Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Autovadītājiem būtiski atsvaidzināt iemaņas drošai braukšanai ziemā

Mainoties gadalaikiem, mainās arī braukšanas apstākļi un faktori, kas ietekmē automašīnas vadīšanas iespējas. Sevišķi izteikti šīs izmaiņas jūtamas rudenī un ziemā, kad pazeminās gaisa temperatūra, pastiprinās nokrišņu daudzums, kā arī diennakts lielākā daļa ir krēslaina vai tumša.

Sargā sevi un citus

"Pašreizējais laiks no autovadīšanas viedokļa zināmā mērā ir pat bīstamāks nekā ziema ar noturīgu sniega kārtu. Kad ir ziema un sniegs, mēs automātiski apzināmies, ka ir slidens, un arī ar to rēķināmies, braucot ar mašīnu. Ja sniega nav, šī svarīgā piesardzība nedaudz atslābst, tajā pašā laikā braukšanas apstākļi arī šobrīd ir jāuzskata kā grūti," akcentē autoeksperts, Drošas braukšanas skolas direktors Jānis Vanks. 

Viņš uzsver, ka oktobris, bet sevišķi novembris vienmēr ir raksturīgs ar ļoti mainīgiem laika apstākļiem, proti, vēlā vakarā, naktī un agri no rīta gaisa temperatūra nereti noslīd zem nulles, un tas nozīmē, ka uz ceļiem var izveidoties tā sauktais melnais ledus, turklāt šajos mēnešos ir vistumšākais laika periods, kad būtiski pasliktinās arī redzamība – šo visu faktoru dēļ autovadītājiem jābūt daudz uzmanīgākiem. "Lai gan sniega vēl nav, šobrīd bīstamību rada slapjais ceļa segums, dubļi, uz brauktuvēm sakritušās koku lapas – automašīna var saslīdēt, kļūt grūti vadāma. Protams, prātīgs šoferis jau savlaicīgi savam auto būs uzmontējis ziemas riepas, kurām ir ne tikai cits gumijas sastāvs, bet arī dziļāks protektors, kas ne vien mazinās saslīdēšanas iespējamību, bet arī daudz labāk novērsīs akvaplanēšanas risku, iebraucot lielākā peļķē," skaidro Vanks.

Ir tikai normāli, ja lielākā daļa autovadītāju pēc vasaras perioda ir mazliet aizmirsuši braukšanas nianses gada tumšajā un aukstajā laikā

Kā vienu no galvenajiem faktoriem drošai braukšanai rudens un ziemas periodā autoeksperts min nepieciešamību dot sev vairāk laika, paužot, ka ir tikai normāli, ja lielākā daļa autovadītāju pēc vasaras perioda ir mazliet aizmirsuši braukšanas nianses gada tumšajā un aukstajā laikā, tāpēc nepieciešams laiks, lai tās atsvaidzinātu.

"Viens no galvenajiem likumiem – svarīgi ir par sevi padomāt, dot vairāk laika sev un citiem. Būs tikai pozitīvi, ja pirms kāda manevra veikšanas par to daudz savlaicīgāk dosiet ziņu pārējiem satiksmes dalībniekiem tieši tāpat, kā pats, piemēram, ievērosiet lielāku distanci no priekšā braucošās automašīnas. Turklāt arī pašam jāņem vērā, ka jebkuru manevru, piemēram, pagriešanos  pa labi vai pa kreisi, veiksiet daudz lēnāk un līganāk, nekā to esat pieradis darīt vasarā, jo tādējādi mazināsiet risku mašīnai saslīdēt vai pat kļūt grūti vadāmai," skaidro Vanks.

 

Lieki neriskē
Iestājoties stabilai ziemai ar noturīgu sniegu un regulāriem nokrišņiem, maldīgi ir uzskatīt, ka brīdī, kad autovadītājs nolems kaut kur doties ar mašīnu, ceļi vienmēr būs ideāli notīrīti, akcentē eksperts. "Sniegputenis vienmēr sev līdzi nes arī virkni apgrūtinājumu – gan pašai automašīnai ir būtiski apgrūtināta kustība, gan arī redzamība ievērojami pasliktinās. Turklāt jārēķinās ar niansi – es varbūt esmu gatavs šādiem laika un braukšanas apstākļiem, bet mēs nekad nezinām, vai tāpat ir ar citiem autovadītājiem. Tāpēc ziemā ik reizi pie automašīnas stūres ir jābūt ļoti uzmanīgam un jākoncentrējas tikai un vienīgi automašīnas vadīšanai," pauž Vanks. Viņš arī brīdina šādos laikapstākļos pilnībā atturēties no braukšanas tos autovadītājus, kuriem nav pilnīgas drošības par savām prasmēm un arī automašīnas tehnisko stāvokli.

"Vēl viena lieta, ar ko esmu nereti saskāries dzīvē – nepareiza stūrēšana. Tas ir saistīts ar psiholoģisko momentu – daudzi autovadītāji, kad pagriež stūri un nejūt, ka mašīna sāk griezties, griež stūri vēl. Tā ir ļoti bīstama rīcība. Jāatceras, ka uz sniegotas brauktuves automašīnas riepu protektoram maksimālā iespējamā saķere ar ceļu ir tikai taisnā virzienā. Pagriežot riteni, saķere mazinās un manevrs nenotiek uzreiz. Taču, sagriežot riteņus par daudz, riepu saķere vēl vairāk mazinās, un vienā brīdī automašīna vienkārši slīd pēc inerces un ar sagrieztiem riteņiem vairs nav vadāma,"  brīdina autoeksperts. Pēc viņa novērojumiem, šādas situācijas rodas divu iemeslu dēļ: vai nu pirms manevra uzsākšanas automašīnas ātrums bijis pārāk liels, vai arī riteņi ir sagriezti pārāk strauji. "Lai gan šādā slīdēšanas brīdī tas ir psiholoģiski ļoti grūti izdarāms, vienīgais pareizais risinājums ir pēc iespējas ātrāk iztaisnot riteņus un samazināt mašīnas ātrumu, vai nu līgani spiežot bremzes pedāli, vai arī ātrumu samazinot ar dzinēja palīdzību, arī līgani atlaižot gāzes pedāli," stāsta Vanks, piebilstot, ka šīs nianses iespējams apgūt vai nu drošas braukšanas kursos, vai arī pašmācības ceļā, atrodot kādu tukšu laukumu, kur iespējams izmēģināt šādas situācijas un apgūt to pārvarēšanu, neapdraudot citus.

Patiesībā karavānas ir liela problēma ne tikai ziemā, bet arī vasarā. Lai arī kā gribētos, mēs nevaram prasīt no otra šofera, lai viņš brauktu ātrāk, nekā ir izvēlējies

Cieņa un sapratne
Ziemās nereta parādība uz ceļiem ir tā sauktās karavānas, kas rodas situācijās, kad kāds autovadītājs, objektīvi izvērtējot savas auto vadīšanas prasmes, brauc pa šoseju ar mazāku ātrumu, nekā tas atļauts. Ne vienmēr šādus "lēnos" autovadītājus ir iespējams apdzīt satiksmes intensitātes dēļ, līdz ar to aiz pirmās automašīnas sāk veidoties rinda ar automašīnām, kas braukušas ātrāk, kā dēļ ātrākie un impulsīvākie autovadītāji kļūst nervozi un cenšas rast iespēju apdzīt priekšā braucošo automašīnu, reizēm arī veicot riskantus un pat bīstamus manevrus. "Patiesībā karavānas ir liela problēma ne tikai ziemā, bet arī vasarā. Lai arī kā gribētos, mēs nevaram prasīt no otra šofera, lai viņš brauktu ātrāk, nekā ir izvēlējies. Iemesls tam var būt gan automašīnas tehniskās nianses, gan arī konkrētā autovadītāja prasmju pašnovērtējums. Es aicinātu šādus autovadītājus tomēr skatīties spoguļos un apzināties, ka, braucot lēnāk nekā pārējā satiksmes plūsma, viņi rada stresa situāciju," pauž Vanks. Vienlaikus viņš aicina ievērot savstarpēju sapratni un cieņu pret otru satiksmes dalībnieku gan "lēnos", gan "ātros" braucējus. "Ja redzi, ka aiz tevis ir izveidojusies samērā liela automašīnu rinda, kuri brauc ātrāk un vēlas, taču nevar bez lieka riska tevi apdzīt, būs tikai cieņpilni, piemēram, kādā brīdī pabraukt malā un palaist ātrāk braucošos garām. Un tieši tāpat ir arī ar ātri braucošajiem – ja kāds brauc lēnāk, nevajag uzreiz kļūt agresīvam tikai tāpēc, ka viņš tevi varbūt kavē. Taču jebkurā gadījumā šeit ir divas puses, un abiem ir iespēja nodemonstrēt savu pieklājību un pacietību pret citu satiksmes dalībnieku," uzsver Vanks. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas