Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Ar likumu sargās piegādātājus no negodīgas komercprakses

Ar mērķi līdzsvarot tirgotāju un piegādātāju intereses preču mazumtirdzniecībā Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma jaunu Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likumu un ar to saistītos grozījumus Konkurences likumā. Tas mazumtirgotājiem aizliegs piemērot virkni prasību preču piegādātājiem, portālu Diena.lv informēja Saeimas Preses dienests.

Jaunais regulējums noteic, ka mazumtirgotājs par piegādātajām precēm nevarēs noteikt nepamatoti ilgu norēķināšanās termiņu, kā arī mainīt pārtikas preču pasūtījumu divas dienas pirms preces piegādes vai vēlāk.

Norēķinu termiņš, piemēram, par piegādātajiem svaigajiem dārzeņiem un ogām, kuru piegāžu skaits vienā kalendārā nedēļā ir vismaz trīs reizes, tiks uzskatīts par nepamatoti garu, ja tas pārsniegs 20 dienas no preču piegādes dienas.

Tāpat norēķinu termiņš par piegādātajām pārtikas precēm, kuru derīguma termiņš nav ilgāks par 25 dienām, tiks uzskatīts par netaisnīgu un nepamatoti garu, ja tas pārsniegs 30 dienas no preču piegādes dienas.

Paredzēts, ka turpmāk mazumtirgotājs piegādātājam nevarēs likt maksāt vai citādi atlīdzināt par līguma slēgšanu, piemēram, par to maksājot tirgotājam tā saucamo ieejas maksu vai plauktu maksu par preču atrašanos veikalā. Tāpat mazumtirgotājs nevarēs likt piegādātājam kompensēt tirgotāja negūto peļņu pret pārdotajām precēm un izmaksas, kas saistītas ar jaunu veikalu iekārtošanu vai veco veikalu atjaunošanu, kā arī ierobežot piegādātāja brīvību vienoties ar citu tirgotāju par zemāku cenu.

Likums paredz arī atbildību par pārkāpumiem, un par to izdarīšanu Konkurences padome mazumtirgotājam varēs piemērot naudas sodu līdz 0,2% no neto apgrozījuma pēdējā pārskata gadā, bet ne mazāku par 70 eiro. 

Jaunais likums stāsies spēkā ar nākamo gadu.

"Šis likums mazumtirgotājiem noteiks gan norēķinu termiņus par piegādātajām precēm, gan atbildību par izdarītajiem pārkāpumiem, kā arī virkni prasību, lai aizsargātu ražotājus no negodprātīgiem tirgotājiem. Darbs pie šīlikumprojekta izskatīšanas bija ilgstošs vēl iepriekšējā Saeimā. Regulējums galvenokārt attieksies uz pārtikas precēm," iepriekš norādījis par likumprojektu atbildīgās Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš (NA).

Iepriekš deputāti uzsvēruši likuma nepieciešamību, jo daudzi veikali vēl joprojām piemēro ļoti neizdevīgus noteikumus ražotāju piegādātajām precēm, kā rezultātā nauda pie vietējā ražotāja, it īpaši par pārtiku, nonāk ļoti vēlu. Šim likumam jāizskauž arī negodīgi maksājumi par veikalu plauktos noliktajām precēm, norādījuši deputāti. 

Konkurences padomes pārstāvji iepriekš sacījuši, ka šis likums sabalansēs attiecības starp mazumtirdzniecības tīkliem un piegādātājiem, jo pašlaik to, ko lielie mazumtirdzniecības tīkli vairs neatļaujas pret piegādātājiem, sāk izmantot mazie mazumtirdzniecības tīkli. Jaunais likums ļaus sakārtot tirdzniecības vidi, lai mazākie tirgotāji ļaunprātīgi neizmantotu iepirkumu varu pret mazākajiem piegādātājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas