Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Bērniem no Latvijas ir iespēja piedalīties vispasaules mākslas darba tapšanā

Rīgā 1.jūlijā darbu uzsāka lietotne Earth Speakr, kas aicina bērnus runāt planētas vārdā un pieaugušos ieklausīties tajā, kas viņiem sakāms. Šis mākslas darbs izmanto paplašināto realitāti un ietver bezmaksas lietotni un interaktīvu mājaslapu, kas pieejama 24 valodās visā pasaulē. Earth Speakr aizsāka mākslinieks Olafūrs Eliasons Vācijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomes ietvaros 2020. gadā.

Turpmākos sešus mēnešus jebkurš varēs lejupielādēt Earth Speakr lietotni un animēt savu vidi, izmantojot rotaļīgas, interaktīvas tehnoloģijas. Bērni un jaunieši, kuri vēl nav sasnieguši vēlētāju vecumu, var piedalīties projektā, piedēvējot savu balsi jebkam – kokam, banāna mizai, debesīm vai ielai  – un runāt savas tuvākās apkārtnes vai visas planētas vārdā.

Šī mākslas darba autors ir Islandiešu - dāņu māksliniekas Olafūrs Eliasons. Viņa radītais mākslas darbs, kas ietver lietotni, mājaslapu, fiziskās prezentācijas u.c., ir galvenā sastāvdaļa kultūras programmā, kas veltīta Vācijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē 2020. gadā. Šo mākslas darbu finansē Vācijas Federatīvās Republikas (VFR) Ārlietu ministrija, un tas tiek realizēts sadarbībā ar Gētes institūtu. Earth Speakr ir bezmaksas un veicina sadarbību un domu apmaiņu par klimata pārmaiņām un mūsu planētas nākotni starp visu vecumu cilvēkiem Eiropā.

"Parasti no bērniem tiek sagaidīts, ka skolā viņi ir uzmanīgi un ievēro noteikumus. Taču tagad ir mūsu, pieaugušo, kārta uzklausīt, kas sakāms jauniešiem. Ar Earth Speakr lietotni Olafūrs Eliasons piedāvā bērniem unikālu iespēju  radoši un pārdomāti nākt klajā ar idejām, kas var sniegt potenciālu labumu visu eiropiešu nākotnei. Pārraidot bērnu balsu ierakstus Eiropas politikas izstrādes pašā epicentrā, Earth Speakr dod vārdu jauniešiem, un, mūsu kopējās nākotnes vārdā, mums tajos labāk ieklausīties," sacīja VFR ārlietu ministrs Heiko Māss.

 "Earth Speakr ir kolektīvs mākslas darbs, kas aicina bērnus būt māksliniekiem. Tas, par ko kļūs Earth Speakr, ir atkarīgs no Earth Speakrs – viņu radošuma un iztēles. Šo mākslas darbu veido viņu domas un vīzijas, bažas un cerības. Tas, ko viņi rada, var būt rotaļīgs, dīvains, nopietns vai poētisks. Tas nav pareizi vai nepareizi, un tajā var viegli piedalīties jebkurš. Earth Speakr aicina bērnus runāt ar savu sirdi un prātu un piedalīties mūsu pasaules un planētas veidošanā – tagad un nākotnē,"sacīja Olafūrs Eliasons.

Earth Speakr pastiprina bērnu vēstījumus un aicina pieaugušos un šodienas lēmumu pieņēmējus, pārmaiņu veicējus un pasaules līderus ieklausīties viņu teiktajā. Mājaslapā pieaugušie var parādīt, ka šie ziņojumi tiek uzklausīti, veidojot Loud Speakr jeb paplašinātās realitātes ziņojumu krājumu. Loud Speakr virtuālajā kartē var novietot jebkur – pilsētu laukumos, parkos, uz politisko iestāžu ēkām, tādējādi iedrošinot tajos ieklausīties arī citus. Earth Speakr ziņojumi tiek straumēti arī Briselē, Justus Lipsius ēkā un Europa ēkā, Eiropas Parlamentā Briselē un Strasbūrā, un Berlīnē, VFR Ārlietu ministrijas ātrijā.

"Dzīve uz zemes ir cilvēku, dzīvnieku, augu un ekosistēmu līdzāspastāvēšana. Mums ir jāatzīst šī līdzāspastāvēšana un pēc tam pareizi jārīkojas, lai to koptu. Šodien, diskutējot par klimata politiku, svarīgākais ir saklausīt nākamās paaudzes balsis skaļi un skaidri, jo tieši viņi dzīvos nākotnē, kuru mēs šodien veidojam.

Mans mākslas darbs aicina bērnus runāt par klimatu – ar bažām vai ar cerību. Pateicoties Earth Speakr lietotnei, viņi var pēc savas izvēles izpausties caur jebko vietējā apkārtnē. Šis mākslas darbs apvieno viņu balsis un pastiprina to, kas viņiem ir sakāms. Mums – pieaugušajiem, lēmumu pieņēmējiem un politiķiem ir jāuzklausa bērnu radošie ziņojumi un jāuztver tie nopietni," sacīja Olafūrs Eliasons.

Sākot ar 2020.gada 1.jūliju, bērnu ziņojumi parādīsies Earth Speakr virtuālajā kartē, un Loud Speakr būs skatāmi paplašinātajā realitātē ievērojamās vietās visā Eiropas Savienībā. Lai uzzinātu vairāk un piedalītos mākslas darba radīšanā, lejupielādējiet Earth Speakr lietotni no Google Play vai App Store.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas