Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Arvien vairāk skolojas virtuāli

"Nevajag nekur braukt, iet, mainīt savus plānus, varu ieritināties dīvāniņā ar kafijas krūzi rokās un mācīties," tā par savām studijām Dienai stāsta Svetlana Kračus, kura jau otro gadu izvēlējusies mācīties tālmācības programmā. Lai gan šaubas šajā gadījumā varētu būt par mācību kvalitāti, aizvien vairāk izglītības iestāžu piedāvā tālmācības programmas. Viena no mērķa grupām ir arī tautieši ārzemēs, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

32 gadus vecā māmiņa Svetlana šobrīd ir Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas (RISEBA) Tālmācības nodaļas 2. kursa studente. Viņa dzīvo un strādā Ludzā. Augstāko izglītību sieviete ieguvusi jau 2004. gadā, tomēr pērn, kad meita gatavojusies uzsākt skolas gaitas 1. klasē, Svetlana nolēmusi studijas turpināt - šoreiz tālmācībā. Izvēle par labu kritusi biznesa psiholoģijas studijām. Svetlana gan atzīst, ka sākumā šaubījusies, vai spēs mācīties patstāvīgi, tomēr pārliecība par to gūta, uzsākot studijas. Kā plusus viņa min ietaupītos ceļa izdevumus, būšanu kopā ar ģimeni un iespēju turpināt strādāt. Visas mācības notiek interneta vidē, tai skaitā arī pārbaudes darbi.

Latvijā tālmācību augstākās izglītības līmenī piedāvā tikai privātās augstskolas. RISEBA Tālmācības centra vadītāja Gundega Lapiņa paudusi uzskatu - tas tāpēc, ka privātajām augstskolām vieglāk šo procesu organizēt, jo studentu skaits ir mazāks. RISEBA šādu iespēju piedāvā jau trešo gadu, jo, līdzīgi kā citur pasaulē, arī Latvijā pieaug pieprasījums. Lapiņa arī prognozēja, ka nākamgad studentu skaits tālmācībā varētu pat pārsniegt 10% no visiem augstskolas studentiem.

Iemesli šādai izvēlei gan ir dažādi. Vispopulārākais - cilvēkiem ir labs darbs, kuru studiju dēļ nevēlas zaudēt, bet darbu un mācības neklātienē apvienot nevar. Otrs iemesls ir dzīvesvieta ārpus Rīgas vai pat Latvijas, bet trešā grupa ir jaunie vecāki. Te gan daudziem nostrādājot stereotips, ka tālmācībā studēt ir vienkāršāk, kaut gan ir tieši pretēji - studentam ir jāmāk sevi disciplinēt un darbus nodot laikus. Daudzi to nespēj, un tādēļ studentu atbirums tālmācību programmās ir daudz lielāks nekā klātienes studijās.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 11.septembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas