju doties tikai pēc alkohola, skaits ir samazinājies divas reizes," klāstīja sabiedriskās domas pētījumu kompānijas pārstāvis.

Viņš norādīja, ka ir mainījusies arī pircēju attieksme pret alkohola iegādi Latvijā. Jūnijā daudzi šādu rīcību uzskatīja par sava veida protestu pret augsto akcīzes nodokli Igaunijā, bet kopš jūlija likmes ir samazinātas, tādēļ šāda protesta vairs nav. Jūnijā 40% respondentu sacīja, ka izjūt sava veida apmierinājumu, kad iegādājas alkoholu Latvijā, bet augustā veiktajā aptaujā tādu bija divas reizes mazāk, informēja Vogs.

Tagad alkohola "pirkšana [Latvijā] tiek uzskatīta par ikdienišķu darbību", viņš secināja.

Kopumā 18% respondentu augustā sacīja, ka šogad ir iegādājušies alkoholu Latvijā. Pirms gada tādu atbildi sniedza 24% aptaujāto.

Vogs piebilda, ka alkohola patēriņš Igaunijā kopumā saglabājies pagājušā gada līmenī - augustā 83% aptaujāto valsts iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem sacīja, ka šogad ir pirkuši alkoholiskos dzērienus.

"Vasarā alkoholu pērk vairāk nekā gada pirmajos mēnešos," atgādināja sabiedriskās domas pētnieks.

Kantar Emor aptauju par pārrobežu alkohola pirkšanas paradumiem veica 15.-21. augustā, aptaujājot 1166 Igaunijas iedzīvotājus.

Jau vēstīts, ka Igaunijā no 1. jūlija par 25% tika samazināts akcīzes nodoklis alum, sidram un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Savukārt 1. augustā Latvijā stājās spēkā 15% akcīzes nodokļa samazinājums stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Samazinātā likme būs spēkā līdz nākamā gada 29. februārim.

Likumprojekta autori skaidroja, ka grozījumi ir nepieciešami, jo izmaiņas Igaunijas alkohola tirgū, samazinoties akcīzes nodokļa likmēm tajā, negatīvi ietekmēs Latvijas komersantu uzņēmējdarbību un alkoholisko dzērienu apriti, īpaši Igaunijas pierobežā.

Top komentāri

līgums ar kurratu
l
Vajag legalizēt zāles kūpināšanu un paraizās sēnes ...
aha
a
nu skumji...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas