Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Ātro kredītu reklāmās bieži tiek uzsvērtas priekšrocības, noklusējot par riskiem

Aicinājumi paņemt ātro kredītu piesaista Latvijas iedzīvotāju uzmanību, gan palūkojoties uz reklāmas stendiem ielās, gan braucot sabiedriskajā transportā un gaidot tā pieturvietās, gan dažādos plašsaziņas līdzekļos un, protams, arī interneta portālos.

Jau vēstīts, ka Ekonomikas ministrija (EM) strauji augošajā ātrās kreditēšanas nozarē saskata jauna burbuļa risku, tāpēc izveidojusi darba grupu, kas strādās arī pie kritēriju izstrādes nozares reklāmas aktivitātēm. Diena pēta, vai kritēriju izstrādāšana nebanku kredītdevēju reklāmām varētu mazināt iedzīvotāju vieglprātīgas aizņemšanās risku.

Veicina bezatbildību

«Ātros kredītus ar telefona īsziņas vai interneta starpniecību izsniedz patērētājam pat 15 minūtēs, un ļoti īsā laikā tie kļuvuši ārkārtīgi populāri. Tirgus strauji attīstījies, taču tā regulējums un kontrole bijusi vāja,» uzskata ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts un norāda, ka iepriekš noteiktie regulējumi nav bijuši pietiekami, lai novērstu visus būtiskos riskus Latvijas iedzīvotājiem un valsts ekonomikai. Valdības iesaistīšanos prasot nozares reklāmas un mārketinga kampaņas, kas ministra skatījumā «nereti ir manipulatīvas un maldinošas». Viens no D. Pavļuta izveidotās darba grupas uzdevumiem būs «izstrādāt kritērijus ātro kredītu reklāmas un mārketinga aktivitātēm, lai mazinātu impulsīvu aizņemšanos bez iespējamo seku un saistību apzināšanās».

«Galvenā problēma šībrīža ātro kredītdevēju īstenotajā komercpraksē ir, ka tā var veicināt bezatbildīgu aizņemšanos,» uzskata Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāve Ilze Žunde un skaidro, ka nebanku kreditētāji reklāmās un mārketinga aktivitātēs norāda, ka pirmais kredīts ir bez maksas, tādā veidā mudinot patērētājus aizņemties, bet reizēm veidojot nepareizu priekšstatu par pakalpojuma būtību. «Ātro kredītu reklāmas ir ļoti atraktīvas, tiek solītas dažādas dāvanas. Tas var veicināt neapdomīgu fiansiālo saistību uzņemšanos,» norāda I. Žunde.

Uzkabina uz āķa

«Nebanku kredītdevēju reklāmas mēģina cilvēkus «uzkabināt uz āķa»,» uzskata zīmolvede Inese Apse-Apsīte un, reklāmu saukļus pārfrāzējot, teic: «Izmēģini, pat ja tev nevajag. Aizņemies un pirmajā reizē procentus nemaksā. Aizņemties ir normāli un stilīgi.» - «Ātro kredītu uzņēmumi aktīvi konkurē, un tas atstāj ietekmi uz šo pakalpojumu reklāmām, uzņēmumiem izdomājot arvien jaunus paņēmienus klientu pievilināšanai,» uzskata EM pārstāve Evita Urpena un skaidro: «Bieži reklāmas rada iespaidu par kredīta saņemšanas bezrūpību un atdošanas vieglumu, lai gan tajā pašā laikā kredīta procenti, līgumsodi un citas maksas liecina par pretējo, tāpēc reklāmas, kurās uzsvērtas tikai priekšrocības un noklusēti riski, šķietami bezrūpīgos kredītus pārvērš nepanesamā nastā.»

«Potenciāli normatīvajos aktos varētu noteikt papildu ierobežojumus kreditēšanas reklāmām, kas šobrīd rada iespaidu, ka kredīts ir bez riska, lēts vai viegls veids, kā atrisināt personas finansiālās problēmas,» saka E. Urpena. Tas attiecoties arī uz mārketinga pasākumiem, kuros par kredīta ņemšanu tiekot piesolīti dažādi labumi, piemēram, picas, koncerta biļetes un pat iespēja pelnīt, iesaistot kreditēšanā draugus. «Kreditēšanas pakalpojumu reklāmai jāizvirza specifiskas prasības, jo patērētāja pieņemtajam lēmumam par pakalpojuma izmantošanu ir tālejošas finansiālas sekas,» uzsver EM pārstāve.

(Visu rakstu lasiet 19.februāra laikrakstā Diena)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas