Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Covid-19 testu veikšanai drīzumā varētu būt nepieciešams speciālista nosūtījums

Paredzēts, ka drīzumā tiks mainīta Covid-19 testēšanas kārtība, kā rezultātā Covid-19 testa veikšanai būs vajadzīgs ģimenes ārsta vai ārstniecības iestādes speciālista nosūtījums, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē atklāja Veselības ministrijas (VM) Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa.

Pēc Līviņas paustā, jaunajā kārtībā testu saņemšana "noteikti būs primāri ar ģimenes ārsta nosūtījumu vai ar ārstniecības iestādes speciālistu nosūtījumu". 

Pēc VM pārstāves paustā, pašreizējais mērķis ir nodrošināt, ka personas, kuras ir saņēmušas nosūtījumu, testu varētu veikt maksimums divas dienu laikā.

Viņa skaidroja, ka rindas ir izveidojušās, jo ir liels pieprasījums testēties pēc savas iniciatīvas no cilvēkiem, kuriem nav simptomu vai sūdzību. "Saistībā ar to, ka pasliktinās epidemioloģiskā situācija, viņi vēlas drošības garantu," piebilda Līviņa. Rezultātā, tas ierobežo iespējas veikt testu personām ar simptomiem.

Tāpēc, pēc Līviņas sacītā, ir izstrādāts jauns algoritms Covid-19 testu veikšanai, kuru trešdien, 21.oktobrī, paredzēts pārrunāt ar ģimenes ārstu profesionālajām organizācijām.

Sēdē arī Latvijas Covid-19 laboratoriju tīkla koordinators Sergejs Ņikišins atzīmēja, ka patlaban rindas Covid-19 testa veikšanai ir izveidojušās līdz nedēļas beigām. No visiem testētajiem ikdienā kopumā 1500 līdz 1600 gadījumos iedzīvotāji testam pieteikušies pēc savas iniciatīvas, kamēr ar ģimenes ārstu nosūtījumiem testi tiek veikti aptuveni 400 līdz 500 gadījumos. Tādējādi, viņaprāt, jaunā kārtība palīdzētu atrisināt pašreizējo garo rindu problēmu.

Ģimenes ārsti tādējādi būtu tie, kas šķiro, kam tests būtu jāveic, par jauno kārtību stāstīja Ņikišins, piebilstot, ka varbūt laboratorijām būtu iespēja veikt testus bez nosūtījumiem par maksu.

Kā vēstīts, aizvadītajā nedēļā valdības sēdē veselības ministre Ilze Viņķele (AP) informēja, ka rindas uz Covid-19 testēšanu varētu mazināt, atkal prioritarizējot testējamos.

Viņķele skaidroja, ka pavasarī, kad Latvijā kritās Covid-19 inficēto skaits, lai saglabātu testēšanas apjomus, tika noņemti iepriekš noteiktie testēšanas kvalifikācijas kritēriji, tādējādi Covid-19 testus ir iespējams veikt visiem, kas to vēlas.

Tajā pašā laikā veselības ministre uzsvēra, ka patlaban pieaug testēšanas kapacitāte, tāpēc atkal būtu jānosaka "racionāli testēšanas griesti".

"Lai arī vairākās valstīs testēti tiek visi, tomēr mūsu speciālistu ieskatā tas nav nepieciešams - Latvijā veikto testu kapacitāte 4000 dienā ir pietiekama. Tāpēc, lai mazinātu rindas uz Covid-19 testu veikšanu, jāatgriežas pie pavasarī lietotā algoritma, kad testējamie tiek prioritarizēti," klāstīja Viņķele.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas