Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Arī Latvija aptur ikgadējo maksājumu ANO Palestīniešu bēgļu lietu aģentūrā

Arī Latvija aptur ikgadējo maksājumu ANO Palestīniešu bēgļu lietu aģentūrā (UNRWA), liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) ieraksts tviterī.

ĀM pauž bažas par izskanējušajām apsūdzībām pret vairākiem UNRWA darbiniekiem. Tāpat ĀM paļaujas uz ANO izmeklēšanu, lai pārliecinātos par apsūdzību patiesumu.

"Latvija aptur savu ikgadējo maksājumu līdz izmeklēšanas noslēgumam. Ir būtiski, lai UNRWA varētu turpināt darbu - glābt dzīvības," uzsver ĀM.

Kā aģentūru LETA informēja ĀM preses sekretāre Diāna Eglīte, Latvija, tāpat kā citas Eiropas Savienības valstis un ASV, ir atbalstījusi UNRWA humānās palīdzības darbu ar iemaksām tās budžetā.

Latvijas iemaksa UNRWA kopš 2020.gada ir bijusi 17 000 eiro gadā. Reaģējot uz eskalāciju Gazas joslā, 2023.gada 14.novembrī Ministru kabinets piešķīra vienreizējo papildu finansējumu UNRWA 100 000 eiro. Eglīte uzsvēra, ka šī gada maksājums UNRWA nav veikts un tiks gaidīti ANO izmeklēšanas rezultāti.

LETA jau rakstīja, ka Izraēlas amatpersonas publiskojušas pierādījumus, kas liecina par UNRWA darbinieku līdzdalību palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" uzbrukumā Izraēlai 7.oktobrī.

Viens no UNRWA darbiniekiem apsūdzēts sievietes nolaupīšanā. Cits darbinieks apsūdzēts par munīcijas izdalīšanu kaujiniekiem, bet vēl viens apsūdzēts par dalību slaktiņā Kibucā, kur tika nogalināti 97 cilvēki.

Izraēla ir iesniegu Savienoto Valstu valdībai dokumentu, kurā izklāstītas apsūdzības 12 UNRWA darbiniekiem par līdzdalību "Hamās" uzbrukumā Izraēlai 7.oktobrī.

UNRWA piektdien, 26.janvārī, paziņoja, ka vairāki tās darbinieki ir atlaisti un tiek veikta izmeklēšana saistībā ar Izraēlas apgalvojumiem, ka viņi bijuši iesaistīti zvērīgajā uzbrukumā. ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs svētdien, 28.janvārī, atklāja, ka atlaisti deviņi no 12 apsūdzētajiem darbiniekiem.

Vienlaikus Gutērrešs aicināja pārdomāt tās valstis, kas pēc šīm apsūdzībām pārtraukušas finansēt palīdzību palestīniešu bēgļiem.

UNRWA ir viens no lielākajiem darba devējiem Gazas joslā. Aģentūra nodarbina aptuveni 13 000 cilvēku, no kuriem lielākā daļa ir palestīnieši.

Jautāta par Izraēlas apsūdzībām, UNRWA svētdien atbildēja, ka divi no 12 darbiniekiem ir miruši, bet paziņoja, ka nevar sniegt plašāku informāciju, kamēr ANO Iekšējās uzraudzības dienests veic izmeklēšanu.

Izraēlas dokumentā, ko tā piektdien iesniedza ASV, uzskaitīti UNRWA darbinieku vārdi un amati, kā arī izklāstītas viņiem izvirzītās apsūdzības. Dokumentā teikts, ka Izraēlas izlūkdienesti, pamatojoties uz telefonu datiem, noskaidrojuši sešu UNRWA darbinieku pārvietošanos Izraēlā 7.oktobrī. Citos gadījumos noklausītas telefonsarunas Gazas josla. Sarunās UNRWA darbinieki apsprieduši savu līdzdalību "Hamās" uzbrukumā.

Trīs citi UNRWA darbinieki saņēma īsziņas ar rīkojumu 7.oktobrī ierasties pulcēšanās punktos, un vienam no viņiem tika dots rīkojums ņemt līdzi mājās glabātās raķešu granātas, teikts Izraēlas sagatavotajā dokumentā.

Izraēla desmit no 12 apsūdzētajiem UNRWA darbiniekiem raksturoja kā "Hamās" locekļus, bet viens apsūdzētais bijis saistīts ar citu kaujinieku grupējumu - "Islāma džihādu".

Septiņi apsūdzētie strādājuši UNRWA skolās, kur palestīniešu bērni apgūst tādus priekšmetus kā matemātiku un arābu valodu. Divi citi strādājuši skolās citos amatos, viens bijis ierēdnis, bet vēl viens sociālais darbinieks un viens apsūdzētais strādājis par noliktavas vadītāju.

Dokumentā visprecīzākās apsūdzības izklāstītas pret Hānjūnisas skolas padomnieku. Viņš apsūdzēts par sadarbību ar savu dēlu, lai Izraēlā nolaupītu kādu sievieti.

Sociālais darbinieks no Nusairātas apsūdzēts par palīdzību nogādāt miruša Izraēlas karavīra līķi Gazas joslā, kā arī par munīcijas izdalīšanu un transportlīdzekļu koordinēšanu uzbrukuma dienā.

7.oktobrī palestīniešu teroristiskā grupējuma "Hamās" sarīkotajā slaktiņā Izraēlā teroristi noslepkavoja aptuveni 1140 cilvēkus, pamatā civilpersonas, un sagrāba apmēram 250 ķīlniekus, kas tika aizvesti uz Gazas joslu. Izraēlas aplēses liecina, ka joprojām "Hamās" gūstā ir 132 ķīlnieki, no kuriem 28 varētu būt miruši.

Reaģējot uz 7.oktobra slaktiņu Izraēla paudusi apņēmību iznīcināt "Hamās" un uzsākusi plašu militāro operāciju Gazas joslā.

Jau vēstīts, ka līdz svētdienai jau deviņas donorvalstis apturējušas finansējumu UNRWA, vēstīja "Radio Brīvība". ASV, kas par šo soli paziņoja piektdien, pievienojušās Lielbritānija, Vācija, Itālija, Nīderlande, Šveice, Somija, Austrālija un Kanāda.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas