Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Būtiski nemaina bargos cietumsodus laupīšanas uzbrukumos apsūdzētajiem Aizkraukles jauniešiem

Rīgas apgabaltiesa otrdien būtiski negrozīja Centra rajona tiesas spriedumu, ar kuru pērn vairākiem jauniešiem no Aizkraukles puses tika piemēroti bargi cietumsodi par 2009.gada pavasarī Rīgas centrā pastrādātiem brutāliem laupīšanas uzbrukumiem.

Ar otrdien pasludināto nolēmumu cietumsods par gadu mīkstināts tikai vienam no trim apsūdzētajiem, kuri par pirmās instances tiesas spriedumu bija iesnieguši un uzturējuši apelācijas sūdzības.

Proti, apgabaltiesa otrdien atcēla Centra rajona tiesas spriedumu daļā par galīgā soda noteikšanu apsūdzētajam Ivaram Avgucevičam. Centra rajona tiesa viņam bija piespriedusi desmit gadu un desmit mēnešu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem, bet Rīgas apgabaltiesa šodien Avgucevičam noteica deviņu gadu un desmit mēnešu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem.

Pārējā daļā pirmās instances tiesas spriedumu Rīgas apgabaltiesa šodien atstāja negrozītu. Motivēts apgabaltiesas sprieduma teksts būs pieejams 20.septembrī, bet pēc tam procesa dalībnieki to varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

Kā ziņots, krimināllieta par Aizkraukles jauniešu pastrādātajiem laupīšanas uzbrukumiem Rīgas apgabaltiesā nonāca sakarā ar apelācijas sūdzībām, kuras iesniedza četri apsūdzētie - Raivo Mahmudovs, Juris Babahins, Avgucevičs un Ziedonis Riekstiņš, savukārt piektais apsūdzētais - Armands Vītoliņš - pārsūdzības termiņu nokavēja. Prokuratūra par pirmās instances tiesas spriedumu protestu neiesniedza.

Vēlāk apgabaltiesā Babahins atteicās uzturēt savu iesniegto apelācijas sūdzību.

Izskatot lietu pirmajā instancē, 2010.gada 5.martā Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa visiem pieciem apsūdzētajiem piesprieda bargus cietumsodus.

Vītoliņam pirmās instances tiesa piesprieda 14 gadu cietumsodu, Babahins tika sodīts ar brīvības atņemšanu uz 13 gadiem un astoņiem mēnešiem, bet Mahmudovam saskaņā ar pērn 5.martā pasludināto spriedumu cietumā būtu jāpavada 13 gadi un 25 dienas. Visiem trim puišiem tika piemērota arī mantas konfiskācija un policijas kontrole uz diviem gadiem. Saskaņā ar apsūdzību viens no viņu pastrādātajiem uzbrukumiem beidzās letāli - no gūtajām traumām slimnīcā vēlāk mira kāds students.

Pārējiem diviem apsūdzētajiem - Avgucevičam un Riekstiņam - Centra rajona tiesa piesprieda brīvības atņemšanas sodus uz nedaudz mazākiem termiņiem. Pēc uzbrukumiem, kuros piedalījās viņi, neviens cilvēks negāja bojā, liecina apsūdzība. Avgucevičam tiesa piesprieda desmit gadu un desmit mēnešu cietumsodu, bet Riekstiņam - astoņu gadu brīvības atņemšanu. Arī šiem puišiem pirmās instances tiesa piemēroja mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem.

Riekstiņš pēc saīsinātā sprieduma nolasīšanas Centra rajona tiesā tika apcietināts, bet pārējie apsūdzētie apcietinājumā atradās jau iepriekš.

Kā ziņots, pirmās instances tiesa Vītoliņam, Babahinam un Avgucevičam noteica ambulatoro psihiatrisko ekspertīzi, kas atzina, ka visi trīs puiši ir pieskaitāmi. Mahmudovam un Riekstiņam šāda ekspertīze netika veikta.

Jau ziņots, ka Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore Ieva Garanča Vītoliņam, Mahmudovam un Babahinam 2009.gadā uzrādīja apsūdzības pēc Krimināllikuma 176.panta 4.daļas - par laupīšanu, ja tā saistīta ar smagu miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam vai ja tā izraisījusi citas smagas sekas. Minētais likuma pants vainīgās personas paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 17 gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Savukārt Riekstiņš un Avgucevičs tika apsūdzēti pēc Krimināllikuma 176.panta 3.daļas - par laupīšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi persona, kas jau agrāk izdarījusi laupīšanu vai izspiešanu vai nodarbojusies ar bandītismu, vai ja to izdarījusi organizēta grupa. Par to draud brīvības atņemšana uz laiku no astoņiem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins 2009.gada martā, pēc jauniešu aizturēšanas, paziņoja, ka piecu fiziski vāju puišu banda no Aizkraukles sirojusi Rīgas centrā un, izmantojot metāla stieņus, aplaupījusi vairākus cilvēkus, bet viens cietušais no gūtajām traumām miris.

Jaunieši no Aizkraukles galvaspilsētā ieradušies ar mērķi aplaupīt cilvēkus. Tā kā viņi esot fiziski vāji attīstīti, nozieguma izdarīšanā izmantots metāla stienis, ar kuru upuriem sists pa galvu.

2009.gada 20.martā Rīgā, Esplanādes parkā, atrasti divi jauni vīrieši ar miesas bojājumiem. Viņi nogādāti slimnīcā, bet viens no cietušajiem vēlāk no gūtajām traumām miris. Policijai pēc šī gadījuma radās aizdomas, ka pret abiem vīriešiem paveikts banāls mantisks noziegums.

Saskaņā ar apsūdzību jau dažas dienas vēlāk, 23.martā, jaunieši aplaupījuši vēl kādu vīrieti, kurš nekavējoties par to paziņoja policijai. Šajā dienā banda arī aplaupījusi kādu vīrieti 11.novembra krastmalā. Policija, operatīvi reaģējot uz saņemto informāciju, Esplanādē aizturēja trīs jauniešus, bet diviem izdevās aizbēgt.

Grišins iepriekš pastāstīja, ka pārējie bandas locekļi tika aizturēti kādā dzīvoklī Aizkrauklē. Šis dzīvoklis atradās 4.stāvā, un viens no bandas agresīvākajiem locekļiem centies aizbēgt, izlecot pa logu. Viņa gūtās vieglās traumas gan neesot bijušas par iemeslu, lai tiesa nepiemērotu drošības līdzekli - apcietinājumu.

Visi aizturētie jaunieši tobrīd bija vecumā no 19 līdz 23 gadiem. Visi bija iepriekš tiesāti pa divām vai trīs reizēm par mantiskiem noziegumiem un nekur nestrādāja.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka jaunieši 2009.gada 20.martā līdzīgā veidā aplaupījuši arī kādu sievieti pie Latvijas Nacionālās operas un vēl pirms kāda laika sievieti Koknesē, nodarot viņai miesas bojājumus.

Pēc Grišina teiktā, laupītāju guvums parasti nav bijis liels - mobilie tālruņi, nauda, dokumenti. Šo nolaupīto mantu banda mēģinājusi realizēt uzreiz galvaspilsētā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas