Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Covid-19 krīzes laikā radīto zaudējumu kompensēšanai kultūras nozarē lūgs piešķirt 32 miljonus eiro

Covid-19 krīzes laikā radīto zaudējumu kompensēšanai un atbalsta mehānismiem tās pārvarēšanai kultūras nozarē Kultūras ministrija lūgs piešķirt 32 miljonus eiro, šorīt intervijā LTV raidījumam Rīta Panorāma sacīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

Ministrs sacīja, ka minētais atbalsta plāns jau nākamnedēļ tiks iesniegts izvērtēšanai Finanšu ministrijā, jo tajā vēl tiek precizētas nianses par minētā plāna izpildes kritērijiem. Tomēr Puntulis ieskicēja primāros plāna izpildes pasākumus, proti, minētā nauda tiktu novirzīta zaudējumu kompensēšanai, ka arī atbalsta pasākumiem, kas nepieciešami visas Latvijas kultūrtelpas attīstībai un izaugsmei pēc minētās krīzes pārvarēšanas.

"Protams, lielu daļu no minētās summas veido kompensācijas, bet mums arī jārada visādi atbalsta mehānismi, lai kultūras nozare pandēmijas laikā nevis izdzīvotu, bet arī spētu radīt kaut ko jaunu. Jā, viens no veidiem kā sniegt atbalstu ir valsts pasūtījums visās ar Latvijas kultūru saistītajās nozares," sacīja ministrs.

Jau aprīļa beigās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) un finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) solīja atbalsta programmu kultūras nozarei ārkārtējās situācijas laikā un pēc tās.

Kariņš toreiz norādīja, ka gadījumā, ja valdības lēmuma dēļ par ārkārtējās situācijas izsludināšanu kāda nozare nevar darboties, attiecīgi tiks meklēts veids, kā tai palīdzēt. Kā piemēru premjers minēja kultūras jomu.

Savukārt finanšu ministrs skaidroja, ka krīzes laikā situācija pa nozarēm atšķiras. Viņš norādīja, ka ir nozares, kurās nebūs iespējams atjaunot darbību pusgadu vai gadu, lai gan ir jomas, kurās ir pieprasījums, kurās cilvēki strādā, tomēr tiem trūkst finansējuma. Ministrs kā piemēru minēja mediju jomu, kultūras nozari un nevalstiskās organizācijas.

Reirs īpaši izcēla kultūras nozari, norādot, ka ir jāveido programmas kultūras jomas atbalstam.

"Piemēram, teātriem ir beidzas valsts finansējums un tie ir sākuši tērēt šī gada janvārī un februārī iekasēto biļešu naudu. Bet līdzekļi tūlīt beigsies. Te jānāk palīgā," uzsvēra finanšu ministrs.

Aprīļa beigās arī Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāre Dace Vilsone uzsvēra, KM plāno valdībā prasīt izmaksāt zaudējumu kompensāciju par Covid-19 krīzes dēļ nenotikušajiem vai atceltajiem kultūras pasākumiem.

Pēc viņas teiktā, ministrija ir izstrādājusi "ceļa karti" atbalsta mehānismiem, kas būtu attiecināmi uz kultūras sektorā strādājošiem gan ārkārtējās situācijas periodā gan pēc tā.

Tā KM ir nolēmusi vērsties valdībā un prasīt zaudējumu kompensāciju par izdevumiem, kas saistīti ar visa veida pārcelto un atcelto pasākumu organizēšanu.

Jau ziņots, ka līdz 9.jūnijam Latvijā ir izsludināta ārkārtējā situācija slimības Covid-19 izplatības ierobežošanai. Tostarp noteikti dažādi aizliegumi, kas skar ekonomiku, lai aizsargātu iedzīvotāju veselību. Valsts arī ieviesusi atbalsta pasākumus uzņēmēju un strādājošo atbalstam.

Top komentāri

Alans Karlsons
A
Mūsu valstī tā vien šķiet, ka no koronvīrusa ir cietis tikai masu mēdiji, sports un kultūra.
Jautājums
J
Nenotikušos pasākumus jau ir finansējuši nenotikušo pasākumu biļešu īpašnieki, vai šie ieņēmumi ņemti vērā kompensācijas aprēķinos? Manuprāt, kompensāciju varētu prasīt tikai pēc tā, kad šī nauda biļešu īpašniekiem tiktu atgriezta.
>:-)
&
Lai maksā AKKA/LAA!!! Pietiekoši taču sagrābušies! Radio jāklausās, vienam, zem deķa, ja neesi tiem samaksājis, par «publisku klausīšanos»! «#NostTāduKultūru»!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas