Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Bijusī IZM valsts sekretāre finanšu ministram lūdz sākt disciplinārlietu par IZM rīcību ar budžeta līdzekļiem

Kādreizējā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāre Kristīne Jarinovska ir vērsusies pie finanšu ministra Andra Vilka (V) ar lūgumu sākt disciplinārlietu par IZM ierēdņu rīcību ar budžeta līdzekļiem, tiesājoties ar Jarinovsku.

Spēkā ir stājies spriedums, ar kuru Jarinovskas vadības līguma laušana tika atzīta par nelikumīgu, kā arī noteikts izmaksāt viņai kompensāciju. Tāpēc viņa ir lūgusi rosināt dienesta izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kuras amatpersonas vainīgas pie finanšu līdzekļu izšķērdēšanas tiesas procesā. Pēc Jarinovskas domām, vairāk nekā septiņus gadus ministrijas ierēdņi uzturēja dārgu tiesvedību, kas tikai palielināja nodokļu maksātāju izdevumus amatalgu, tiesnešu izdevumu un uzkrājušos procentu maksājumu veidā.

Kā informēja Jarinovska, Vilkam viņa norādījusi, ka IZM nesniedz informāciju "par tiesas procesā iztērēto nodokļu maksātāju naudu". Pie tam vairāk nekā mēnesi pēc Augstākās tiesas Senāta lēmumu 24.maijā atteikta IZM kasācijas sūdzība, ministrijas ierēdņi nav veikuši nepieciešamo, lai izpildītu spriedumu, aprēķinot un izmaksājot kompensāciju no valsts budžeta līdzekļiem vai noslēdzot administratīvo līgumu, lai kompensācija nebūtu jāmaksā.

Jarinovska piedāvāja IZM ar jūliju atjaunot viņu valsts dienestā, nemaksājot piespriesto kompensāciju no nodokļu maksātāju naudas.

Atbilstoši Valsts civildienesta ierēdņu disciplinārās atbildības likuma 18.panta pirmās daļas 6.punktam rosināt disciplinārlietu finanšu ministrs ir tiesīgs par tiesību aktiem neatbilstošu rīcību ar budžeta līdzekļiem.

Jarinovska 17.jūnijā bija vērsusies arī pie IZM vadības ar lūgumu ierosināt dienesta izmeklēšanu "par finanšu līdzekļu izšķērdēšanu ministrijā" daudzajās tiesvedībās ar viņu. IZM toreiz apstiprināja, ka Jarinovskas iesniegums tika saņemts un likumā noteiktajā kārtībā ministrija uz to sniegs atbildi.

Kā ziņots, pērn Administratīvā apgabaltiesa konstatēja, ka 2006.gada 3.februārī starp izglītības un zinātnes ministri Inu Druvieti un Jarinovsku noslēgtais vadības līgums, ar kuru uz pusi tika samazināts viņas atalgojums, tika izpildīts nepareizi, atzīstot, ka tika pārkāptas Jarinovskas Satversmē noteiktās cilvēktiesības. Apgabaltiesa arī uzlika pienākumu valstij izmaksāt Jarinovskai noteikto atlīdzību par laika periodu no 2006.gada 28.augusta līdz 2006.gada 10.oktobrim, no 2006.gada 20.oktobra līdz 2006.gada 30.oktobrim un no 2006.gada 7.novembra līdz 2006.gada 13.novembrim. Atlīdzības summa nav zināma.

Jāatgādina, ka vienu disciplinārlietu pret Jarinovsku bijusī izglītības un zinātnes ministre Baiba Rivža (ZZS) ierosināja par pilnvaru pārsniegšanu, savukārt otra lieta tika ierosināta par nepiedienīgu izturēšanos ārpus valsts civildienesta vai sava amata cieņai un uzticībai nepiemērotu izturēšanos atklātībā, sniedzot intervijas masu medijiem un paužot, pēc Rivžas ieskatiem, patiesībai neatbilstošu, apmelojušu un diskreditējošu informāciju par toreizējo IZM valsts sekretāra vietnieku Eiropas lietu un vispārējos jautājumos Andreju Cini.

Abas disciplinārlietas VCP atzina par prettiesiskām. Kā norādīja Jarinovska, ar Rivžu pirms pāris gadiem tika noslēgts mierizlīgums, tāpēc pašlaik tiesvedība turpinās tikai ar valsti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas