Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Attieksme svarīgāka par algu

Divu nedēļu laikā, kopš Latvijas Institūts (LI) nāca klajā ar iniciatīvu Gribu Tevi atpakaļ!, saņemtas visdažādākās atsauksmes. Rīkojot diskusiju ar mediju pārstāvjiem, LI direktore Aiva Rozenberga atzina, ka šis neesot pirmais viņas sāktais projekts, kurā būs jāiet cauri lielām diskusijām. Sociālās kustības sākuma laiks izvēlēts, ņemot vērā, ka tuvojas Latvijas simtgade. "Tas nav par cilvēkiem, kas aizbrauc, bet par mums pašiem – ko katrs var ieguldīt un mainīt to, kas neapmierina," viņa norāda.  

Sociālās kustības ietvaros LI pārstāvji plāno tikties gan ar uzņēmējiem (šodien ar Latvijas Darba devēju konfederāciju), gan pašvaldību komunikācijas speciālistiem. Iniciatīva nav saistīta ar politiskajām partijām, kaut arī A. Rozenberga norāda, ka, tuvojoties pašvaldību vēlēšanām, būtu īstais brīdis uzklausīt arī politisko spēku redzējumu. Kustībā iesaistījušies uzņēmumi, kuri piedāvā darbavietas, Valsts kanceleja, kura aktualizējusi Facebook aplikāciju ar praktiskiem padomiem par atgriešanos Latvijā, kā arī vairākas nevalstiskās organizācijas. 

Cilvēki, kuri atgriezušies Latvijā un atraduši sev piemērotu darbu, atzīst, ka svarīgākais nav atalgojums, bet darba vide. Daugavpilietis Ņikita Kazakevičs savulaik aizbraucis uz Dāniju studēt un atvēris arī pirmo uzņēmumu, bet vēlāk pārcēlies uz Zviedriju. Uzņēmums, kurā viņš strādā, piedāvā IT risinājumus personāla vadības jomā un meklē attīstības iespējas Baltijā, tāpēc Ņikita atgriezies Latvijā un šobrīd par mājām uzskata Rīgu. Viņš gan atzīst, ka nesaskata iespējas attīstīt biznesu dzimtajā Daugavpilī, drīzāk Viļņā un Tallinā. Jaunietis lēš, ka ap 85% viņa klasesbiedru un draugu studē un dzīvo ārzemēs. "Vienīgā motivācija viņiem būtu, ja es pastāstītu, cik te ir stilīgi," viņš saka. Viņaprāt, jauniem cilvēkiem, tā dēvētajai tūkstošgades paaudzei, atalgojums nav pats svarīgākais, taču svarīgākā ir darba devēju attieksme. Daudzviet pret jaunajiem kolēģiem attieksme ir tāda – dari, ko tev saka, un cilvēkiem rodas sajūta, ka viņi netiek uzklausīti. "Mūsu paaudze būs vienīgā, kas pelnīs mazāk par iepriekšējām, jo motivators nav finanses, bet iespēja veltīt dzīvi savām vērtībām. Ja kompānijas to saprot un parāda, tas varētu būt labs motīvs atgriezties," uzskata Ņikita. 

Pirms piecarpus gadiem uz Londonu pārcēlusies Liene Pērkone, kura gribējusi gūt pieredzi starptautiskā uzņēmumā un dabūjusi lielisku darbu globālā tīklā, kas nodrošina pakalpojumus sociālajiem uzņēmējiem. Sākumā domājusi palikt Londonā gadu, bet nostrādājusi ilgāk, tomēr pamazām briedusi doma par atgriešanos. Viņa atradusi darbu Latvijā, taču septembrī sāks strādāt citā uzņēmumā, kura joma ir līdzīga darbam, ko Liene veikusi Londonā. Arī viņa atzīst, ka atalgojums nav galvenais: "Varētu strādāt korporatīvā kompānijā, kas ir spējīga samaksāt vairāk, bet tur tu esi skrūvīte lielā mehānismā un nezini, ar ko nodarbojies." Daži Lienes draugi neplāno atgriezties, jo izveidojuši karjeru ne vien Londonā, bet arī Amsterdamā, Stokholmā un citviet. Liene arī atzīst, ka, pelnot vidēju algu Latvijā, iespēju ir vairāk nekā tad, ja vidēju algu pelna Londonā. Tur cilvēkam nākas dzīvot kopā ar vairākiem dzīvokļa biedriem, arī transports ir dārgs. Vienlaikus Latvijā viņai pietrūkst sajūtas, ka viss ir iespējams, te kādā brīdī kļūst skaidrs, ka "griesti" tomēr pastāv un ir ierobežotas izaugsmes iespējas. 

Visu Ata Rozentālu rakstu lasiet ceturtdienas, 11.augusta laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas