Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Ar vērienu atzīmēs ceturtdaļgadsimtu kopš Baltijas ceļa

Ar vērienīgu pasākumu programmu, kuras kulminācija būs augusta trešajā nedēļā, Latvijā sāks atzīmēt Baltijas ceļa 25. gadadienu, kuras pasākumi turpināsies līdz gada nogalei. Pēc gadumijas Latvijā sāksies citas jubilejas gads - nākamgad tiks atzīmēta Neatkarības deklarācijas pieņemšanas 25. gadadiena, otrdien vēsta laikraksts Diena.

1939.gada 23.augustā PSRS un Vācija ar Molotova-Rībentropa pakta parakstīšanu sadalīja ietekmes sfēras Austrumeiropā.

Tieši 50 gadus vēlāk - 1989.gada 23.augustā - apmēram divi miljoni cilvēku Baltijas valstīs sadevās rokās, izveidojot aptuveni 600 kilometrus garu dzīvo ķēdi. Cilvēku sadotās rokas - Baltijas ceļš - savienoja Baltijas valstu galvaspilsētas Tallinu, Rīgu un Viļņu.

Atzīmējot Baltijas ceļa gadadienu, kad cilvēki sadevās rokās ceļā no Viļņas, cauri Latvijai, līdz Tallinai, organizatori min uzdevumu pasākumos iesaistīt pēc iespējas vairāk cilvēku. Tāpēc vieniem būs iespēja piedalīties konferencēs un klausīties lekcijas, kas notiks arī skolās, bet citi varēs spēkoties maratonos un velobraucienos. To dienu notikumus būs iespēja atcerēties, arī apmeklējot vairākas izstādes, no kurām viena būs ceļojošā. Līdzās minētajam plānoti vēl Piena svētki, kas notiks augusta sākumā Lucavsalā, un Nēģu svētki.

Premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) atgādināja, ka, pateicoties Baltijas ceļam, pasaule uzzināja par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas brīvības centieniem. "Kad es stāvēju Baltijas ceļā, man ļima kājas, jo tā bija kulminācija, kas iedvesmoja cilvēkus visā pasaulē," teica Straujuma. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzsvēra, ka tieši šajā nemierīgajā situācijā, kāda ir pasaulē, vēl jo būtiskāk ir atcerēties Baltijas ceļu, kurā trīs valstis sadevās rokās, un par to atgādināt arī pasaulei.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 29.jūlija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas