Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

E-Saeimas rīku varētu izmantot arī parlamenta sēžu norisei ikdienas režīmā

Ja ārkārtējās situācijas vajadzībām izstrādātais e-Saeimas tehnoloģiskais risinājums pierādīs sevi un ļaus kvalitatīvi nodrošināt parlamenta darbu, pastāv iespēja to izmantot Saeimas sēžu norisei ikdienas režīmā, deputātiem strādājot arī uz vietas Saeimā.

Kā aģentūru LETA informēja parlamentā, tas gan būtu veicams, izstrādāto rīku attiecīgi pilnveidojot.

Parlamentā uzsvēra, ka Saeima ir viens no pirmajiem parlamentiem pasaulē, kas ir gatavs Covid-19 izraisītās krīzes laikā strādāt pilnībā attālināti. Pateicoties jaunajam e-Saeimas rīkam, parlamenta sēdes tagad var noturēt attālināti, deputātiem uzturoties arī ārpus parlamenta telpām.

Pirmā attālinātā parlamenta sēde, izmantojot e-Saeimas rīku, plānota otrdien, 26.maijā, plkst.14, un tajā deputāti lems par administratīvi teritoriālās reformas likumprojektu. Šajā sēdē, tāpat kā līdz šim ārkārtējās situācijas laikā, deputāti strādās Saeimā dažādās zālēs, tikai izmantojot jauno rīku. Tiks nodrošināts arī tehniskais atbalsts, ja radīsies tāda vajadzība.

Saeimas darbs joprojām būs atklāts sabiedrībai, un attālinātās sēdes norisei ikviens interesents, tāpat kā līdz šim, varēs sekot līdzi tiešraidē Saeimas mājaslapā un parlamenta Facebook kontā, akcentēja Saeimā.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) pauda gandarījumu, ka Saeima sadarbībā ar IT speciālistiem ir spējusi radīt mūsdienīgu tehnoloģisku risinājumu, kas ļauj parlamentam sekmīgi strādāt ārkārtējās situācijās arī tad, ja deputāti atrodas ārpus parlamenta.

"Uzdevumi, ko konstitucionālo orgānu vadītāji kopā ar Valsts prezidentu izvirzīja, ir īstenoti - visi varas atzari spēj pilnvērtīgi strādāt ārkārtējos apstākļos, ievērojot Satversmes mērķus un pamatprincipus. Parlamentā ir nodrošināts, lai deputāti varētu turpināt veikt savu likumdošanas darbu un īstenot parlamentāro kontroli pār Ministru kabineta darbību," skaidroja Mūrniece.

Vaicāta par atsevišķu pie frakcijām nepiederošo deputātu nostāju, ka e-Saeima nav paredzēta Satversmē, Mūrniece aģentūrai LETA norādīja, ka tās izmantošana atbilst Satversmes 15.pantam, kurā noteikts, ka Saeima ārkārtīgu apstākļu dēļ var sanākt citā vietā. Līdz ar to netiek pārkāpts nedz Satversmes burts, nedz gars. Vaicāta, vai varētu tikt lemts par e-Saeimas nostiprināšanu normatīvajos aktos, Mūrniece norādīja, ka šis jautājums tiks skatīts vēlāk.

Mūrniece akcentēja, ka Valsts prezidenta Egila Levita rīkotajā piecu varas atzaru - Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētājas, Ministru prezidenta, Augstākās tiesas un Satversmes tiesas priekšsēdētāju - sanāksmē kopīgi tika nolemts, ka konstitucionālajām institūcijām ir jāspēj strādāt arī attālināti. Politiķe norādīja, ka Rīgas pilī ir ievērojami valsts tiesību eksperti, kuri pauduši atbalstu attālinātajam darbam.

Saeimas priekšsēdētāja arī norādīja, ka sākotnēji, arī strādājot e-Saeimas sistēmā, deputāti pulcēsies uz sēdi, kā ierasts līdz šim, proti, vairākās Saeimas zālēs. Līdz ar to nepieciešamības gadījumā deputātiem tiks sniegts tehniskais atbalsts e-Saeimas izmantošanā. Mūrniece norādīja, ka deputāti jau ir izmēģinājuši sistēmas darbību un arī Satversmes aizsardzības biroja pārstāvji snieguši atzinumu, ka sistēma ir droša un to var izmantot.

Politiķe akcentēja, ka e-Saeimas sistēmā svarīga lieta ir e-paraksta izmantošana, kas esot droša un uzticama sistēma.

Mūrniece norādīja, ka, pēc viņas personīgajām domām, pēc ārkārtējās situācijas beigām Saeimas sēdēm būtu atkal pilnvērtīgi jānorit parlamenta sēžu zālē.

Jaunais rīks ir unikāls, tieši Saeimas vajadzībām izveidots informācijas tehnoloģiju risinājums. Tas nodrošina parlamenta sēdes svarīgākās funkcionalitātes - iespēju deputātiem gan debatēt, gan balsot par Saeimas sēdes darba kārtības jautājumiem. Abas šīs funkcijas darbojas tiešsaistes režīmā reālajā laikā.

Deputāti e-Saeimas videi var pieslēgties īpašā interneta vietnē, izmantojot drošu autentifikācijas līdzekli - e-parakstu. Parlamentārieši sēdei var pieslēgties, izmantojot datoru ar interneta pieslēgumu.

E-Saeimas vidē var redzēt sēdes darba kārtību, kā arī debatētāju sarakstu pie aktuālā jautājuma. Deputāti var pieteikties debatēt gan par izskatāmo jautājumu, gan nākamajiem darba kārtības jautājumiem.

Balsošanu elektroniskajā vidē nodrošina trīs "pogas" - "par", "pret" un "atturas". Izvēles izdarīšanai balsošanas režīmā ir atvēlētas 30 sekundes, un to laikā deputāti savu izvēli var mainīt. Pēc balsojuma uz ekrāna parādās balsojuma rezultāti atbilstoši deputātu izvietojumam Saeimas Sēžu zālē.

Platformā e-Saeima notiekošās parlamenta sēdes norisei, tostarp jautājumu izskatīšanas gaitai, runātāju sarakstam, kopējiem balsojuma rezultātiem, var sekot tiešsaistē arī Saeimas mājaslapā pie sēdes darba kārtības.

E-Saeimas rīks izstrādāts ārkārtas režīmā tikai dažu nedēļu laikā, reaģējot uz Covid-19 krīzes izraisītajiem pulcēšanās ierobežojumiem un nepieciešamību pāriet uz attālinātu darba režīmu, kā arī ņemot vērā valsts konstitucionālo orgānu vadītāju aicinājumu parlamenta darba organizācijai izmantot attālināta darba iespējas.

Parlamenta darbam un specifiskajām procedūrām īpaši pielāgotu tehnoloģisko risinājumu izstrādājis uzņēmums I SIA, kas tirgū plašāk pazīstams kā Possible Security. Šis piedāvājums pēc plaša pretendentu loka piedāvājumu izpētes izvēlēts kā prasībām un kritērijiem atbilstošākais, kā arī saimnieciski izdevīgākais. E-Saeimas rīka izstrādē iesaistīti savā jomā pieredzējuši profesionāļi, un projekta vadītājs ir Kirils Solovjovs, kurš jau vairākkārt sadarbojies ar valsts institūcijām dažādu informācijas tehnoloģiju jautājumu risināšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas