Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Aptauja: Pieaug jauniešu atbalsts obligātā militārā dienesta ieviešanai

Vairums jeb 62% Latvijas jauniešu atbalstītu obligātā militārā dienesta ieviešanu, kas ir par septiņiem procentpunktiem vairāk nekā 2021.gadā, kad ideju par obligātu militāru dienestu atbalstīja 55% vienaudžu, liecina pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma pētījumu centra "SKDS" 2022.gada decembrī veiktās Latvijas iedzīvotāju aptaujas rezultāti.

Apgalvojumam par to, ka Latvijā būtu jāievieš valsts aizsardzības dienests, piekrīt 55% Latvijas iedzīvotāju, savukārt 60% iedzīvotāju piekrīt, ka, lai uzlabotu Latvijas aizsardzības spējas, būtu nepieciešams ieviest valsts aizsardzības dienestu,

Kopumā par 10 procentpunktiem gada laikā pieaudzis Latvijas iedzīvotāju atbalsts idejai par obligātā militārā dienesta atjaunošanu - 2021.gadā šādu ideju atbalstīja 39%, bet 2022.gadā 49% Latvijas iedzīvotāju.

Obligātā militārā dienesta ieviešanu 2022.gadā atbalstīja 62% Latvijas jauniešu vecumā no 17 līdz 24 gadiem. Šis rādītājs ir par septiņiem procentpunktiem augstāks nekā 2021.gadā, kad ideju par obligātu militāru dienestu atbalstīja 55% Latvijas jauniešu.

Tāpat aptaujas dati liecina, ka jauniešu vēlme aizsargāt valsti ir palielinājusies - ja 2020.gadā 51% Latvijas jauniešu piekrita apgalvojumam, ka uzbrukuma gadījumā ikvienam Latvijas iedzīvotājas ir jāiesaistās valsts aizsardzībā, tad 2022.gadā šādam apgalvojumam piekrita 62% jauniešu.

Krievijas karš Ukrainā ir mainījis gan ģeopolitisko situāciju, gan tā ietekmē mainās arī Latvijas sabiedrības attieksme par savu lomu valsts aizsardzībā, norādījusi aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA). Viņa ir gandarīta par pieaugošo iedzīvotāju atbalstu pašiem iesaistīties valsts aizsardzībā.

Jau ziņots, ka 5.aprīlī Saeima trešajā - galīgajā - lasījumā pieņēma Valsts aizsardzības dienesta likumu, nosakot pienākumu dienēt valsts aizsardzības dienestā katram Latvijas pilsonim, vīrietim viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, vai, ja pilsonis turpina iegūt izglītību pamata vai vidējās izglītības pakāpē - viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas, bet ne vēlāk kā līdz 24 gadu vecumam.

Vienlaikus noteikts, ka valsts aizsardzības dienestam brīvprātīgi var pieteikties Latvijas pilsones, sievietes no 18 līdz 27 gadu vecumam.

Pirmais iesaukums dienestu sāks šī gada 1.jūlijā uz brīvprātības pamata, bet no 2024.gada 1.janvāra dienests tiek noteikts kā obligāts. Arī otrajā iesaukumā sākotnēji Latvijas pilsoņi tiks aicināti iestāties brīvprātīgi.

Taču nepieciešamības gadījumā trūkstošo personu skaitu vecumā no 18 līdz 19 gadiem iesauks, nosūtot lēmumu par iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā uz elektronisko adresi vai deklarēto dzīvesvietas adresi, vai izsniegs personīgi.

Brīvprātīgā pieteikšanās valsts aizsardzības dienesta pirmajam iesaukumam notiks līdz 15.maijam. Lai pieteiktos, kandidāti aicināti izmantot elektronisko vienoto rekrutēšanas platformu www.klustikaravirs.lv, savukārt jautājumu gadījumā zvanīt uz tālruni 67072793 vai rakstīt uz e-pastu [email protected].

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas