Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Atkārtoti aicina iekaisīgu zarnu slimību un psoriāzes pacientiem zāles kompensēt 100% apmērā

Iekaisīgu zarnu slimību un psoriāzes pacienti atkārtoti aicina Veselības ministriju (VM) un Ministru kabinetu novērst diskrimināciju un tāpat kā citiem autoimūno slimību pacientiem noteikt 100% cenas kompensāciju efektīvu bioloģisko medikamentu iegādei, aģentūru LETA informēja Latvijas Krona un Kolīta Slimnieku biedrības valdes loceklis Zigurds Prūsis.

Viņš skaidroja, ka iekaisīgu zarnu slimību un psoriāzes pacienti joprojām tiek diskriminēti, jo atšķirībā no vairāku citu autoimūno slimību slimniekiem nesaņem pilnu bioloģisko medikamentu kompensāciju, lai gan atbilst Ministru kabineta noteikumu "Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība" kritērijiem.

Prūsis sacīja, ka tādas iekaisīgas zarnu slimības kā čūlainais kolīts un Krona slimība, kā arī ādas slimība psoriāze ir smagas, hroniskas autoimūnas slimības, kuru pacientiem joprojām ir ierobežotas iespējas izmantot efektīvus, tostarp bioloģiskos medikamentus. 25% lielā līdzmaksājuma dēļ pacienti visbiežāk ir spiesti lietot lētākus, taču mazāk efektīvus medikamentus, kas viņu stāvokli neuzlabo, turklāt valsts budžetam tiek radīti arvien lielāki ārstēšanas, darba nespējas un invaliditātes pabalstu izdevumi.

Latvija ir vienīgā Eiropas Savienības valsts, kurā Krona slimības, čūlainā kolīta un arī psoriāzes pacientiem nav nodrošināta bioloģisko zāļu pieejamība ar pilnu cenas kompensāciju, norāda biedrībā.

Iekaisīgu zarnu slimību un psoriāzes pacienti nosūtījuši vēstuli VM, kurā norāda, ka, palielinot medikamentu cenas kompensāciju līdz 100%, iekaisīgu zarnu slimību un psoriāzes slimniekiem tiks nodrošināta simptomu mazināšanās, kas būtiski samazinās turpmāko komplikāciju, stacionēšanas un operāciju risku.

Papildus ieguldot salīdzinoši nelielu līdzekļu apjomu un samazinot pacientu līdzmaksājumu, slimnieki atgūs darbspēju un atgriezīsies darba tirgū, līdz ar to tiks samazināti valsts budžeta izdevumi slimības un invaliditātes pabalstiem. Biedrības provizoriskie aprēķini liecina, ka, nodrošinot medikamentu cenas 100% kompensāciju, valsts budžets uz vienu psoriāzes un iekaisīgu zarnu slimību pacientu varētu ietaupīt vismaz 1000 eiro gadā. "Investēt efektīvos medikamentos ir lētāk, nekā maksāt ievērojami vairāk par invaliditāti un darba nespēju," norāda pacienti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas