Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Atceras valsts vēsturi

Latviešu Pagaidu Nacionālās padomes (LPNP) pirmā sesija Valkā ir ļoti būtisks Latvijas valsts tapšanas notikums. Diemžēl maz zināms un vēl mazāk novērtēts. Tēlaini izsakoties, Latgales kongresā Rēzeknē ielika vienu Latvijas valsts pamatu stūrakmeni, pamatus uzbūvēja LPNP pirmajā sesijā Valkā, tos uzlaboja otrajā sesijā Pēterburgā, bet fasādi radīja 1918. gada 18. novembrī Rīgā. Taču fasāde bez pamatiem nav iespējama, tāpēc LPNP simtgade ir nozīmīgs notikums valsts mērogā.

Drosme – pamats valsts tapšanas stāstam

"Ikvienam no mums ir unikāla iespēja piedzīvot Latvijas valsts simtgadi. Šis ir īpašs laiks, kad ne tikai izzināt mūsu valsts veidošanās ceļus, bet arī izvērtēt mūsu tautas sasniegumus un likt pamatus nākamajai simtgadei. 2017. gada simtgades notikumu kartē īpaši izceļam Valku, kur pirms simts gadiem norisinājās izšķiroši notikumi. 1917. gada 29. novembrī tieši Valkā izveidoja Latviešu Pagaidu Nacionālo padomi, kas bija pirmais lielais solis Latvijas valsts dibināšanas virzienā. Padomes sastāvā bija drosmīgas personības, kas nebaidījās sapņot. Tieši drosme un ticība saviem ideāliem, tālredzība un neatlaidība ļāva īstenot sapni par savu valsti. Tāpēc, izzinot un atzīmējot Latviešu Pagaidu Nacionālās padomes devumu, aicinu ikvienu vairot uzņēmību un nostiprināt savu ticību Latvijai, ar kuru bruģēt ceļu nākamās simtgades veiksmes stāstiem," uzsver Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde.
 

Izstāde par godu simtgadei   

Viens no notikumiem, kas Valkā iezīmēs LPNP simtgades svinības, ir ekspozīcija Valka – Latvijas neatkarības šūpulis, kas Valkas Novadpētniecības muzejā būs skatāma no 2. decembra. Tas ir hronoloģisks stāsts par sabiedriski politiskajiem notikumiem Valkā 1914.–1920. gadā. Ekspozīcijas tapšanas gaitā muzejs sadarbojies gan ar arhīviem Rīgā, gan citiem muzejiem Latvijā un Igaunijā.

"Šis periods ir samērā maz pētīts. Vācot materiālus šai ekspozīcijai, manās rokās nonāca interesanti dokumenti un citas vēstures liecības, piemēram, arhīvā atradu padomes uzsaukumu ārvalstīm un tautām –  līdz šim biju lasījusi tikai pārpublicētos fragmentus. Muzeja īpašumā ir arī plašs Valkas pastkaršu krājums. Liela daļa arhīva, evakuējoties Valkas domei uz Krieviju, bija gājusi bojā, tāpēc vērtīgs ir jebkurš materiāls, kas liecina par šo periodu," atklāj ekspozīcijas veidotāja, muzeja galvenā krājuma glabātāja Aija Priedīte, skaidrojot, ka galvenokārt par vēsturiskajiem notikumiem Valkā plašāka sabiedrība zina no Līgotņu Jēkaba grāmatas Kā tapa Latvijas valsts.

Visas ekspozīcijas anotācijas tulkotas gan angļu, gan igauņu valodā.

"Arī kolēģi no Valgas ir uzsvēruši, ka, neskatoties uz faktu, ka daudzi Latvijas valsts tapšanas pirmsākumu svarīgie notikumi risinājušies tagadējā Valgas teritorijā, igauņi par tiem maz ko zina, tāpēc ceram, ka Valgas iedzīvotāji un pārējie igauņi, kurus interesē vēsture, būs mūsu muzeja auditorija, kas izstādē atradīs daudz sev noderīgas informācijas," uzskata Valkas Novadpētniecības muzeja direktore Meldra Cimdiņa.

Izstādi apmeklēt būs interesanti arī jauniešiem – tā būs tikpat kā mācību grāmata, kas sniegs skaidru izpratni par konkrēto vēsturisko periodu, taču, lai padarītu informāciju vieglāk uztveramu, par katru tēmu monitoros atrodama padziļināta informācija interaktīvā formā. Ekspozīcijas koncepcija balstīta četrās sajūtās – ir Ceļa sajūta, Latviešu Pagaidu Nacionālās padomes sajūta, Frontes sajūta un Māju sajūta

"Ceļa sajūtu raksturo bēgļu ienākšana Valkā, kad no 19 000 iedzīvotāju pilsētas iemītnieku skaits izauga līdz 35 000. Sākotnēji bēgļiem palīdzība tika sniegta sabiedriskā kārtā, bet vēlāk jau darbojās organizētas vienības. Latviešu Pagaidu Nacinonālās padomes nodibināšana un darbība, protams, ir būtiska izstādes daļa, kurai nevajadzētu paiet garām nevienam, padziļināti to neizpētot. Savukārt māju sajūtai veltītajā ekspozīcijas daļā rodama informācija par ģenerāli, divkārtējo Lāčplēša ordeņa kavalieri Pēteri Radziņu, kurš dzimis Valkas novadā. Latviešu karavīrs kā tāds jau pārsvarā gadījumu ir nācis no laukiem un pēc aktīvām kara gaitām parasti atgriežas mājās. Māju sajūta katram latvietim ir kas ļoti nozīmīgs," izstādes sajūtu gammu raksturo Aija Priedīte.

Valkas Novadpētniecības muzejs darbojas kopš 1970. gada, tas atrodas Jāņa Cimzes skolotāju semināra vēsturiskajā ēkā. Viena no muzeja pastāvīgajām ekspozīcijām veltīta  viņa darbībai Valkā, kur no 1849. līdz 1881. gadam viņš vadīja skolotāju semināru. No 1838. gada seminārs darbojās Valmierā. Cimze bija arī pirmais latviešu tautas dziesmu apdarinātājs.

LPNP veltītā izstāde būs otra pastāvīgā ekspozīcija muzejā.


Raksts tapis sadarbībā ar Latvijas valsts simtgades biroju.

Top komentāri

Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
MŪSU LATVIJAI . Janvāra vējos,kad Tēvija slējās, mēs jutām kā važas un nebrīve irst... TIKAI ''DIENA'' TURPINA KALPOT KREMLIM UN NEĻAUJ LATVIJU APSVEIKT SVĒTKOS !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas