Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Bērnu apzagšana Latvijā nav tendence

Laiku pa laikam policija informē par kārtējo gadījumu, kad zādzības upuris vai tieši pretēji – veicējs – ir nepilngadīga persona. Tomēr, kaut atsevišķi gadījumi rada plašu rezonansi publiskajā telpā, portāls Diena.lv noskaidroja Valsts policijā – garnadžu "īpašais mērķis" nav tieši bērni, bet gan neuzmanīgi cilvēki vispār.

Kopumā šā gada pirmajos sešos mēnešos no zādzībām Latvijā ir cietuši 17 bērni, savukārt pērn šajā pašā laika periodā bijuši 14 šādi gadījumi. 

"Teikt, ka tā ir īpaša tendence un tagad masveidā apzog bērnus, nevar. Tā par laimi nav," portālam Diena.lv atklāja Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Prevencijas pārvaldes vecākā inspektore Vineta Pavlovska.

Kaut Pavloska piekrīt – bērni ir neuzmanīgāki un izklaidīgāki, bieži nēsājot makus un telefonus mugursomu ārējās kabatās un citās viegli pieejamās vietās, tādējādi kļūstot par vieglu mērķi kabatzagļiem, potenciālais guvums pārsvarā nav tik vērtīgs, lai garnadži izvēlētos riskēt un veikt zādzību.

"Parasti bērniem līdzi nav tik daudz naudas. Publiskās vietās zagļi skatās, ko apzagt," skaidro Pavlovska. Runājot par zādzībām skolās, kur bērni apzog savus skolasbiedrus, inspektore atklāj – šajā gadījumā potenciālais guvums nav tik svarīgs.

Pēc speciālistu apkopotās informācijas visbiežāk bērnus apzog atklātās, publiskās vietās, tai skaitā uz ielas - tie ir aptuveni 35% gadījumu. Uzņēmumos un iestādēs, tai skaitā skolās, notiek 22% zādzību. Šeit gan jāuzsver – nevar izslēgt, ka daļa informācijas par skolās pastrādātajām zādzībām nemaz nenonāk līdz policijai, un gadījums tiek risināts skolas iekšienē. 

"Ir bijuši gadījumi, kad, braucot uz preventīvi informatīvu pasākumu skolā, izrādījās – tur tikko pastrādāta zādzība vai veikts cits pārkāpums. Skolas vadība atrisinājusi problēmu ar saviem spēkiem, dodot iespēju atzīties brīvprātīgi līdz policijas atbraukšanai, par to solot neiesaistīt notikušajā policiju," stāsta Pavloska. Viņa norāda – skolas šādus gadījumus var risināt iekšienē, taču ļoti būtiski bērnam uzreiz skaidrot, ka par katru nelikumīgu rīcību jārēķinās ar atbildību, pat ja tā ir sīka zādzība.

Kopumā šā gada pirmajos sešos mēnešos nepilngadīgas personasi esaistītas 324 noziedzīgos nodarījumos, liecina Iekšlietu ministrijas Informācijas centra publiskotais pārskats. Uzsākti 174 kriminālprocesi, to skaitā 140 par noziedzīgu nodarījumu pret īpašumu, četri par noziegumiem pret personas veselību un viens par nonāvēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas