Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Cer saprecināt novadus

Pirms amata atstāšanas Edmunds Sprūdžs (Reformu partija) sāk diskusiju par jaunu pašvaldību reformu, kuras mērķis ir izveidot lielus novadus. Stimuls labprātīgai apvienošanai ir Eiropas Savienības (ES) līdzekļi.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs sola, ka pašvaldības ar varu neviens neapvienos, taču ministrijai padomā ir vairākas ieceres, kā stimulēt veidot lielākus novadus brīvprātīgi.  

VARAM piedāvājums sākt diskusiju par pašvaldību brīvprātīgu apvienošanos sakrīt ar laiku, kad valdība gatavojas nākamajam ES fondu plānošanas periodam no 2014. līdz 2020.gadam. Šajā sakritībā meklējama atbilde, kā ministrija cer ieinteresēt pašvaldības apvienoties, līdz to skaits sasniedz 30 novadus, - tieši tik reģionālās attīstības centriem ir tiesības pretendēt uz ES fondu finansējumu nākamajā plānošanas periodā, kā to paredz Nacionālās attīstības plāns.

Šonedēļ Ministru kabineta komiteja iepazinās ar  VARAM sagatavotajiem grozījumiem Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas paredz pašvaldību brīvprātīgu apvienošanos. Līdz šim nebija noteikta kārtība, kādā tas notiek, bet pirmajos četros gados pēc reformas neviens novads arī nav izteicis vēlēšanos apvienoties. Savukārt par Rojas pašvaldības sadalīšanu Rojas un Mērsraga novados Saeima pieņēma atsevišķu likumu.

Valdībai līdz gada beigām jākonkretizē vēlamās izmaiņas Latvijas kartē, kādās robežās varētu izveidot lielākus novadus. Pašlaik Latvijā ir 119 pašvaldību.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 2.oktobra, laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas