Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Bālē ķirurģijas slava rezidentu acīs

Rezidenti, kuri raujas uz prestižo ķirurģijas specialitāti un teju ar elkoņiem lauž ceļu, lai piedalītos operācijā, vērojami seriālā Grejas anatomija, taču Latvijā specialitāte zaudē popularitāti.

Ar pirmo konkursu Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) šovasar neizdevās piepildīt desmit valsts budžeta vietu rezidentūrā ķirurģijā, viena palika brīva, tāpēc būs otrs konkurss. Arvien mazāk studentu izvēlas specialitātes, par kurām gluži skaidrs - nopelnīt nevarēs un nez kā būs ar darba atrašanu.

Lai arī ķirurģija nav arī starp pašām nepopulārākajām specialitātēm, ķirurgi ir uzskatāms piemērs, kā studentu izvēli ietekmē problēmas veselības aprūpes sistēmā. Izvēloties specialitāti, studenti apzinās, ka slimnīcās virkne plānveida operāciju vairs nenotiek, tādējādi viņi nevarēs pilnībā apgūt mācību procesu, zina arī, ka atalgojums pēc rezidentūras beigšanas būs zems, jo privātprakses iespējas ķirurģijā ir samērā nelielas, stāsta augstskolu mācībspēki.

Lielāks konkurss ir uz specialitātēm, kurās strādājot varēs apvienot publisko sektoru ar privāto medicīnu un nopelnīt. Šis gads arī zīmīgs ar to, ka vairāk studentu pēc pamatizglītības medicīnā beigšanas neturpina studijas rezidentūrā, bet dodas strādāt uz mācību hospitāļiem ārvalstīs. RSU ziņas ir vismaz par sešiem studentiem, kas nolēmuši doties uz Vāciju.

Ginekoloģija, dermatoloģija, oftalmoloģija, arī psihiatrija - šādas specialitātes rezidentūrā pēdējos gados ir populārākā studentu izvēle RSU. Kā noskaidroja Diena, līdzīgas tendences ir arī Latvijas Universitātē. Šīs jomas saistītas arī ar labām privātās medicīnas iespējām.

Pilnu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas