Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 15. jūnijs
Vilija, Vits, Žermēna, Baņuta

Debesīs varēs vērot Mēness aptumsumu

Naktī uz 16.jūniju pie labvēlīgiem laika apstākļiem arī Latvijā debesīs būs vērojams pilns Mēness aptumsums.

Kā informēja Latvijas Astronomijas biedrības projektu vadītājs Mārtiņš Gills, gaišo vakaru un Mēness zemā novietojuma dēļ šis notikums var palikt nepamanīts, tādēļ interesentiem ir jāizvēlas klaja vieta dienvidaustrumu virzienā, vai arī Mēness jāvēro no augstas ēkas.

Lai arī gaidāms pilns Mēness aptumsums, Latvijā tas būs novērojams daļēji Mēnesim austot. Mēness aust plkst.22.08, tad jau būs sākusies daļēja aptumsuma fāze. Pilna aptumsuma fāze sāksies jau plkst.22.22 un ilgs līdz 16.jūnijam plkst.0.03. Daļēja aptumsuma fāze beigsies plkst.1.02, bet no Zemes pusēnas Mēness izies plkst.2.01.

Kā ziņots, katru gadu Saules un Mēness aptumsumu skaits mainās, bet vidēji ir no diviem līdz četriem, taču ne visi tie ir interesenti un viegli saskatāmi, tomēr ļoti retos gadījumos vienā gadā ir vairāk aptumsumu.

2011.gadā notiks četri Saules un divi Mēness aptumsumi. Šajā gadā pirmo daļējo Saules aptumsumu varēja novērot arī Latvijā jau 4.janvārī, bet pārējie Saules aptumsumi Latvijā nebūs redzami. Savukārt abiem Mēness aptumsumiem, kas būs pilni, Latvijā vajadzētu būt redzamiem.

Lai novērotu Mēness aptumsumu, nav nepieciešams speciāli tam gatavoties, jo aptumsumu bez grūtībām ir iespējams novērot arī ar neapbruņotu aci ar nosacījumu, ka tam ir labvēlīgi laika apstākļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas