Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Eiro mainījis ikdienu, ieguvumi jāgaida

Eiro ir Latvijas oficiālā valūta jau vairākus mēnešus. Reklāmas kampaņas vairs nevēsta, cik labs ir eiro, tāpat noplok skaidrošana, kā atpazīt naudas viltojumus, vienīgi veikalos kasieres papīra banknotes rūpīgi pārbauda speciālā ierīcē.

Dienas un portāla Diena.lv lasītāji gan joprojām pauž nepatiku par jauno maciņa saturu, bet pieaug arī to cilvēku skaits, kuri jau saskata eiro ieviešanas plusus. Eksperti norāda, ka pirmie ieguvumi manāmi jau pašlaik, tomēr eiro ieviešanas augļus pilnā apmērā baudīsim tikai pēc gadiem.

Latvijas Bankā (LB) Dienai norādīja, lai arī kopš eiro ieviešanas Latvijā pagājuši tikai pāris mēnešu, jau patlaban varam novērtēt atsevišķus, tūlītējus makroekonomiskos ieguvumus, to skaitā zudusi maksa par naudas konvertāciju no latiem uz eiro un otrādi. LB norāda uz kredītreitinga kāpumu, kas, pateicoties virzībai uz eiro ieviešanu, par vairākām pakāpēm pieauga vēl pirms 2014. gada 1. janvāra, un pozitīvais kredītreitingu aģentūru novērtējums sekmējis valsta parāda apkalpošanas izmaksu samazināšanos. Jāpiebilst, ka valsts kredītriska samazinājums atvieglo arī privātā sektora aizņemšanās nosacījumus.

Valūtas konvertācijas izmaksu zudumu un valsts parāda apkalpošanas izmaksu samazinājumu kā vienu no lielākajiem ieguvumiem min arī Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš (Reformu partija), norādot, ka ietaupītos miljonus var izmantot iedzīvotājiem aktuālu jautājumu risināšanai, nevis iztērēt kredīta maksājuma apkalpošanā. Tieši tādas pašas priekšrocības ir arī visiem Latvijas iedzīvotājiem, kuriem ir kredītsaistības eiro.

LB norāda, ka zudušas arī valūtas devalvācijas bažas, kas ir īpaši nozīmīgi, ņemot vērā nemierīgo situāciju kaimiņu reģionos. "Būtiski uzlabojusies arī Latvijas finanšu tirgu noturība pret paniku starptautiskajos finanšu tirgos, jo Latvijai kā eirozonas valstij ir pieeja Eiropas Centrālās bankas likviditāti nodrošinošām operācijām," uzsver LB pārstāvji.

Līdz ar eiro ieviešanu Latvija automātiski kļuvusi par Vienotā uzraudzības mehānisma, kura mērķis ir nodrošināt Eiropas banku sistēmas drošību un noturību, kā arī veicināt finanšu integrāciju un stabilitāti Eiropā, dalībvalsti. Valūtas stabilitātes nozīmi uzsver arī lasītājs, kurš portālā Diena.lv raksta ar segvārdu No malas skatoties: "Galvenais, lai tu zinātu, ka nauda ir stabila, un, esot kopā ar lielajām Eiropas valstīm, mūsu nauda ir stipri drošāka, nekā tā jelkad bijusi. Tie, kas skumst pēc latiem, var nopirkt komplektu Latvijas Bankā, ielikt albumā un, kad uznāk melanholija, pašķirstīt, lai varētu dzīvot mierīgi tālāk un darīt, kas darāms."

Visu Rūtas Cinītes rakstu lasiet otrdienas, 20. maija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas