Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Bēgļiem vairāk nekā pensionāriem

Vidējā pensija Latvijā ir 248 eiro, ģimenes valsts pabalsts jeb "bērnu nauda" - 11 eiro. Savukārt katrs ārzemnieks, kurš Latvijā ieguvis bēgļa statusu un kuram nav cita iztikas avota, pirmo gadu no mūsu valsts saņem 256 eiro mēnesī un vēl 76 eiro par katru savu nepilngadīgo atvasi. Papildus tam viņam tiek apmaksāti valodas apguves kursi 50 eiro apmērā ik mēnesi.

Šī sociālā netaisnība, iespējams, radusies starpinstitucionālas komunikācijas trūkuma dēļ starp Labklājības ministriju (LM), kas nosaka pabalstu apmēru Latvijas iedzīvotājiem, un Iekšlietu ministriju (IeM), kuras paspārnē esošā Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) lēmusi par izmaksājamo naudas apmēru bēgļiem. Iestādes pārstāve Undīne Priekule skaidro, ka summa līdz ar nule pieņemtajiem grozījumiem normatīvajos aktos neesot mainījusies. Taču izmaiņas skar saņēmēju loku - iepriekš pabalsti pienācās tikai bēgļiem, turpretim tagad arī personām, kas šim statusam neatbilst, taču ir pamats uzskatīt, ka viņu iepriekšējās mītnes zemēs draud necilvēcīga izturēšanās, nāves sods vai iekšējo bruņoto konfliktu dēļ apdraudēta viņu dzīvība. Šie cilvēki saņem atļauju Latvijā apmesties nevis bēgļa, bet gan alternatīvajā statusā.

Pērn bēgļa statuss Latvijā piešķirts 14 cilvēkiem - pēdējo gadu dati rāda, ka tendence ir augoša. Tomēr daudz lielākam cilvēku skaitam ilgstoša uzturēšanās mūsu valstī tiekot atteikta. PMLP Patvēruma lietu nodaļas vadītāja Līga Vijupe atklāj, ka bēgļa statusu piešķir tikai ceturtajai daļai gribētāju - pārējos no valsts izraida, ja vien viņi nav iesnieguši apelācijas sūdzību: "Ilgstošs patvērums līdz šim ne reizi nav ticis piešķirts nevienai personai no Gruzijas. Savukārt liela daļa Sīrijas pilsoņu pie tā tiek, jo situācija viņu valstī patiešām ir bīstama."

Visu Kristīnas Putincevas rakstu lasiet ceturtdienas, 24.aprīļa, laikrakstā Diena! 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas