Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Aptauja: Skolēnu vēlme runāt par sabiedriski aktuāliem tematiem ir augstāka nekā vecāku atvērtība diskusijām

Gandrīz visi jeb 98% vecāku atzīst, ka viņu skolas vecuma bērni mēdz iniciēt sarunas par sabiedrībā aktuālām tēmām, liecina Zelta Zivtiņas Čempionāta, kuru rīko Tele2, veiktā vecāku aptauja. Vienlaikus skolēnu vēlmei runāt par sabiedrībā aktuāliem jautājumiem atsaucas 83% vecāki, kas liecina, ka skolēnu vēlme diskutēt par sabiedriski aktuāliem tematiem ir augstāka nekā vecāku atvērtība šādām diskusijām.

Jautāti par optimālo vecumu, kurā vēlams sākt apspriest sabiedriski aktuālus jautājumus ar bērnu, vecāki visbiežāk min 12 gadu robežu (35%). Otrs izplatītākais vecāku viedoklis ir, ka šādās sarunās bērns būtu jāiesaista jau kopš 7 gadu vecuma (26%). Vēl daļa vecāku uzskata, ka sarunas par sabiedrībā aktuāliem jautājumiem ir risināmas bērnam sasniedzot vismaz 16 gadu vecumu (13%), bet citi vecāki ir pārliecināti, ka par šādiem tematiem jau var runāt pirms brīža, kad bērns sasniedzis 7 gadu vecumu (12%). 

Visbiežāk bērni rosina vecākus apspriest tematus, kas saistīti ar aktīvu un sportisku dzīvesveidu (94%), Covid-19 pandēmiju (91%) un zaļo dzīvesveidu (84%), bet visretāk – jautājumus, kas skar seksuālo orientāciju (54%), dzimumu līdztiesību (58%) un politisko līdzdalību (61%).

“Aptaujas rezultāti ļauj secināt to, ka vecāki visai brīvi apspriež ar bērniem tos jautājumus, kuri ir visai pašsaprotami un par kuriem ir pieejams daudz informācijas, piemēram, aktīvs un sportisks dzīvesveids, Covid -19 pandēmija. Šie jautājumi parasti nerada emocionālu spriedzi un par tiem var būt viegli runāt “vienā valodā” ar bērnu. Jautājumi, kas ir komplicēti un prasa no vecākiem nopietnu iedziļināšanos un izpratni, kā arī atvērtību pārmaiņām, ir daudz grūtāk diskutējami ne tikai ar bērniem, bet arī ar citiem pieaugušajiem, piemēram, atvērta un iekļaujoša sabiedrība, dzimumu līdztiesība un seksuālā orientācija. Nav pārsteigums, ka vecāki labprātāk runā par sev ērtiem tematiem un izvairās no sev nepatīkamiem jautājumiem, un bērni tos uzdod citām autoritātēm, piemēram, meklē atbildes internetā. Būtu svarīgi sarunāties ar bērniem par tiem jautājumiem, kuri viņiem ir aktuāli – sākumā uzklausot viņu viedokli, uzdodot jautājumus un mēģinot izprast bērna redzējumu, pat, ja tas atšķiras no vecāku uzskatiem,” saka psihoterapeite Diāna Zande. “Attiecībā uz bērnu vecumu, kas ir atbilstošs, lai vecāki veidotu sarunas par sabiedrībā aktuāliem tematiem, jāsaka, ka nevienam jautājumam nav pareizais vecums, bet ir pareizais veids – vecumam atbilstošs, godīgs, ieinteresēts. Kad bērns uzdod jautājumu, tad sākam runāt. Ja nejautā , tad paši sākam jautāt to, kas atbilst situācijai, piemēram, par karu tad, kad tas ir.”

Aptauja rāda, ka visaktīvāk ar bērniem par sabiedrībā aktuāliem tematiem sarunājas vecāki, kuru atvases sasniegušas vidusskolas vecumu (92%). Uz augstāku iesaisti sarunās par sabiedriski aktuāliem tematiem norāda arī mazpilsētās un laukos dzīvojošie skolēnu vecāki (86%).

“Kā rāda aptauja, skolas vecuma bērni vēlas runāt ar vecākiem par sabiedrībā aktuālām tēmām. Tas ir apsveicami, jo liecina, ka bērni cenšas izprast lietas, un tas ir veids, kā viņi veido izpratni par pasauli un tās lielajiem, nozīmīgajiem jautājumiem. “Zelta Zivtiņas Čempionāts” bez šaubām ir aizraujošas sacīkstes skolēniem, taču šo Eiropā vērienīgāko skolēnu sporta un prāta spēļu popularitāti daļēji var izskaidrot arī ar to, ka tās spēj uzrunāt skolēnus par aktuālām vērtību tēmām. Arī šogad būtisku lomu Čempionātā spēlē vērtības un skolēnus visā Latvijā rosinām domāt par klases kopīgajām vērtībām, kā arī dzīvot saskaņā ar tām,” saka “Tele2” valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

Kā ziņots iepriekš, “Zelta Zivtiņas Čempionāts” šogad norit jau 16.sezonu un tajā savu dalību reģistrēja 875 klases no visiem Latvijas reģioniem. Šobrīd Pieteikšanās posms ir noslēdzies un aktīvi norit Pusfināls, kurā gandrīz 600 skolu klases no visas Latvijas draudzīgi cīnās par tiesībām startēt aizraujošajā “Zelta Zivtiņas Čempionāta” Finālā, kas norisināsies no 9. līdz 27. maijam, Siguldā Svētku laukumā sadarbībā ar Siguldas novada pašvaldības domi uzbūvējot unikālu Čempionāta pilsētiņu.

“Zelta Zivtiņas Čempionāts” ir “Tele2” vērienīgākā un ilggadējākā sociālā iniciatīva, kas paredzēta klašu komandām no 5. līdz 12. klasei un kurā iepriekšējos piecpadsmit norises gados piedalījušies vairāk nekā viens miljons skolēnu, skolotāju, vecāku, atbalstītāju un organizatoru. Šajā sezonā Čempionāts tapis kopā ar sadarbības partneriem “Sadales tīklu” un “SEB banku”.

Aptauja sadarbībā ar pētījumu kompāniju “OMG Latvia” tika veikta šī gada martā. Tajā piedalījās 705 vecāki, kuriem ir skolas vecuma bērns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas