Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dzērājšoferiem pirms tiesību atgūšanas būs jāapmeklē uzvedības korekcijas programma

Valdība otrdien apstiprināja Satiksmes ministrijas (SM) izstrādāto noteikumu projektu, kas paredz Latvijā ieviest par transportlīdzekļa vadīšanu apreibinošu vielu ietekmē sodīto personu uzvedības korekcijas programmu.

Jaunie noteikumi paredz, ka cilvēkiem, kas sodīti par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē un kuriem pirmstermiņa veselības pārbaudē nekonstatē alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu pārmērīgu, kaitējošu lietošanu vai atkarību, pirms šofera tiesību atgūšanas obligāti būs jāapmeklē speciālas nodarbības, kas vērstas uz personas uzvedības korekciju.

Plānots, ka viens nodarbību kurss ilgs 16 apmācības stundas, un to vadīs viens speciālists. Savukārt optimālais grupas dalībnieku skaits būs līdz astoņām personām, kā arī nodarbību laikā paredzēts praktiskais darbs.

Nodarbības notiks par maksu, kuras apmēru noteiks pakalpojuma sniedzējs. SM norāda, ka arī šobrīd lielākā daļa ar vadīšanas tiesību iegūšanas vai atgūšanas procedūrām noteiktās maksas nosaka šo pakalpojumu sniedzēji paši un tās nav noteiktas Ministru kabineta līmenī, piemēram, apmācības maksas autoskolās, veselības pārbaužu maksas un tamlīdzīgi.

Vienlaikus noteikumi paredz, ka par dalību programmā būs jāmaksā pašiem dalībniekiem. Piedaloties ceļu satiksmē alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē vai reibumā, šoferis apliecina, ka viņam nav pietiekamas prasmes vadīt savu rīcību saistībā ar alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu lietošanu un tai sekojošu transportlīdzekļa vadīšanu, tādēļ šīs prasmes būtu apgūstamas par viņa personīgajiem līdzekļiem.

Tāpat SM skaidro, ka transportlīdzekļa vadīšana alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē vai reibumā ir pārkāpums ar augstu sabiedrisko bīstamību. Šāds pārkāpums apdraud ne tikai pašu vadītāju, bet arī citu cilvēku veselību un dzīvību, tāpēc arī valsts reakcijai uz šādu pārkāpumu nevajadzētu aprobežoties tikai ar šāda pārkāpēja sodīšanu, it īpaši, ja šāds transportlīdzekļa vadītājs pēc pārkāpuma vēlas atgriezties ceļu satiksmē un atjaunot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības. Uzvedības korekcijas programmai jābūt vērstai uz to, ka tiek mainīta cilvēka domāšana un izpratne, apzinoties savas rīcības motīvus un sekas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas