Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Daugavas stadiona mazās ietilpības dēļ Deju svētkos skatītāju būs uz pusi mazāk nekā dejotāju

Lai gan šobrīd nav iemesla apšaubīt Daugavas stadiona tehnisko gatavību XV Deju svētku Deju lieluzveduma norisei 2013. gada jūlijā, stadiona vadība un Deju svētku rīkotāji norādījuši uz stadiona vizuāli nepievilcīgo izskatu un nepietiekamo sēdvietu skaitu. Kā portālam Diena.lv skaidroja Kultūras ministrijas (KM) pārstāvji, nav pieņemama situācija, ka 13 000 dejotāju sniegumu varēs vērot tikai 5000 skatītāju.

18. jūlijā Daugavas stadionā notikušajā sanāksmē tika apspriesti jautājumi gan saistībā ar 2013. gada Deju svētkiem, gan stadiona perspektīvo attīstību, gatavojoties 2018. gada Deju svētkiem. Sanāksmē piedalījās pārstāvji no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), VSIA Kultūras un sporta centrs Daugavas stadions, KM un Kultūras un nemateriālā mantojuma centra (KNMC).

Sanāksmes dalībnieki vienojās, ka augusta otrajā pusē Deju svētku organizatoru tehniskais direktors un citas atbildīgās personas kopīgi ar Daugavas stadiona atbildīgajām personām un tehnisko personālu apsekos visu Daugavas stadiona teritoriju un apzinās nepieciešamos veicamos darbus, kuri saistīti ar stadiona gatavību un atbilstību svētku organizatoru prasībām.

Nepieciešami dažādi kosmētiski darbi

Daugavas stadiona valdes loceklis Elmārs Martinsons portālam Diena.lv sacīja, ka neesot pamata bažām, ka stadiona tehniskais stāvoklis pēdējos gados būtu pasliktinājies. Lielākā problēma, viņaprāt, ir stadiona nepievilcīgais vizuālais izskats – lietus ūdens tecējuma pēdas uz sienām un brūkošais žogs, kas katru gadu no jauna tiekot lāpīts. 2000. gadā valdība piešķīrusi līdzekļus tribīņu nostiprināšanai un hidroizolācijas uzklašanai, taču, kā norāda E. Martinsons, pagājis ilgs laiks un izolāciju būtu nepieciešams atjaunot.

Arī Rīgas Tehniskās universitātes būvinženieru pēdējā veiktā ekspertīze liecina, ka stadiona tehniskais stāvoklis ir apmierinošs, skaidro Daugavas stadiona kapitāla daļu turētāja IZM, taču, sagatavojot stadionu Deju svētkiem, tiks veikti dažādi kosmētiski un cita veida darbi. Stadiona attīstību ilgākā laikā posmā noteikts Valsts un pašvaldību nozīmes sporta infrastruktūras attīstības koncepcija, ar kuras izstrādi šobrīd nodarbojas IZM. Galīgais lēmums par Daugavas stadiona attīstības modeli tiks pieņemts pēc šīs koncepcijas izskatīšanas Ministru kabinetā, portālam Diena.lv sacīja IZM preses sekretāre Dace Balode.

2018. gadā Deju svētki varētu notikt jaunā stadionā

Daugavas stadionā notikušajā sanāksmē tika pārrunāts arī jautājums par nepietiekamo skatītāju vietu skaitu stadiona tribīnēs. Visticamāk, nākamajos Deju svētkos stadions nevarēs uzņemt vairāk skatītāju, kā iepriekšējos gados, taču to iecerēts kompensēt ar papildus koncertiem. Kā portālam Diena.lv skaidroja KNMC Dziesmu svētku nodaļas vadītāja Līga Ribicka, nākamgad notiks četri koncerti, šādi cilvēkiem nodrošinot plašākas iespējas apmeklēt deju lieluzvedumus. Tiks skatīta arī iespēja izveidot papildus tribīnes, taču šāda iespēja būšot jāvērtē no drošības viedokļa, sacīja L. Ribicka. "Protams, ir tā, ja 13 000 dejo un 5000 skatās, tad ir tā kā ir. Mēs to centīsimies atrisināt ar koncertiem, tāpat arī ar televīzijas ierakstu, lai to varētu pēc iespējas plašāk visi redzēt," atzina L. Ribicka.

Daugavas stadiona vadība, kā arī IZM un KM pārstāvji iecerējuši, ka 2018. gada Deju svētkiem, kuri notiks Latvijas Republikas proklamēšanas 100 gadu jubilejas gadā, jānorisinās 21. gadsimtam atbilstošā stadionā, kurā būtu arī daudz lielāka skatītāju ietilpība. Šo mērķi atbildīgās institūcijas vēlas iekļaut arī Nacionālajā attīstības plānā (NAP) 2014-2020. gadam, jo tas ir visas valsts mēroga un nacionālās idenitātes jautājums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas